bear_1
Üzlet

Szépen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az amerikai tőzsdék tegnapi lefordulását követően az ázsiai tőzsdéken is nagyrészt a negatív hangulat volt jellemző, azonban Európa tőzsdéi mérsékelten emelkedtek, a magyar BUX index ma történelmi csúcson zárt az OTP-vel egyetemben és ma már az amerikai piacok is magukhoz tértek. Európához hasonlóan a tengerentúlon is jó hangulat uralkodik a tőzsdéken, miután a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat alapján nem valószínű, hogy az amerikai jegybank idő előtt fog módosítani a jelenlegi ultralaza monetáris politikáján. Mindeközben Elon Musk hajnali tweetjét követően beindult az eladási hullám a kriptovaluta-piacon, a Tesla-vezér kiírása alapján ugyanis "szakíthatott" a bitcoinnal.

Szépen zártak az amerikai tőzsdék

Látványosabb pluszban zártak az amerikai tőzsdék: a Dow Jones 0,52%-os, az S&P 500 0,88%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,54%-os pluszban tért nyugovóra.

Erős zárás felé közelítünk

Szűk egy órával zárás előtt úgy néz ki, pluszban zárnak majd az amerikai tőzsdék. A hangulatot még a gyenge gyáripari adatok sem tudták elrontani. Jelenleg a Dow Jones 0,47%-os, az S&P 500 0,84%-os, a Nasdaq 100 1,54%-os pluszban van.

Felfelé mocorognak a piacok

Egyre jobb a hangulat az Egyesült Államokban, az indexek kezdenek egyre szolidabb emelkedést mutatni. A Dow Jones 0,4%-os, az S&P 500 0,79%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,53%-os pluszban van. Szépen megy ma a Tesla, amely 4,65%-os pluszban van, illetve Jack Dorsey finteche, a Square is 3%-ot ugrott, miután bejelentették, hogy egy újfajta kriptotárcát hoznak létre. A hír a bitcoinnak is jót tett, amely már "csak" 4,5%-os mínuszban van a mai nap.

Jó a hangulat Amerikában

Egész jó a hangulat az amerikai piacokon a vártnál jobb munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Nagy mozgások inkább ismét csak a tech-szektorban láthatók.

A Dow Jones 0,33%-os, az S&P 500 0,73%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,48%-os pluszban van.

A kriptopiacról kevésbé kedvező hírek érkeznek: a bitcoin ma 5,2%-os mínuszban van (36 800 dollár), az ethereum 5,75%-os, a felkapott dogecoin pedig 9,25%-os mínuszban van.

Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

Új történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,8 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkedtek, az OTP 1,7 százalékot ralizott, amivel a bankpapír árfolyama új csúcsra került, míg a Richter 1 százalékot emelkedett, a Mol 1,1 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig csütörtöki záróértéke közelében fejezte be a mai kereskedést.

Erős nyitás Amerikában

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,4 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett. Az áprilisi 278 ezer után májusban 559 ezer új munkahely keletkezett az USA-ban a mezőgazdaságon kívül. Ez első ránézésre kedvező, azonban az elemzők 650 ezres értéket vártak előzetesen. Külünösen annak fényében csalódás a mostani adat, hogy csütörtökön a magánszektor foglalkoztatását jelző ADP index a vártnál erősebb lett. A munkanélküliségi ráta az áprilisi 6,1 százalékról 5,8 százalékra esett vissza.

A vártnál gyengébb adatot a piac kedvezően fogadta, hiszen az amerikai jegybank arra tett ígéretet, hogy ameddig a munkaerőpiac helyzete nem javul jelentősen, addig nem fog változtatni ultralaza monetáris politikáján.

Esnek a légitársaságok

Gyengén teljesítenek az európai légitársaságok részvényei pénteken, ami részben annak tudható be, hogy Nagy-Britannia hét országot, köztük Egyiptomot és Srí Lankát is felvett azon úti célok "vörös listájára", amelyekből az Angliába való visszatéréskor karanténhotelbe kell vonulniuk az utazóknak. A Ryanair annak ellenére teljesít gyengén, hogy a cég vezérigazgatója júliustól korlátlan mozgást jósolt Európa és Nagy-Britannia között.

Nem találja az irányt Európa

A késődélelőtti órákban leginkább az iránykeresés jellemzi az európai tőzsdéket, a BUX Index 0,1 százalékos pluszban van, míg 0,1 százalékkal lejjebb került a francia CAC, a brit FTSE pedig 0,4 százalékos mínuszban van, a német DAX pedig stagnál.

46 millió forintos közbeszerzést nyert el az Opus leányvállalata

46 millió forintos megrendelést nyert el váltófűtés körzetvezérlő szekrények cseréjére a Sopron Személy pályaudvaron az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó R-KORD Építőipari Kft.

Tovább a cikkhez

A chiphiánynál nincs égetőbb problémája a magyar járműiparnak - Egy kis szerencsével viszont nagyon

A koronavírus-járvány arra kényszeríti a magyar járműipart, hogy hihetetlen ütemben alkalmazkodjon a kihívásokhoz. Ebben a borzasztóan nehéz működési környezetben a pandémia előtti termelési szinteket ugyan sokesetben még nem sikerült elérni, viszont erős kereslet tapasztalható a szektor termékei iránt. Az erőteljes növekedés legnagyobb gátja az ellátási lánc kiszámíthatatlansága, a világban tapasztalható chiphiány, amely a hazai járműipar teljesítményére is hatással van. Többek között ezek derültek ki abból az exkluzív körinterjúból, amelyet a június 15-én megrendezésre kerülő Járműipar 2021 konferencia résztvevőivel, Marc Ecksteinnel, Kis Istvánnal és Krisztián Róberttel készített a Portfolio.

Tovább a cikkhez

Elon Musk tweetje miatt esnek a kriptovaluták

Magyar idő szerint ma hajnalban posztolt két sokat mondó üzenetet a Twitterre a Tesla-cégvezér Elon Musk, a kiírást a kriptoközösségen belül sokan úgy értelmeztek, hogy a milliárdos végleg szakít a bitcoinnal. Ennek hatására be is indult az eladási hullám a szélesebb piacon, a bitcoin jelenleg 6,7 százalékos mínuszban van például, de jócskán lejjebb került az ether, az XRP és a dogecoin jegyzése is.

Musk borzolja a kedélyeket, zuhannak a kriptovaluták

Elon Musk magyar idő szerint ma hajnalban egy rejtélyes üzenetet posztolt a Twitteren, a kiírást a digitális eszközök világában sokan úgy értelmeztek, hogy a milliárdos szakít a bitcoinnal. Ahogy azt már megszokhattuk, a kriptoközösséget kimondottan érzékenyen érintette a poszt, el is indult az eladási hullám a kriptovaluta-piacon, több nagyobb coin jegyzése is komoly mínuszban van.

Tovább a cikkhez

Tőkeemelés jön a 4iG-nél, véleményt mondott a PwC

Hamarosan tőkeemelést hajt végre a 4iG, a tranzakció kapcsán a vállalat felkérte a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft-t az apportálásra kerülő tulajdonrész apportértékének meghatározására, és ezzel kapcsolatos független szakértői jelentés elkészítésére. A PwC most közzétette az értékelését.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap Európa tőzsdéin

Az európai tőzsdéken csak kisebb elmozdulások láthatóak a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX a tegnapi újabb csúcsdöntés utána ma 0,1 százalékkal került feljebb, ugyancsak minimális emelkedést láthatunk a francia CAC esetében, míg a FTSE szintén 0,1 százalékkal lejjebb került. Az olasz börze stagnál, míg a spanyol szintén kisebb pluszban áll.

Enyhül a chiphiány, új csúcson a General Motors árfolyama

Új történelmi csúcsra emelkedett a General Motors árfolyama, miután a vállalat közölte, hogy a vártnál jobban működtek a globális chiphiány kezelésére tett erőfeszítései, így javulni fognak a pénzügyi eredményei.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a magyar tőzsde

A tegnapi csúcszárást követően ma ismét új történelmi csúcsra került a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékos pluszban nyitott. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,3 százalékos emelkedése mellett, a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Richter 1,3 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig tegnapi záróértéke közelében jár.

Elon Musk szakított volna a bitcoinnal?

Az elmúlt hónapokban a kriptoközösség egyik legmeghatározóbb figurája lett twitteres aktivitásának köszönhetően a Tesla-cégvezér Elon Musk, aki magyar idő szerint ma hajnalban egy rejtélyes üzenetet posztolt a felületre. A kiírást a digitális eszközök világában sokan úgy értelmeztek, hogy a milliárdos szakít a bitcoinnal.

Tovább a cikkhez

Elindult a harc a kriptobefektetők kegyeiért, már tranzakciós díj nélkül is lehet bitcoint venni

A Robinhood friss közleményében tudatta, hogy a kereskedési platformjukon semmilyen tranzakciós költséget nem számolnak fel a kriptovaluták adásvétele után. Ez jó hír a befektetőknek, hiszen ha kialakul egy árverseny a szolgáltatók között, akkor számukra lesz majd olcsóbb a kereskedés.

Tovább a cikkhez

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

  • Mindhárom vezető amerikai részvényindex a negatív tartományban zárt csütörtökön. A Dow Jones 0,07 százalékot veszített értékéből, amivel egy 5 napos emelkedő széria szakadt meg. Az S&P 500 index 0,36 százalékot, a Nasdaq 1,03 százalékot esett. A csütörtöki kereskedésben a vártnál kedvezőbb makroadatok érkeztek a tengerentúlról, ez pedig a kötvényhozamok emelkedésében csapódott le, ami negatívan érintette a techcégeket és a növekedési papírokat, ezzel magyarázható a Nasdaq relatív alúlteljesítése.
  • Az ázsiai piacokon ezt követően jellemzően rossz hangulat uralkodott pénteken, bár a sanghaji tőzsde 0,1 százalékot emelkedett, a Nikkei 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal gyengült. Ázsia más részein is kedvezőtlen volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal, míg szingapúri tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális elmozdulást mutatnak, míg a határidős DAX 0,1 százalékos emelkedést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • A legfontosabb munkaerőpiaci adatközlésre pénteken kerül sor: hiszen ma a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számát és a májusi munkanélküliségi rátát közlik az Egyesült Államokban. Ha ismét csalódást kelt az adat, az rendkívül nehéz helyzetbe hozza a Fedet - a magas infláció úgy kényszerítheti lépésre a jegybankot, hogy közben a munkaerőpiac helyreállása elakadt. Ennek politikai következményei is lehetnek, egyes kritikák szerint ugyanis a magas inflációval párosuló lassan növekvő foglalkoztatottság a Biden-adminisztráció szociális transzfereinek tudható be. Sok szempontból fontos lesz tehát a mai adatközlés. A hét utolsó munkanapján továbbá kiskereskedelmi statisztikák érkeznek az EU-ból és az USA-ból.
  • Az olaj árfolyama 0,1 százalékkal került lejjebb, egy hordó Brent ára jelenleg 71,5 dollár, míg a WTI típus 68,9 dollárba kerül. Az arany árfolyama stagnál unciánként 1870,4 dolláron.
  • A forint ma vegyes mozgásokat mutat a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben mérsékelten erősödött a hazai fizetőeszköz, míg a dollárral szemben mérsékelt gyengülés látszik, így egy euró 347,2 forintba kerül, míg a dollár a 286,7 forintos szinten áll.

Mi történet eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Gázhálózat rekonstrukciós munkát nyert el a Mészáros és Mészáros Kft.

59 millió forintos megrendelést nyert el gázhálózat rekonstrukciós munkára az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a Vabeko Kft.-vel konzorciumban.

Tovább a cikkhez
chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt