jeff bezos
Üzlet

WSJ: Feldarabolhatják az Amazont és a nagy tech cégeket

Portfolio
A képviselőházi törvényhozók kétpárti törvényjavaslatot készülnek előterjeszteni, amely előírná az Amazonnak és más technológiai óriáscégeknek, hogy ténylegesen két vállalatra váljanak szét, vagy váljanak meg a saját márkás termékeiktől, tudta meg a The Wall Street Journal.

A törvényjavaslat, amelyet akár már ma bejelenthetnek, előírhatja az Amazon és más nagy technológiai cégek strukturális szétválasztását. Egy másik törvényjavaslat, amelyet szintén pénteken jelenthetnek be, a nagy technológiai cégek azon képességét célozza, hogy online platformjaikat kihasználva saját termékeiket előnyben részesítsék a versenytársakkal szemben.

A törvényjavaslatokat republikánusok és demokraták is aláírták, és várhatóan még többen csatlakoznak hozzájuk, amint bejelentik őket, nyilatkozta egy bennfentes a WSJ-nek.

A platformmonopóliumok megszüntetéséről szóló törvénynek nevezett, a WSJ által áttekintett strukturális szétválasztásról szóló törvényjavaslat tervezete a következőket mondja ki:

Jogellenes, ha egy érintett platform üzemeltetője az érintett platformon kívül más üzletágat birtokol vagy ellenőriz, ha az érintett platform tulajdonlása vagy ellenőrzése az adott üzletág felett kibékíthetetlen érdekellentétet eredményez.

A kongresszus szerint a platform az Amazon saját áruit részesíti előnyben az eladók rovására, és kifogásolják azt is, hogy az Amazon a harmadik féltől származó adatokat a sajátmárkás áruválasztékának megalapozására használja fel.

Amennyiben a strukturális szétválasztásról szóló törvényjavaslatot elfogadnák, az Amazonnak két különálló weboldalra, két piactérre kellene szétválnia, vagy le kellene állítania saját termékeinek értékesítését. Az Amazon sajátmárkás piacterének több tucat márkája van 158 ezer termékkel. Emellett piacvezető szerepet tölt be az olyan eszközök piacán, mint a Kindle eReaderek, az Amazon Echos, a Fire TV streaming eszközök, a Ring ajtócsengők.

A jogszabályjavaslatot a demokrata többségű képviselőháznak és a szenátusnak is el kell fogadnia, ahol valószínűleg jelentős republikánus támogatásra is szükség lesz az elfogadáshoz.

Összesen öt törvényjavaslat is az amerikai képviselők előtt van, ezek közül az egyik célja az, hogy csökkentse a technológiai óriások, az Apple, a Facebook az Alphabet vagy az Amazon piaci erőfölényét. A többi törvényjavaslat olyan kérdéseket érint, mint az adatok hordozhatósága és a nagyvállalatok azon képessége, hogy a versenyt fenyegető felvásárlásokat hajtsanak végre.

A javaslatok nagy része csak a nagy technológiai vállalatokra koncentrál, a megcélzott vállalatoknak legalább 600 milliárd dolláros piaci kapitalizációval és több mint 500 000 aktív havi felhasználóval kell rendelkezniük. Jelenleg csak négy vállalat, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google felel meg a törvényjavaslatokban meghatározott paramétereknek. A Walmart például online piacteret üzemeltet és sajátmárkás termékeket forgalmaz, de piaci értéke csak 392 milliárd dollár, így nem tartozna a törvényjavaslatok egyikének hatálya alá sem.

Az Amazon árfolyama ma stagnál, az Apple részvényárfolyama 0,8 százalékot emelkedett, a Facebook 0,7, az Alphabet 0,3 százalékot gyengült.

(WSJ)

Címlapkép: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency via Getty Images

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
a moore hungary menedzsmentje