Lezárult Mészáros Lőrinc agrárérdekeltségeinek nagy integrációja
Üzlet

Mészáros Lőrinc: A piacnak 350 forintra kellene áraznia az Opus papírjait

Portfolio
Mészáros Lőrinc nagyon ritkán szólal meg nyilvánosan, most azonban a 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerinti első helyezett az Indexnek beszélt többek között a Mészáros Csoportról, az Opusról és a Magyar Bankholdingról.

Nem igaz, hogy mi mindent viszünk

Mészáros Lőrinc az interjúban reagált arra a kritikára, hogy politikai hátszéllel jut a munkákhoz, a közbeszerzések tekintetében pedig a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz. Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a tulajdonában álló cégek értékét nem elsősorban pénzben méri, hanem értékteremtő képességben. A Mészáros Csoport pedig óriási vállalatcsoportot működtet, csaknem 30 ezer alkalmazottal, amivel a legnagyobb foglalkoztató a magánszektorban. Az építőipari megrendelésekkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a munkáik döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutnak, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet. És hozzátette, hogy:

A közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el vagy kizárólagosan, vagy másokkal társulva. Aki tehát azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat.

A Mészáros Csoportnak tavaly 1200 milliárd forintos árbevétele volt, amiből nagyjából 280 milliárd forint az építőiparé, amivel a társaság Magyarország legnagyobb építőipari vállalata.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly mintegy 4 300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, ebből a csoport részesedése alig 7 százalékos volt.

A koronavírus-járvány hatásaival kapcsolatban azt mondta Mészáros Lőrinc, hogy szerinte a válság még nem zárult le, a hatásai később is jelentkezhetnek. Az építőipar nem állt le a járvány idején, jól állta a sarat, de a bankszektor nehézségekkel küzdött, bár ennek ellenére nem teljesített rosszul. És hozzátette, hogy

Jól teljesítettek a mezőgazdasági érdekeltségeink, amelyek megduplázták tavaly a bevételeiket.

Ez annak köszönhető, hogy a pandémia rámutatott, stratégiai jelentőségű az élelmiszer-előállítás. A vállalatcsoport életében mérföldkő volt a Tigáz megvásárlása és a még folyamatban lévő Titász-tranzakció. A két cég által megvalósulhat az áram- és gázszolgáltatás szinergiája, ami jelentősen növelheti a vállalatcsoport hatékonyságát.

Horvátországban 200 szobás szállodát építenek

A Hunguest Hotelsnek nyújtott állami támogatás kérdéskörében úgy fogalmazott Mészáros, hogy a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni a szállodafelújításokban, az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők, ezek alapján a Hunguest a sor végén volt. Ugyanakkor Mészáros megfogalmazása szerint a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált, a jelentőségét mutatja, hogy a projekt összköltsége több mint 50 milliárd forint, ennek egyharmada állami támogatás, a kétharmadát a költségeknek saját forrásból biztosította a tulajdonos Opus Global.

Arra a kérdésre pedig, hogy a válság után mennyire tartja elképzelhetőnek a Mészáros Csoport regionális terjeszkedését, úgy válaszolt Mészáros, hogy a szállodaiparban már van külföldi jelenlétünk: Ausztriában és Montenegróban,

HORVÁTORSZÁGBAN pedig MOST építenek EGY 200 SZOBÁS SZÁLLODÁT.

350 forintos Opus árfolyamot szeretne

Mészáros Lőrinc az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte a piacnak 350 forintra kellene árazni az Opus papírjait, ezt erősíti meg az Equilor legutóbbi, áprilisi elemzése is. Hozzátette: ő csak egy a részvényesek között, és bár a részvények többségével ő rendelkezik, a napi üzletmenetre nincs befolyása.

Magyar Bankholding

A Magyar Bankholding Zrt.-vel kapcsolatban Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a tulajdonosok azt szeretnék, ha a fúzió 2023-24-re lezárulna, addig viszont a három bank ugyanúgy működik majd, mint eddig. Hozzátette: "meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban."

Mészáros szerint a Magyar Bankholding mindenféleképp tőzsdei cég lesz, és a tervek szerint jelentős részvénycsomag kerül ki közkézhányadba.

A fúzió utáni tervek között szerepel, hogy létrehozzanak egy alternatív bankolási lehetőséget, ahol olyan termékeket árusítanának, amelyeket a Magyar Bankholdighoz hasonló nagy bank nem tud, vagy nem akar. Ilyen módon akarnak eljutni az olyan emberekhez, akiknek problémás a pénzintézetekhez való hozzáférésük.

Folytatódik a terjeszkedés az agrárszektorban

Az agrárszektorral kapcsolatban Mészáros elmondta, hogy pulykapiacon próbálnak terjeszkedni, mert úgy látják, hogy ebben a szegmensben még nincs konkurencia itthon. Emellett a Szarvasi Agrár Zrt. felvásárlásával egy prémiumminőségű sajtok gyártása alkalmas sajtüzemet is vásároltak, és a tervek szerint egy olasz sajtot hoznak a piacra ezzel az együttműködéssel. 

Felpattant az Opus árfolyama

Az interjút követően felpattant az Opus árfolyama, jelenleg 4 százalékos pluszban van a papír 237 forintnál, melyhez képest a Mészáros Lőrinc által megjelölt árfolyamszint közel 48 százalékkal van magasabban.

Ezzel az Opus ma messze a legjobban teljesítő komponens a BUX indexben.

Bő egy órával a pénteki kereskedés indulása után az Opus forgalma jelentősen megugrott, mostanáig 52,4 millió forint értékben cseréltek gazdát a részvények.

opus forgalom
richter4_forras_richter
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
GettyImages-1233503994
koronavírus vállalati tőke nyereség befektetés
usa dollar

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
richter4_forras_richter