Tőzsde - Bull Bear
Üzlet

Szigorúbb hangnemet ütött meg a Fed, meginogtak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Felemás teljesítmény volt látható az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 és a Dow Jones lejjebb került, míg a Nasdaq mérsékelt pluszban zárt. A kedvezőtlenebb kereskedési hangulatban jelentős szerepet játszik az amerikai jegybank, amely tegnap tartott kamatdöntő ülést, és bár az irányadó kamaton és az eszközvásárlási program feltételein sem változtattak, de erősödnek a szigorítás irányába mutató hangok, illetve alaposan megemelték az idei inflációs prognózist is. Az ázsiai piacokon többnyire szintén negatív teljesítmények voltak láthatóak, és Európában is gyengén teljesítenek a vezető részvényindexek. A befektetők pedig alaposan megütötték az aranyat és az ezüstöt.

Vegyes zárás Amerikában

Alapvetően inkább negatív volt a hangulat a Fed nyilatkozata után az amerikai piacokon: a Dow Jones 0,62%-os, az S&P 500 0,04%-os mínuszban zárt. A tech-papírokat viszont vették: a Nasdaq 100 1,09%-os pluszban zárt.

Gyenge zárás felé haladunk Amerikában

Szűk egy óra van még tőzsdezárásig Amerikában; nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz túl rózsás az eredmény. A Dow Jones 0,61%-os, az S&P 500 0,02%-os mínuszban van, míg a Nasdaq 100 1,09%-os pluszban van.

Javul a hangulat

Zárás előtt 2,5 órával hangulatjavulás figyelhető meg az amerikai tőzsdéken: a Dow Jones már csak 174 pontos mínuszban van, az esés közel felét ledolgozta már, ezzel 0,53% a mostani esés. Az S&P már pluszba is fordult: 0,02%-os emelkedést mutat, míg a Nasdaq 100 már 1,07%-os pluszban van.

Ütik az amerikai részvényeket

A Fed lépése miatt püfölik a befektetők a részvényeket: a Dow Jones már 300 pontos (0,88%) mínuszban van nyitás óta. Esik az S&P 500 is, amely 0,3%-os mínuszban van, a tech-papírokat viszont veszik, úgyhogy a Nasdaq 100 0,76%-os pluszban van.

Jól teljesített ma a BUX index, pluszban fejezte be a napot

A BUX index felülteljesítő volt a nemzetközi mezőnyben és végül 0,56 százalékos pluszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,61 százalékkal, a Richter pedig 0,37 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,83 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,24 százalékos mínuszban zárt.

Közel 8 milliárd forint osztalékot fizet a Magyar Telekom leányvállalata

A Magyar Telekom bejelentette, hogy leányvállalata, a Makedonski Telekom AD - Skopje (MakTel) mintegy 7,9 milliárd forintnak megfelelő osztalékot fog fizetni 2020. üzleti éve után.

Tovább a cikkhez

Felemás teljesítmény az amerikai tőzsdéken

Vegyes teljesítmény látható az amerikai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,5 százalékos, míg az S&P 500 0,2 százalékos mínuszban áll. A Nasdaq ezzel szemben 0,2 százalékkal került feljebb. A kereskedési hangulatra rányomja a bélyegét a tegnapi amerikai kamatdöntés, ahol ugyan nem változtattak az irányadó kamaton, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg a döntéshozók, 2023-ban már kamatemelés is érkezhet. Ennek ellenére a 10 éves amerikai államkötvényhozam inkább lefelé korrigált, és a befektetők az aranyat és az ezüstöt kezdték el ütni.

Az sem segíti az emelkedést, hogy a heti új segélykérelmek száma váratlanul megugrott, 412 ezer volt, ami 37 ezerrel magasabb az előző hetinél, illetve jóval magasabb az előzetesen becsült 360 ezer főhöz képest.

Értékesíti egyik szállodáját az Opus

Értékesíti egyik szállodáját az Opus érdekeltségi körébe tartozó Hunguest Hotels – tette közzé a vállalat.

Tovább a cikkhez

Elgurult a gyógyszer: fordulat az ágazat részvényeinél?

A tegnapi napon jó néhány nagy gyógyszergyártó vállalat részvényeinek a piacán erős fordulós jelek jelentek meg. Bár a piac nagy részéhez képest világos emelkedő trendben van az ágazat papírjainak a többsége, a magas volatilitás és a mély korrekciók szinte egyiket sem kerülik el. Tovább nehezíti a befektetők helyzetét, hogy a gyógyszergyártók fundamentumainak megismerése és a megfelelő árazás kialakítása a tevékenység jellegéből adódóan nehézkes. Ez a grafikonokon is megjelenik a hirtelen és nagy mozgásokban, ami a kockázatkezelést is érdemben megnehezíti. A diverzifikációt pedig a nem túl jó ETF kínálat korlátozza. Ezért itt még inkább elengedhetetlen a technikai elemzés döntéseket támogató szerepe.

Tovább a cikkhez

Ütik az aranyat és az ezüstöt a befektetők

A tegnapi kamatdöntésen az amerikai jegybank ugyan nem változtatott az irányadó kamaton és az eszközvásárlási programján sem, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg a döntéshozók és 2023-ban akár kamatemelések is jöhetnek. Ennyi pedig elég is volt ahhoz, hogy a befektetők elkezdjék ütni az aranyat és az ezüstöt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ugyanakkor arra is figyelmeztetett a Fed, hogy az infláció a vártnál magasabb és tartósabb lehet, illetve 1 százalékponttal megemelték az idei várakozásokat, bár továbbra is alapvetően átmenetinek látják a jelenséget.

Az arany árfolyam már 1,7 százalékos mínuszban áll 1780 dolláron unciánként, év eleje óta 6 százalékos mínuszban áll.

Az ezüst árfolyama pedig 2,6 százalékkal került lejjebb unciánként 26,3 dollárra, idén stagnál.

Elszabadultak a bűvészinasok, de már közeledik a varázsló

Nagyon szeretem Paul Dukas: A bűvészinas című szerzeményét és magát az alaptörténetet, amely sokszor jutott eszembe több mint három évtizednyi tőkepiaci karrierem során. A történet lényege, hogy a varázsló magára hagyja bűvészinasát a varázspálcájával, és az inas megragadja az alkalmat, hogy bebizonyítsa, ő is legalább olyan komoly mágus, mint a „főnök”. Varázspálcát ragad, és vad varázslásba kezd, de mivel még csak kezdő a szakmában, pillanatokon belül óriási káosz keletkezik, amit nem tud rendbe hozni, és amit a közben hazatérő varázsló megdöbbenten konstatál, majd gyorsan rendet tesz, és megbünteti inasát. És hogy hogy jön mindez a gazdaság és a pénzügyi piacok világába? Nos, esetünkben a varázsló a piac, amely Churchill bonmot-jával élve - a demokráciához hasonlóan - lehet, hogy nem a legjobban működő gazdasági konstrukció, de sajnos a többi (például a szocialista tervgazdaság) még rosszabb. Már csak a kis bűvészinast, vagy bűvészinasokat kell megtalálni. Tulajdonképpen ezek azok a piaci szereplők, akik hozzáférnek a „varázspálcához”, megpróbálják átvenni, de legalábbis befolyásolni a piac ármeghatározó szerepét. Ezek a kormányok, jegybankok, szabályozó hatóságok.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

A délután első felében emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb, amivel felülteljesít a kontinens vezető részvényindexeihez képest. Az index komponensei közül kiemelkedően jól teljesít ma az OTP, de a Richter árfolyama is pluszban jár a kora délutáni órákban.

A Világbank elutasított Salvador segítségkérelmét a bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételében

A Világbank elutasította El Salvador kérését, hogy segítsen a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való bevezetésében. A nemzetközi hitelező az transzparenciával és a Bitcoin-bányászat környezeti hatásaival kapcsolatos aggályokra hivatkozott.

Tovább a cikkhez

A CNN NFT-ként értékesíti archívumának tartalmát

A CNN amerikai hírtelevízió nem helyettesíthető tokenekként (NFT) értékesíti az elmúlt több mint négy évtized meghatározó történelmi eseményeiről készített beszámolóit.

Tovább a cikkhez

Gyengén teljesítenek az európai indexek

Továbbra is kedvezőtlen hangulat uralkodik az európai piacokon azt követően, hogy az amerikai jegybank tegnap a korábbiakhoz képes szigorúbb hangnemet ütött meg az inflációval kapcsolatban, és közölte, hogy a vártnál egy évvel korábban kezdhet kamatemelésbe.

Texasba költöznek a kriptobányászok - Mutatjuk miért

A kriptopénz bányászok egyre többen költöznek Texasba, amit "a nagy bányász migrációnak" neveznek. A tendencia még inkább felerősödhet, mivel Kína - ahol a világ bitcoin-bányászainak több mint fele él - nemrég fokozta a kriptopénzek elleni fellépését azzal, hogy teljes egészében kitiltotta a bányászatot az energiában gazdag régióiból és tartományaiból.

Tovább a cikkhez

Nem érdemes az infláció miatt pánikolni. Egyelőre

A SocGen elemzője, Albert Edwards híresen pesszimista a részvénypiacok további emelkedésével kapcsolatban, a tőzsdei veterán most közzétett egy elemzést a világszerte egyre magasabb inflációval kapcsolatban, amiben éppen, hogy hűti a kedélyeket, és nem annyira pesszimista, mint más elemzők. Edwards egyetért az amerikai jegybankkal abban, hogy az infláció emelkedése átmeneti lesz, és úgy véli, hogy a befektetők magasabb inflációval kapcsolatos aggodalmai hamarosan el fognak tűnni. De csak átmenetileg.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a kereskedés az európai tőzsdéken

A kereskedés megkezdését követően mínuszban állnak az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,2 százalékkal, a CAC 0,2 százalékkal, míg a FTSE 0,5 százalékkal került lejjebb. Emellett lejjebb került a svájci, a belga, a holland, és az olasz tőzsde is. A kedvezőtlenebb hangulat mögött valószínűleg az amerikai jegybank tegnapi kamatdöntő ülése állhat, ahol ugyan nem változtattak a döntéshozók az irányadó kamaton és az eszközvásárlási program feltételein, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg és jelentősen megemelték az idei inflációs prognózist is.

Gyakorlatilag szétverték az egyik ígéretesnek tűnő vakcina gyártójának részvényeit

A német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, hogy csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen. Az eredményeket követően a befektetők alaposan megütötték a részvényt, gyakorlatilag lefeleződött a CureVac árfolyama a szerdai piaczárás után.

Tovább a cikkhez

Mínuszban kezdi a napot a BUX index

A kereskedés megkezdését követően 0,1 százalékos mínuszban áll a BUX index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal került feljebb. A Mol és a Richter 0,7-0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom stagnál.

A New York-i tőzsde elnöke elmondta, hogy mi a baj a mémrészvényekkel

Az úgynevezett mémrészvények árfolyamai torzulhatnak, mert az ilyen részvények kereskedésének nagy részét a nyilvános tőzsdéken kívül hajtják végre - mondta szerdán a New York-i tőzsde vezetője.

Tovább a cikkhez

Mínuszban indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék mínuszban fejezték be a tegnapi napot, a Dow Jones 0,77 százalékkal, az S&P 500 0,54 százalékkal, míg a Nasdaq 0,24 százalékkal került lejjebb. Az esésekhez nagyban hozzájárult az amerikai jegybank tegnapi kamatdöntő ülése, ahol ugyan az irányadó kamaton és az eszközvásárlási programon sem változtattak, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg. Emellett az idei inflációs prognózist jelentősen megemelte a Fed, a korábbi 2,4 százalékról 3,4 százalékra, bár továbbra is átmeneti drágulást látnak.
  • Az ázsiai piacokon többnyire negatív teljesítmények láthatóak, a Nikkei 1 százalékkal, a Kospi 0,4 százalékkal, a sanghaji börze pedig 0,1 százalékkal került lejjebb. A hongkongi részvényindex stagnál, míg az ausztrál 0,3 százalékos pluszban áll.  
  • A határidős amerikai részvényindexek negatív nyitást vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos mínuszban áll.
  • Ma az ÁKK tart kötvényaukciót, illetve az MNB egyhetes betéti tendere jön. Nemzetközi szempontból pedig az Eurostat a májusi infláció összesítését publikálja majd, melyből kiderülhet, hogy az 5,1 százalékos magyar áremelkedés még mindig Európa élén van-e. Emellett a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák érkeznek az Egyesült Államokból.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma reggel, jelenleg egy hordó Brent ára 74,3 dollár hordónként, míg a WTI típus 72 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,4 százalékos pluszban áll a tegnapi esést követően 1818 dolláron.
  • A forint ma enyhén erősödik, egy euró ára 351,9 forint, míg a dollár 293,1 forintos szinten áll.
makronaptár0614

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Itt az “ingyen popcorn”, ami alaposan megváltoztathatja az életedet!

A január végén átélt, kisbefektetői spekuláció fűtötte short squeeze után sokáig nem hallhattunk a  hedge fundok által akkor rettegett subreddit, a wallstreetbets felől - egészen május végéig, amikor is az egyre harciasabb hangvételű kiírások közepette újra beindult a mémrészvények pumpálása, most azonban az első short squeeze során a másodhegedűs szerepét játszó, mozilánc-üzemeltető AMC került a reflektorfénybe. Elképesztő szárnyalást láthattunk a mémrészvénynél, és ami még érdekes a mostani helyzetben az az, hogy időközben alaposan kiszélesítették a látókörüket a kisbefektetők, újabb és újabb nevekkel bővült a mémrészvény-őrület. De mégis mi áll a mostani roham mögött, miért pont azok a részvények szárnyalnak amik, illetve befektetőként és elemzőként mit lehet egyáltalán kezdeni ezzel a helyzettel? Többek között ezekről beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója Mohos Kristóffal, a Portfolio részvényelemzőjével.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246431 (5)