SZG_9345
Üzlet

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, nagyot ment az OTP és a Masterplast

Portfolio
Májusban erősen teljesített a magyar tőzsde, és a forgalom mértéke is emelkedett havi összehasonlításban. A BUX-index új történelmi csúcsra került a hónap során, amelyet végül 7,4 százalékos emelkedéssel fejezett be. A nemzetközi tőzsdéken továbbra is kedvező hangulat uralkodott, és külön segítette a hazai börze teljesítményét, hogy az első negyedéves magyar GDP-adat a vártnál is jobb lett. A hazai piac sztárja az OTP és a Masterplast volt. A brókercégek közül a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, a második helyre a Concorde került, őt pedig az Erste követi.

A nemzetközi tőzsdei hangulat májusban alapvetően kedvező volt, bár inkább az európai tőzsdék szerepeltek jól most. A DAX 2,1 százalékkal, a CAC 3,6 százalékkal, míg a brit FTSE közel 2 százalékkal emelkedett a hónap során. A vezető amerikai részvényindexek közül a Dow Jones 1,9 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, ugyanakkor a Nasdaq majdnem 2,4 százalékos mínuszban fejezte be májust. Az európai börzék jó szereplése elsősorban a gazdasági nyitásnak tudható be, amely egyre több országra terjed ki, míg az Egyesült Államokban már a túlárazottság jelei figyelhetőek meg inkább.

A BÉT kereskedelme ebben a környezetben magasabb volt az áprilisihoz képest, mintegy 28 százalékkal 494,7 milliárd forintra emelkedett duplikált forgalom tekintetében, év/év alapon azonban 4 százalékos a visszaesés. A napi átlagos forgalom 12,4 milliárd forint volt.

A magyar tőzsde emelkedését a kedvező nemzetközi hangulat mellett segítette az is, hogy a vártnál jelentősen jobb lett az első negyedéves magyar GDP-adat. A befektetők azonban továbbra is szoros figyelemmel követik az infláció és a kötvényhozamok alakulását.

A BUX teljesítménye meglehetősen jó volt májusban, a részvényindex az április végi szintről 7,4 százalékkal került feljebb 46371 pontra. A legmagasabb napi záróérték 46379 pont volt, amely új történelmi csúcsot is jelentett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A magyar blue chipek közül májusban az OTP és a Mol teljesített a legjobban, előbbi közel 16 százalékkal, míg utóbbi mintegy 12 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a Richter árfolyama 5,5 százalékkal, míg a Magyar Telekomé 2,9 százalékkal került lejjebb az előző hónap folyamán.

Érdemes még kiemelni a Masterplastot is, amely április után májusban is nagyot ralizott, és 12,6 százalékkal emelkedett az árfolyama.

A forgalom több mint 60 százalékát adta az OTP májusban, ami jelentősen magasabb az előző havi 45 százalék körüli értéktől. A Mol és a Richter pedig a volumen 16,8 százalékát, illetve 16,7 százalékát adták. Áprilishoz hasonlóan májusban is nagy forgalmat bonyolítottak le a Masterplast részvényeivel, amely összforgalom tekintetében ismét megelőzte a Magyar Telekomot.

Az OTP, a Mol és a Richter ezúttal is a BÉT teljes forgalmának egy jelentős hányadát adta, 94,5 százalékát.

A brókercégek rangsorában májusban a Wood végzett az élen, 26,1 százalékos piaci részesedéssel, míg a Concorde volt a második 25 százalékkal, az Erste pedig a harmadik 21,8 százalékkal. A negyedik helyen áll az OTP Bank 7 százalékkal, őt pedig a Random Capital követi 5,3 százalékkal. A dobogón így nem történt változás az előző hónaphoz képest, az OTP Bank és a Random Capital viszont helyet cserélt.

A forgalom mértékét tekintve mindhárom vezető szolgáltató esetében növekedés látható az áprilisi adatokhoz képest, de leginkább a Concorde és az Erste esetében volt magas az emelkedés. Érdemes még kiemelni az OTP Bankot, ahol szintén nagyot nőtt a forgalom havi alapon.

A dobogót továbbra is a Wood-Concorde-Erste hármas uralja, együttes piaci részesedésük 72,9 százalék a havi forgalomból, ami 2,3 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi 75,2 százaléknál, de a koncentráció jelentős. A negyedik legnagyobb az OTP Bank részesedése volt, míg mögötte 1,7 százalékponttal lemaradva áll a Random Capital.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt