búza
Üzlet

Feltámasztják az árupiaci kereskedést a magyar tőzsdén

Portfolio
Sajtótájékoztatót tartott ma a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor az árupiaci kereskedés újraindításáról. Az eseményt Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója és az árupiacon jelenleg egyedüli szereplőként tagsággal rendelkező Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója Szécsényi Bálint ünnepélyes csengetéssel indította, az azt követő sajtótájékoztatón a hazai árupiac jövőjéről, a nemzetközi trendekről volt szó.

Feltámasztják a budapesti árupiacot

A Budapesti Értéktőzsde árupiacon betöltött pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul a BÉT, ezért az Equilorral együttműködve átalakította az Áru Szekciójának szabályrendszerét. Az új kereskedési feltételek januárban léptek életbe, és az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb számban és érdeklődéssel fordulnak az árupiaci lehetőségek felé.

Az eseményen Végh Richárd kiemelte: örömükre szolgál, hogy a régióban egyedülálló árupiac fejlesztése során az Equilorban komoly és elkötelezett partnerre találtak. Bíznak benne, hogy a következő hónapokban egyre nagyobb számban jelennek meg a szereplők mind tőzsdetagként, mind pedig kereskedőként a szekcióban, így a hazai tőzsdetörténetben több mint másfél évszázados múltra visszatekintő árupiac ismét a presztízsének megfelelő szerepet tölthet be a tőzsdei kereskedésben.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója elmondta, hogy az Equilor, mint a BÉT egyik alapítója, egyben legrégebbi független magyar szereplője számára mindig is kiemelt cél volt a hazai tőkepiac fejlesztése, és fontosnak tartják a jól jövedelmező, de a ma megszokottól eltérő befektetési lehetőségeket is felkínálni ügyfeleik számára. Kifejtette, hogy az Equilor az elmúlt évtizedekben végig fenntartotta árupiaci tőzsdetagságát, így örömmel vesznek részt a szekció felpörgetésében és az ehhez kapcsolódó edukációban, szemléletformálásban. Szécsényi Bálint kiemelte, hogy a magyar agrárium a gazdaság jelentős motorja, és véleménye szerint miként erős gazdaság nem létezik erős tőkepiac nélkül, erős agrárium sem létezhet erős árutőzsdei kereskedés nélkül.

Árutőzsde Magyarországon

Budapesten már az 1850-es években elindult a gabonatermékek intézményesített kereskedése. Az 1864-ben alapított tőzsde a XX. sz. elején Európa második gabonatőzsdéjévé nőtte ki magát. Az 1948-as bezárás után 1989-ben indult el újra hazánkban a gabonák kereskedése. A Budapesti Árutőzsde 2005-ben beolvadt a Budapesti Értéktőzsdébe. Jelenleg a BÉT-en külön szekcióban kereskednek árupiaci termékekkel. Az ügyletek elszámolását a KELER Zrt. végzi, a KELER KSZF a termék kifutásáig az árkülönbözetet garantálja.

A BÉT Áru Szekciójának működése az elmúlt időszakban jelentősen átalakult:

a változások többek között a kereskedhető termékek körét, illetve a kereskedés és a delivery (fizikai teljesítés) szabályrendszerét is érintik.

A korábbi termékköret a BÉT áramvonalasította, az azonnali és az opciós termékeket pedig kivezették.

A kereskedhető termékek köre a korábbiakhoz képest hat határidős termékre szűkült. Öt korábban is a befektetők rendelkezésére állt, velük január 18-tól átalakított termékjellemzőkkel és szabályokkal folytatódik a kereskedés: ezek a

  • nagy olajtartalmú napraforgómag,
  • az ISCC NUTS II fenntartható nagy olajtartalmú repce (korábban nagy olajtartalmú repce),
  • a takarmányárpa,
  • az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza (korábban takarmánybúza)
  • és az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica (korábban takarmánykukorica).

Ezen öt termék mellé új termékként bevezetésre került a határidős euro búza.

A kereskedés és a delivery szabályrendszere több ponton módosult. Az ügyletek elszámolási pontjainak (paritásainak) listája bővült, amelynek következtében az országban előállított termények bekapcsolódhatnak a tőzsdei árukereskedelembe.

Új paritások: Adony kikötő, Kaposvár közf. v.á., Debrecen közf. v.á., Nyíregyháza közf. v.á., Békéscsaba közf. v.á., Miskolc közf. v.á., Győr, Martfű.

Az egyes paritásokhoz előre rögzített, évente felülvizsgált számlázási ár kompenzációk tartoznak.

tabl

Az áruszekcióban új kereskedési időszakban lehet üzleteket kötni, ami elősegíti a kockázatmentes delivery sorsolást: a lejárati hónapot megelőző hónap végéig tartó Szabad kereskedési időszakot egy 3 napos, speciális szabályok szerint működő Sorsolási szakasz követi, amelynek megfelelően a lejárati nap kitolódik a lejárati hónap 3. tőzsdenapjára.

Az Áru Szekcióban az árutermékek kereskedése 11:00 és 16:06 között zajlik, ezzel a BÉT a nagy külföldi árutőzsdék (Euronext/MATIF, CME/CBOT) nyitva tartásához igazodik, a francia tőzsde itteni idő szerint 10:45-kor nyit, a chicagói 15:30-kor.

Emelkedő forgalom

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján emelkedik a forgalom, februárban megszületnek az első kötések a takarmánykukoricában, áprilisban már a napraforgóban és a takarmányárpában is volt tranzakció, májusban több lejáratukban is volt adásvétel, jelenleg 3 termék 11 lejáratban van nyitott kötésállomány.

forg

A forgalom közel kétharmadát a takarmánykukorica, harmadát a napraforgó adja.

árpa

Miért van jövője az árutőzsdének?

Az eseményen az Equilor szakemberei, Török Lajos és Markovics Zsolt beszéltek a hazai árupiaci kilátásokról és a nemzetközi trendekről.

Magyarországon évente 16-18 millió tonna gabonát, olajos magot termesztenek, ebből évente 9 millió tonna a belső kereskedelem és 7-9 millió tonna az export. Csak összehasonítás képpen, Franciaországban évente 35-38 millió tonna búza a termés.

A tőzsdei áruforgalom az elmúlt években folyamatosan csökkent.

forg2

A tőzsdei és a direkt szerződés összehasonlítását az Equilor az alábbi táblázatban foglalta össze.

előny

Címlapkép: Esber Ayaydin/Anadolu Agency via Getty Images

diam
perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
beruhazas