mcdonalds
Üzlet

Adatlopás a McDonald'snál és a Volkswagennél

Portfolio
Az elmúlt órákban a McDonald's és a Volkswagen is arról számolt be, hogy adatlopás történt a vállalatoknál, illetéktelenekhez került a cégek egyes ügyfeleinek neve, emailcíme és egyéb adata.

McDonald's

A világ legnagyobb hamburgerlánca közölte, hogy a kibertámadók "kis számú" fájlhoz fértek hozzá a dél-koreai és tajvani ügyfeleiről.

e-mail címek, szállítási címek és telefonszámok kerültek illetéktelenekhez, de fizetési adatok nem.

A cég szóvivője elmondta, hogy lépéseket tesznek "a szabályozó hatóságok és az ezekben a fájlokban szereplő ügyfelek értesítésére". A jogsértés részleteit, amelyekről először a Wall Street Journal számolt be, egy külső vizsgálat során fedezték fel, miután illetéktelen tevékenységet észleltek a vállalat hálózatán. A vállalat szerint a kiberbiztonságba való "jelentős befektetése" miatt a problémát gyorsan azonosították.

"Ezek az eszközök lehetővé tették számunkra, hogy gyorsan azonosítsuk és megfékezzük a hálózatunkon a közelmúltban végzett jogosulatlan tevékenységet. Alapos vizsgálatot folytattunk, és tapasztalt harmadik felekkel dolgoztunk együtt a vizsgálat támogatására" - közölte a vállalat.

Volkswagen

A Volkswagen amerikai egysége közölte, hogy az egyik beszállítónál történt adatvédelmi incidens több mint 3,3 millió ügyfelet és leendő vásárlót érintett Észak-Amerikában. Az érintettek szinte mindegyike a német autógyártó egyik luxusmárkájának, az Audinak a jelenlegi vagy potenciális vásárlója volt.

A Volkswagen Group of America pénteken közölte, hogy egy illetéktelen harmadik fél korlátozott személyes adatokat szerzett meg az ügyfelekről és az érdeklődő vásárlókról egy olyan beszállítótól, amelyet az Audi és a Volkswagen márka és néhány amerikai és kanadai kereskedő digitális értékesítéshez és marketinghez használt. Az információkat 2014 és 2019 között gyűjtötték az értékesítéshez és marketinghez, és egy elektronikus fájlban voltak, amelyet az eladó nem hagyott biztonságban.

A vállalat azt mondta a szabályozó hatóságoknak, hogy az ügyfelek túlnyomó többségének csak a telefonszámai és e-mail címei voltak potenciálisan érintettek az adatvédelmi incidensben. Egyes esetekben az adatok a megvásárolt, lízingelt vagy érdeklődő járműre vonatkozó információkat is tartalmaznak.

A VW közölte, hogy 90 000 Audi vásárló és leendő vásárló érzékeny adatait érintette a vásárlásra vagy lízingre való jogosultsággal kapcsolatban. A VW ingyenes hitelvédelmi szolgáltatásokat nyújt ezeknek a személyeknek.

Az érzékeny adatok az esetek több mint 95 százalékában jogosítványszámokból álltak, kis része további adatokat, például születési dátumot, társadalombiztosítási számokat és számlaszámokat tartalmazott.

Az Egyesült Államokban több mint 3,1 millió ügyfél érintett az ügyben.

A VW úgy véli, hogy az adatokhoz valamikor 2019 augusztusa és idén május között jutottak hozzá, amikor az autógyártó azonosította az incidens forrását.

Címlapkép: May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton
vakcina koronavírus oltás
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
repulogep_dzsungel_klima