orbangaborrichter_foto
Üzlet

Richter: nincs csőben egyelőre a következő akvizíció

Portfolio
Nincs egyelőre meg a következő akvizíciós célpont a Richternél, a múlt héten lezajlott kötvénykibocsátásnak ehhez nincs köze – mondta el Orbán Gábor, a gyógyszergyártó vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjú során. A forint erősödése nem kedvez a vállalatnak, de egyelőre nem változtatnak a növekedési terveiken. Egy esetleges ellenséges felvásárlás veszélyével kapcsolatban nagy biztonságot jelent, hogy hazai alapítványi kézbe kerültek Richter-részvénycsomagok.

A hozamemelkedés nem változtatott a Richter kötvénykibocsátási tervein, az eredeti ütemtervet tartotta a vállalat és nemcsak hogy a legnagyobb kötvénykibocsátás lett a magyar központú vállalatok közül, hanem a legalacsonyabb kamatfelár mellett valósult meg. A piac visszaigazolta a cég pénzügyi stabilitását és konzervatív politikáját – mondta el Orbán Gábor. Hozzátette, hogy hitelt akkor kell felvenni, amikor adják, nem akkor, amikor nagyon kell, a feltételek pedig most annyira kedvezőek, hogy ezt szerették volna kihasználni.

A Richter akvizíciós stratégiájával kapcsolatban elmondta a cégvezér, hogy a következő akvizíciós célpont még nem látható és az akvizíciós stratégia független a kötvénykibocsátástól. Keresi a célpontokat a gyógyszergyártó, a múltban arra fókuszáltak, hogy terméket vagy portfóliót akviráljanak, ne komplett cégeket, de most már kicsit szélesebb körben gondolkodnak. A Richter maga keresi a célpontokat, nem vonnak be külső szereplőket, de a nőgyógyászatban például van olyan neve a cégnek, hogy nem kerülik el a lehetőségek. Tendencia például, hogy a nagyobb szereplők kivonulnak a szegmensből, például a J&J vagy a Bayer kevésbé aktív.

A Richter célja, hogy a nőgyógyászatban piacvezető legyen Európában, amit organikus növekedéssel és akvizíciókkal szeretnének elérni. Az innováció minimális volt a nőgyógyászati piacon az elmúlt évtizedekben, a Richter volt az a cég, amely a piacra hozta – mondta el Orbán Gábor. Az új termékekkel kapcsolatban elmondta, hogy május végén elkezdődött a Drovelis kombinált fogamzásgátló bevezetése, a Relugolix pedig ősszel kerülhet piacra.

A forint erősödése nem kedvez a Richternek, de egyelőre nem tervez módosítani a vállalat a növekedési tervein, euróban számolva 5 százalék körüli bevételnövekedéssel számolnak az idei évre.

A távolabbi tervekkel kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy a gyógyszergyártás árbevétele jelenleg évi 1,1-1,2 milliárd euró, amit 2028-ra organikus növekedéssel 2 milliárd euróra növelnének.

Az emelkedő infláció vegyesen érinti a Richtert, a belső piacon már 10 éve nem tudnak emelni az áraikon, miközben a költségek emelkednek, például a béremelések eredményeként. Jelenleg folyik egy belső hatékonyságjavító program a szállítmányozás átszervezése eredményeként, amelyek jelentős megtakarítást hoztak volna, ha a globális szállítási árak nem nullázták volna le ezt az eredményt.

Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e felvásárlási célpont a Richter, a cégvezér elmondta, hogy minidig is létező lehetőség volt, hogy egy szakmai befektető felvásárolja, ez a veszély jelenleg talán nagyobb a korábbiakhoz képest. A cég abban bízik, hogy az ellenséges felvásárlási kísérlet blokkolására elegendő kisebbségi részesedés hazai tulajdonban maradt. Ez most alapítványi kézben van, három különálló részvénycsomagban, de a jövőben is képes betölteni a védelmi funkciót. Az új törvényi szabályozás, miszerint ha az alapítványok eladnák a papírokat, akkor azt először az államnak, azután a Richternek kell megvásárlásra kínálni, fontos eszközt adott a vállalat kezébe.

Ami a regionális kitettséget illeti, már tíz éve látszott, hogy túlzott a Richter függése az orosz piactól, a folyamatban lévő stratégiai fordulatban is épp ezért helyezte a vállalat a hangsúlyt keletről nyugatra, mert látszott, hogy az előbbi piacokon korlátozottak a növekedési kilátások. Az orosz piacról nem szeretne lemondani a Richter, csak csökkentik a piac súlyát azzal, hogy máshol fektetnek be. Bár dinamikus növekedés nem várható, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne profitábilis működést fenntartani Oroszországban.

Az eredeti kutatásokkal kapcsolatban a Richter elmondta, hogy a központi idegrendszerrel kapcsolatos területen rendelkezik a vállalat kellő mértékű tudással, így ebből a szegmensből érkezhet a következő új molekula. A céldátum 8-13 év, vagyis a cariprazine-hoz kapcsolódó kizárólagosság lejárta utáni időszak.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1211246429 (9)