Előfizetői tartalom

Ez a nyár még nem lesz olyan, mint a járvány előtt

Portfolio
Lassabb a felépülés az európai légiközlekedésben idén, mint amire a Moody’s korábban számított, de tény, hogy a helyzet javul, ahogy haladnak az oltások a világban, a járvány csillapodik és lazítanak az országok az utazási korlátozásokon. Várhatóan nyáron felpörög a légiforgalom, de ez még nem lesz az igazi, a jó hír, hogy a repterek többsége elegendő pluszlikviditással rendelkezik ahhoz, hogy átvészelje ezt az időszakot – áll a Moody’s elemzésében.

Az európai repülőterek megszenvedték a koronavírus-járványt a szigorú korlátozások következtében és bár idén nyáron felpöröghet a forgalom, ahogy az egyes országok megnyitják a szabad utazás lehetőségét az oltottaknak, de az utasforgalom idén még mindig 70 százalékos mínuszban lehet 2019-hez képest. Valószínűleg 2024 előtt nem is tér vissza a forgalom a járvány előtti utolsó év rekordszintjéhez - prognosztizálja a Moody's.

Az év első négy hónapjában az európai repülőtereken átlagosan 85-90 százalékkal kevesebb utas fordult meg, mint 2019 azonos időszakában.

A belföldi utasforgalom valamelyest jobban teljesített, mint a nemzetközi forgalom, így azokon a reptereken, ahol nagyobb a belföldi utasforgalom súlya (például Moszkva repülőtere), kisebbek voltak a mínuszok. Ez a felépülés időszakára is igaz lesz, azokon a reptereken, ahol nagyobb a belföldi forgalom súlya, gyorsabb lehet a fellendülés.

A cikkünk tartalmából

  • Meddig tart, mire ismét eléri a légiforgalom a járvány előtti szintet?
  • Költségcsökkentések, elhalasztott beruházások - meddig tarthat ki a megspórolt készpénz a reptereknél?
  • Mi lesz az üzleti utazásokkal?
  • Eladósodott repterek - Még több hitel kell majd?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés