Portfolio signature

Rekordok a magyar brókercégeknél - Itt is beütött a válság, csak nem úgy

Portfolio
2020 régen látott izgalmakat hozott a tőzsdéken, tavaly márciusban sok szempontból történelmi tőkepiaci zuhanást láthattunk, amit ritkán látható meredek emelkedés követett. Volatilitásra tehát nem volt panasz, a hirtelen olcsóbbá váló részvények, nyersanyagok, kriptovaluták, és a pandémia miatti bezártság a már tőzsdén lévőket is megmozgatta, de új spekulánsok is érkeztek, világszerte szép számú új számlanyitásról számoltak be a befektetési szolgáltatók. A szektorban tehát kifejezetten jó év volt a tavalyi, ez pedig a hazai szolgáltatók számain is meglátszik, ezeket összesítettük.

Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a tőzsdén jegyzett befektetési szolgáltatók beszámolói, amikből kiderült, hogy az ügyfélszámok és a forgalom emelkedésével megugrott a szektor vállalatainak bevétele. Hasonló tendencia látszik a magyar piacon is, ahol a három nagy szolgáltató bevételei a rekordnak számító 2019-eshez képest is tovább emelkedtek, a három nagy szolgáltató, az Erste, a Concorde és az Equilor összesített bevétele 2,2 százalékkal 52,7 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül azonban nagy volt a szórás, mert míg az Erste bevételei mérsékelten, 0,7 százalékkal csökkentek, addig a Concorde bevétele 19, az Equiloré pedig 18 százalékkal ugrott meg. 2006-ig visszanyúló adatbázisunk alapján a Concorde bevétele korábban soha nem volt még olyan magas, mint 2020-ban, az Erstéé csak mérsékelten maradt el a 2019-es csúcstól, viszont az Equilor ért már el korábban magasabb bevételt, mint tavaly.

A bevételekkel párhuzamosan a működési költségek is emelkedtek, a személyi költségek például összesen 11 százalékkal, a legnagyobb mértékben, közel 16 százalékkal a Concorde-nál, de az Ersténél (+9%) és az Equilornál (+7%) is nőttek a személyi jellegű ráfordítások.

A személyi költségek bevételekre vetített aránya az Equilornál és a Concorde-nál csökkent, az Ersténél mérsékelten emelkedett.

Miről szól még a cikk?

  • Volt mozgás a tőzsdéken, ez megmozgatta a befektetőket, rekordszinten a brókercégek bevételei.
  • Emelkedtek a költségek, de a bevételeknél kisebb mértékben.
  • Soha nem violt még ilyen magas a szolgáltatók összesített profitja.
  • Rekorderedményből rekordosztalékot fizetnek a brókercégek.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések