diedichuxing
Üzlet

Tőzsdére megy a kínai Uber - Az év egyik legnagyobb részvénykibocsátása lehet

Portfolio
Készülődik az idei év egyik legnagyobb technológiai IPO-ja, tőzsdére megy az Uber kínai szektortársa, a Didi Chuxing. A kínai vállalat az amerikai szektortársával ellentétben nyereséges és a Bloomberg becslései szerint elérheti a 100 milliárd dollárt a cég piaci kapitalizációja a tőzsdére lépés időpontjában.

Tőzsdére készül a kínai közösségi autómegosztó cég, a Didi Chuxing, ami az egyik legnagyobb IPO lehet idén a technológia szektorban. A céget a legutóbbi, tavalyi tőkeemeléskor 62 milliárd dollárra értékelték a befektetők és a Bloomberg szerint mire lezajlik az elsődleges részvénykibocsátás, a 100 milliárd dollárt is elérheti a vállalat piaci kapitalizációja. Ha ez így lesz, akkor nagyot szakíthat a részvénykibocsátáson a két nagytulajdonos, az Uber és a Softbank.

A legnagyobb amerikai szektortárssal, az Uberrel szemben nyereségesen működik a Didi Chuxing. Tavaly 21,6 milliárd dolláros bevétel mellett 837 millió dolláros nyereséget termelt, míg az első negyedévben 6,4 milliárd dolláros bevételre 95 millió dolláros profit jutott. Tavaly a koronavírus-járvány következtében 10 százalékkal csökkent a cég bevétele, viszont azt megelőzően kétszámjegyű volt a növekedés. 2021 első negyedévében pedig több mint duplázódott tudott a cég bevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva, miután a bázisidőszak gyenge volt Kínában a lezárások következtében.

Összehasonlításképp az Uber 11,14 milliárd dolláros bevételt mellett 6,77 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el 2020-ban. De az idei évre, az oltásoknak és a járvány visszaszorulásának köszönhetően, már az Uber és a Lyft is nyereséget vár.

Az Uber jelenleg 12,8 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai vállalatban, amire akkor tett szert, amikor eladta a Didi Chuxingnak a kínai érdekeltségeit. A SoftBank Vision Fundja pedig 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

(CNBC)

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
richter4_forras_richter
GettyImages-1233503994
koronavírus vállalati tőke nyereség befektetés
usa dollar

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
richter4_forras_richter