DSZZS20200708008
Üzlet

Jelentős támogatásra szorulhat a Mátrai Erőmű, akár évi 50 milliárd forintra

Portfolio
Akár évi 50 milliárd forintos támogatást is igényelhet a tavaly állami tulajdonba kerülő erőműcég – írja a Népszava cikkében.

Egy a Népszavának nyilatkozó szakmai forrás szerint

ekkora szén-dioxidkvóta-árak mellett legfeljebb 2022 végéig tarthat a Mátrai Erőmű működése.

Arra is felhívja a figyelmet a névtelenség mellett nyilatkozó szakmai forrás, hogy Magyarország második legnagyobb erőművének könyveiben a céget megvásárló MVM csak ez év végéig biztosít a működés fenntartása felől. A szén-dioxid-kvóta ára jelenleg 53 euró / tonna. A piacon az áram megawattórája (MWh) nagyjából ugyanilyen áron forog. A blokkok pedig egy MWh áramot egy tonna szén-dioxid kibocsátásával termelnek meg.

Magyarán csak a szennyezési költségek elviszik a teljes bevételt. És akkor még ebben nincsenek benne a bérek vagy a karbantartás és beszerzés költségei.

A szénerőmű 12-14 eurós kvótaár felett már veszteséges, de 17 euró felett mindenképp. A Mátrai Erőmű évi 2-3 millió MWh áramot termel, ami 2-3 millió szén-dioxid-kvóta vásárlását igényli. Ez 53 eurós kvótaárral számolva évi 100-150 millió eurós, vagyis mintegy 40-50 milliárd forintos költségtétel. Ha a kvótaár emelkedik, akkor pedig ez az összeg arányosan nő, tehát az életben tartáshoz az állami tulajdonosnak jelentős tőkét kell betennie évente - írja a Népszava.

Az MVM 2019-ben 17,44 milliárd forintért vásárolta meg az egységet, amikor a kvótaárak már 20 euró / tonna fölött jártak, tehát már ekkor is felmerülhetett, hogy veszteséges lesz a termelés.

Ráadásul az uniós klímacélok további szigorítása várható idén, ami még a jelenleginél is magasabb kvótaárakhoz vezethet és magasabb veszteségekhez.

A vételár körüli viták főleg azután jöttek elő ismét, hogy a Mátrai Erőmű nem régen közzétett pénzügyi kimutatásai szerint a 2020-as veszteség mértéke elérte a 42,7 milliárd forintot.

A veszteségek részben a szén-dioxid-kvóta növekvő árának, illetve részben a tárgyi eszközök értékének egyszeri technikai korrekciója okozta (eszközök leértékelése). Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a kormány a 2030-ról 2025-re hozta előre a két utolsó szénblokk bezárási idejét is, így növelni kellett az értékleírási kulcsokat. A cég saját tőkéje tavaly év végén 51 milliárd forint volt, de ebből 19 milliárd forintot szeptemberben már az MVM tett bele tőkeemelésként.

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt