Előfizetői tartalom

Összeomlás ide vagy oda, sok kriptovaluta még mindig az év befektetése

Portfolio
Májusban is tovább dübörgött a globális tőkepiaci rali, és általánosságban elmondható, hogy a tavaly év végén megnyitott részvény-, nyersanyag- és kriptovaluta-pozíciókon szépen lehetett keresni még annak ellenére is, hogy a kriptopiacon láttunk múlt hónapban egy nagyon csúnya esést. Összességében az látszik, hogy kevés olyan fontosabb tőzsdei instrumentum van, amelynek esett volna idén az árfolyama, közéjük tartozik néhány mezőgazdasági nyersanyag és a hosszú amerikai állampapírok.

Bár a globális koronavírus-járványt még nem sikerült legyőzni, biztató jelek azért vannak még bőven: a fejlett országokban jól halad az oltás, számtalan országban az új fertőzöttek és az elhunytak számának folyamatos csökkenéséről számolnak be, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan nyitnak a gazdaságok. Mindeközben a fiskális és monetáris stimulus kedvező hatásait a tőzsdei befektetők beárazták, így idén jelentősen emelkedett a fontosabb nyersanyagok, a részvények, és a kriptovaluták árfolyama.

Ahogy egyre több helyen újraindult a gazdaság, elszállt a mezőgazdasági nyersanyagok ára, a sertés, a kukorica, a szójabab vagy a búza árfolyama is két számjegyű mértékben emelkedett idén, de az ipari termelés felpörgésével együtt az ipari nyersanyagok, a réz, a platina vagy a palládium árfolyama is nagyot ment.

A vesztesek között ott látjuk az amerikai állampapírokat és néhány mezőgazdasági nyersanyagot.

Miről szól még a cikk?

  • Nehéz volt idén mellényúlni a részvényekkel, jól teljesítettek az európai indexek, míg az ázsiai piacok már alulteljesítők.
  • A magyar részvényeknél a Masterplast a sztár, a blue chipek közül pedig az OTP vette hátára a magyar tőzsdét.
  • Komoly rali alakult ki a nyersanyagok piacán, részben a globális inflációs nyomás miatt.
  • Ott van a forint a legjobban teljesítő devizák között.
  • Bár a kriptovaluták továbbra is messze a legjobban teljesítő eszközök, a bitcoin alaposan lemaradt az élbolyból.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés