traders
Üzlet

Furcsa időket élünk - Mibe érdemes most fektetni?

Portfolio
A Morgan Stanley már több elemzés írt a jelenlegi részvénypiaci ciklusról, és a bank elemzői szerint jelenleg egy piaci ciklus közepén vagyunk, amely időszakra jellemző az iránykeresés a tőzsdéken. Legfrissebb anyagában a Morgan Stanley elemzője azokat a kérdésköröket feszegette, amelyekben a befektetők nem értenek egyet a bank előrejelzésével, például azzal kapcsolatban, hogy jönnie kell-e egy nagyobb korrekciónak a tőzsdéken. Az elemzőház iránymutatással szolgált azzal kapcsolatban is, hogy mely szektorok teljesíthetnek jól a következő időszakban.

Megakadt a rali

Az elmúlt időszakban az látszott, hogy részvénypiacokon kitart az óvatos optimizmus, de igazán nagy mozgásokat nem látni a piacon. Bár az amerikai S&P 500 index már 12,5 százalékot emelkedett idén, az elmúlt egy hónapban lényegében ugyanazon a szinten maradt 4200 pont környékén.

Ez év ezen időszaka alapvetően is csendesebb szokott lenni a részvénypiacon, Morgan Stanley vezető tőkepiaci stratégája, Michael Wilson pedig megosztott egy, a Zero Hedge által szemlézett elemzést arról, hogy mi várható az év következő szakaszában, és milyen részvények teljesíthetnek jól.

Ciklusközép

Wilson első körben azt emelte ki, hogy a befektetők határozottan fogékonyabbak a Morgan Stanley által néhány hónappal ezelőtt bemutatott, ciklusközepi átmenetről szóló narratívára. A stratéga szerint egyre többen elismerik, hogy valami megváltozott a piacon, mert sok befektető küzd azért, hogy következetesen pénzt keressen, miközben a részvénypiaci vezető szerep napról napra változik. Ez összhangban van a tipikus ciklusközepi átmenettel, ahogy a piac küzd, hogy megtalálja a következő konszenzus trade-et. Ilyen konszenzus trade volt például Joe Biden megválasztása után a zöldenergia-kapcsolt vállalatok longolása, jelenleg azonban nincs közös nevező azt illetően, hogy mi fog bizonyosan hozamot jelenteni a következő időszakban.

Wilson második gondolta, hogy bár a befektetők kezdenek megbarátkozni a Morgan Stanley ciklusközepi átmenetről szóló tézisével, azzal viszont nem értenek egyet, hogy az amerikai részvények értékeltségének további 15 százalékkal kellene csökkennie – ahogyan azt az elemzők korábban előrevetítették. Bár utóbbi nézet a historikus ciklusközepi átmeneteken alapul, sokan úgy gondolják, hogy ezúttal másképp lesz, mert a Fed és más központi bankok elkötelezettek amellett, hogy a szokásosnál tovább tartsák fent a laza monetáris politikát. Bár a Morgan Stanley nem kételkedik a Fed eltökéltségében, mégis tartják, hogy a mostani laza politika azt jelenti, hogy később csak gyorsabban kell majd szigorítania a jegybanknak. Wilson szerint a piac is megérti ezt, és a részvények kockázati prémiumán keresztül proaktívan csökkenti az értékeltségeket ahelyett, hogy a kötvénypiac jelzéseire várna. Ami még fontosabb, hogy ez utóbbi folyamat már megtörtént a részvénypiac legdrágább és alacsonyabb minőségű részein, és a Morgan Stanley szerint

ez a "leértékelődés" végül eléri az S&P 500-at is.

mid cycle rerating
Forrás: Bloomberg, Morgan Stanley Research

Harmadszor, sok befektető úgy véli, hogy Morgan Stanley túl konzervatív a jövő évi vállalati eredménynövekedéssel kapcsolatban. Wilson szerint aggasztó, hogy az eddigi legpozitívabb eredmény-felülvizsgálati negyedév után a jövő évi konszenzusos előrejelzések most először a fellendülés kezdete óta meghaladják azt, ami Morgan Stanley elemzése szerint elérhető lenne. Konkrétabban, a Morgan Stanley szerint a marzsokra vonatkozó feltételezések túl magasak, tekintettel az inflációból és az adókból eredő hátráltató tényezőkre, amelyet nem számoltak bele a becslésekbe. Wilson szerint az utóbbi tényezőket a piacnak az alacsonyabb értékeltségeken keresztül kellene elkezdenie figyelembe venni.

Negyedszer, számos Morgan Stanley által kedvelt trade is visszatetsző a befektetőknél. Kezdve az ipari részvények leminősítésével, sok befektető azt kérdezi, hogy erre miért volt szükség, tekintve az amerikai kormányzat infrastruktúra-beruházásra való törekvéseit. Wilson szerint e kiadások nagy részét már megfelelően beárazták, és az ilyen projektek megvalósítása általában sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint azt a befektetők többsége értékeli. Ezen túlmenően számos ipari vállalat fogja a megszenvedni az inflációs hatásokat az ellátási láncokon és a munkaerő-hiányon keresztül.

Az iparvállalatok részvényeivel szemben viszont a Morgan Stanley továbbra is a pénzügyi és a nyersanyag-kapcsolt részvényeket részesíti előnyben, mint olyan lehetőségeket, amelyekkel megjátszható a növekvő infláció, miközben elkerülhetők az újranyitási kockázatok. Bár a Morgan Stanley preferenciája az egészségügyi részvények javára a technológiai papírokkal szemben szintén nem populáris a befektetőknél, Wilson kiemelte, hogy a befektetők egyre aktívabban keresnek új lehetőségeket az egészségügyi szektorban. Ezeknek a részvényeknek az előnye az alacsonyabb értékeltségből és az egészségügyi szolgáltatások iránti nagyobb felhalmozott keresletből ered, a technológiai termékekkel szemben.

Végül, a legnagyobb visszhangot továbbra is a Morgan Stanleynek azon várakozása váltja ki, miszerint a nem-ciklikus fogyasztási javak részvényei jobban teljesítenek, mint a ciklikus fogyasztási javak részvényei a ciklusközepi átmenet során. Itt a befektetők úgy vélik, hogy a többletmegtakarítások a ciklikus fogyasztási javakat gyártó vállalatok vártnál jobb növekedését eredményezik majd. A Morgan Stanley elemzése azonban azt sugallja, hogy a hosszabb távú trendekhez viszonyított tavalyi túlfogyasztás a gazdaság újraindulásával visszafogja majd a kiadások egy részét. Emellett a ciklikus fogyasztási javak részvényei klasszikus korai ciklusgyőztesek, és hajlamosak alulteljesíteni a ciklus közepén.

Konklúzió

A Morgan Stanley szerint az, hogy a befektetők ennyire nem értenek egyet a cég ciklusközepi várakozásaival, arra utal, hogy az S&P 500 további konszolidációja vagy korrekciója valószínű, és a legjobb módja a pénzkeresésnek a relatív értéket kihasználó kereskedés lesz. A Morgan Stanley kedvencei szektorok szerint továbbra is

  • a nem-ciklikus fogyasztási javak a ciklikus fogyasztási javakkal szemben;
  • az egészségügy a technológiai szektorral szemben;
  • a nyersanyag-kapcsolt cégek az iparvállalati szektorral szemben.

A Morgan Stanley továbbra is a bankokat részesíti előnyben az infláció megjátszásában, és azt javasolja, hogy a befektetők kerüljék az ciklus korai szakaszában jól teljesítő részvényeket, mint a félvezetők, számos kiskereskedő és az otthonépítők/otthonfejlesztő részvények.

Zárásként pedig a minőségi görbén való felfelé haladás továbbra is jó stratégia a teljes portfóliót tekintve, azzal a kikötéssel, hogy nem szabad túlfizetni a minőségért - azaz ésszerű áron kell a minőséget keresni.

Címlapkép: Getty Images

bank hitel getty stock
traktor mezőgazdaság
koronavírus vakcina oltás
union1
vakcina oltás oltatás koronavírus

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Paul Tudor Jones