FONTOS Forrong a magyarok kedvelt üdülőparadicsoma - A tüntetéssorozatok tíz év munkáját dönthetik romba
GettyImages-1211246429 (9)
Üzlet

Lejtőre tette az indexeket a Fed szigorú hangvétele

Portfolio
Vegyesen alakul a vezető amerikai részvényindexek teljesítménye a nyitást követően, az S&P 500 stagnál, a Dow Jones kisebb mínuszban áll, míg a Nasdaq emelkedik. A befektetők elsősorban a Fed kamatdöntésére várnak, ami támpontot adhat az inflációs veszélyekkel kapcsolatban is. Az ázsiai börzéken vegyes teljesítmény volt látható, míg Európában mérsékelt elmozdulások figyelhetőek meg. A magyar tőzsde ma erősen alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP gyenge szereplésének köszönhető, de a többi blue chip is mínuszban fejezte be a napot.

A vége is mérsékelt gyengülés lett

A Dow végül 0,8%-kal zárt keddi értéke alatt, az S&P 0,55%-kal, a Nasdaq pedig 0,3%-kal gyengült. Ahhoz képest, hogy a devizapiacon mekkora hatást váltott ki a Fed, a részvények olcsón megúszták, a dollár most 1%-os erősödésben van, az 1,20-as szinttel birkózik.

Nem tett jót a Fed fordulata

A Dow Jones index 0,6%-os, az S&P-500 0,4%-os, míg a Nasdaq 0,7%-os mínuszba csúszott a Fed kamatdöntése után. A jegybank egyértelműen jelezte a befektetőknek, hogy emelkedtek a szigorításra vonatkozó várakozások és az inflációs kockázatok.

Kivárnak a befektetők

Egyelőre nem látszik nagy elmozdulás a tengerentúli tőzsdéken, a Dow Jones index most 0,3%-os mínuszban van a keddi záráshoz képest, az S&P-500 0,2%-os, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos gyengülést mutat.

Mínuszban zárt a BUX

A BUX index ma alulteljesítő volt a nemzetközi mezőnyben és 1,57 százalékos mínuszban zárt. A magyar blue chipek közül az OTP 1,79 százalékkal, a Mol 1,23 százalékkal, a Richter 1,63 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,94 százalékkal került lejjebb.

Felemás teljesítmény az amerikai tőzsdéken

Vegyesen alakul a vezető amerikai részvényindexek teljesítménye a nyitást követően, az S&P 500 stagnál, a Dow Jones 0,15 százalékos mínuszban áll, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal emelkedett. Az elmozdulások tehát mérsékeltek, a befektetők már a Fed kamatdöntésére várnak, ami magyar idő szerint ma este lesz. Ráadásul ezzel párhuzamosan friss gazdasági előrejelzést és kamatpálya-prognózist is publikálnak a döntéshozók. A legérdekesebb az lesz, hogy hogyan kommentálja a jegybank az utóbbi hónapok kiugró inflációs adatait, amely májusban már 5 százalékra emelkedett.

Megütötték az OTP-t, egyre rosszabb a magyar tőzsde teljesítménye

A magyar tőzsde teljesítménye egyre rosszabb, a BUX index már 1,7 százalékos mínuszban áll, amit elsősorban az OTP rossz szereplése húz lefelé ma.

Az OTP jelenleg mintegy 2,5 százalékos mínuszban áll, év eleje óta azonban még több mint 20 százalékos pluszban állnak a papírok.

Többszáz százalékos profit különbségek nagyon hasonló eszközök között

Gyakran jelenik meg befektetői körökben az a vélekedés, hogy az eltérő eszközök között nem érdemes válogatni, ha azok egyébként együtt mozognak. A korrelációs együttható azonban nagyon rossz mutatónak bizonyul, ha két eszköz közötti teljesítmény eltérést, vagy akár kockázat különbséget vizsgálunk. Hogyan kezeli a technikai elemzés a kérdést?

Tovább a cikkhez

Mínuszban az autógyártók részvényei

Ma gyengén teljesítenek az autógyártók részvényei, a Porsche és a BMW papírja is több mint 2 százalékos mínuszban áll, de a Volkswagen is alulteljesítő. A gazdaságok felpörgésével ugyan növekszik az autók iránti globális kereslet, de a súlyos chiphiány miatt sok helyen akadozik a gyártási folyamat.

Megbírságolta az MNB az Opust

Ötszázezer forintos bírsággal sújtotta az MNB az Opus Globalt, miután a társaság nem tette közzé határidőn belül a hóvégi jelentését.

Tovább a cikkhez

Gyengén teljesít ma a BUX index

A BUX index a nyitás körül még stagnált, azóta azonban lefordulás látható és jelenleg 1 százalék körüli mínuszban áll. A magyar blue chipek közül az OTP 1,2 százalékkal, a Mol 0,6 százalékkal, a Richter pedig 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal emelkedett. Gyengén teljesít az Opus is, amely 2,6 százalékos mínuszban áll.

Gyorsjelentést követően esik az Opus árfolyama

Tegnap a piaczárást követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését az Opus Global, a cégcsoport működési bevétele csökkent az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy az ipari termelés, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmens is kétszámjegyű bevételnövekedésről számolt be. Elkezdődött azonban az energetika üzletág felépülése, a Titász és a Tigáz idén már hozzájárulhat az Opus Global számaihoz.

A társaság árfolyama ma 3,8 százalékkal került lejjebb, év eleje óta mintegy 12 százalékos mínuszban állnak a papírok.

Mérsékelt elmozdulásokkal indul a nap az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken mérsékelt elmozdulások láthatóak a mai kereskedés megkezdését követően, a vezető részvényindexek közül a DAX stagnál, a CAC 0,2 százalékos, míg a FTSE 0,6 százalékos pluszban áll. A befektetők elsősorban a mai amerikai kamatdöntésre fognak figyelni, amely támpontot adhat majd az inflációs kilátásokkal, illetve az esetleges jegybanki lépésekkel kapcsolatban.

Stagnál a BUX a nyitást követően

A kereskedés megkezdését követően stagnál a BUX index, a magyar blue chipek közül az OTP szintén stagnál, míg a Mol 0,1 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékkal került lejjebb. A Richter ellenben 0,5 százalékos pluszban áll.

Az amerikai jegybank kamatdöntését várják ma a befektetők

  • Mínuszban zárták a tegnapi napot az amerikai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek közül a Dow Jones 0,27 százalékkal, az S&P 500 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq 0,71 százalékkal került lejjebb. Az olajár emelkedésével párhuzamosan jól szerepeltek az olajipari vállalatok, mint amilyen az Exxon vagy az Occidental Petroleum, míg a technológiai cégek gyengélkedtek. A kedvezőtlen hangulathoz hozzájárult, hogy enyhén visszaesett a májusi kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban az előző hónaphoz képest. A befektetők elsősorban a Fed kamatdöntésére várnak, ami támpontot adhat az inflációs veszélyekkel kapcsolatban is.
  • Az ázsiai piacokon vegyes elmozdulások láthatóak, a Nikkei 0,5 százalékkal, a hongkongi börze 0,5 százalékkal, a sanghaji részvényindex 1 százalékkal, míg az ausztrál közel 6 százalékkal került lejjebb. A koreai Kospi 0,6 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai részvényindexek iránykeresést vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál.
  • Itthon a szerdai nap viszonylag csendesnek ígérkezik, nem érkezik fontosabb gazdasági adat. A nemzetközi piacokon viszont izgalmas nap lesz, hiszen magyar idő szerint este lesz a Fed kamatdöntése. Ráadásul most a kamatdöntéssel egyidőben friss gazdasági előrejelzést és kamatpálya-prognózist is publikálnak a döntéshozók. A legérdekesebb az lesz, hogyan kommentálja a jegybank az utóbbi hónapok kiugró inflációs adatait, a legfrissebb hírek szerint májusban már 5 százalékra emelkedett a pénzromlás üteme a tengerentúlon. Ez jelentősen meghaladja a Fed 2 százalékos célját, ezért előbb-utóbb „valamit mondaniuk kell rá”. Korábban a felvetést azzal ütötték el, hogy kismértékben és átmenetileg a cél feletti infláció sem zavarja őket, azonban lassan már nem kismértékű túllövésről beszélhetünk.
  • Az olaj árfolyama ma 0,2 százalékkal emelkedett, a Brent ára hordónként 74,5 dollár, míg a WTI típus 72,5 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal került feljebb 1860 dollárra.
  • A forint ma erősödik, egy euró ára jelenleg 351,2 forint, míg a dollár a 289,6 forintos szinten áll.
makronaptár0614

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Az amerikai jegybankon a befektetők szeme, ma érkezik a kamatdöntés

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
iphone apple