Előfizetői tartalom

Kiszabadult a szellem a palackból, berobbant az infláció: mi ilyenkor a teendő?

Portfolio
Az infláció egyike azoknak a gazdasági kifejezéseknek, amelyekről sokan csak annyit tudnak, hogy félni kell tőle. Kicsit mélyebbre ásva tudhatjuk még, hogy az infláció az idő múlásával a pénzünket "emészti fel", és hogy a mindennapi termékek és szolgáltatások magasabb árainak formájában jelentkezik. Ami szintén kézenfekvő, de nem feltétlenül magától értetődő jelenség az nem más, mint hogy az inflációtól való félelem pánikszerűen negatív reakciókat is kiválthat a részvénypiacokon, elég például a májusban tapasztalt komoly eladási hullámra gondolni. Egyes szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy ez pont rossz reakció az inflációs hírekre.

Milyen tényezők hajtották fel az inflációt? Májusban a fogyasztói árindex (CPI), amely az alapvető termékek és szolgáltatások, mint például az élelmiszer, a lakhatás, a közlekedés és az orvosi ellátás országos átlagárát méri, éves szinten 5 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban - ezzel 2008 augusztusa óta a legnagyobb mértékű növekedésről beszélünk....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés