Tiktok shutterstock
Üzlet

Nem dőlhet hátra a TikTok Joe Biden alatt sem

Portfolio
Donald Trump után Joe Biden is nekimehet a kínai alkalmazásoknak és akár be is tilthatnak egyet-egyet az Egyesült Államokban, ha úgy találják, hogy veszélyt jelentenek az amerikai állampolgárok adatainak biztonságára.

Joe Biden elnöki rendeletben szigorúbb intézkedéseket kér a kínai alkalmazásoktól az amerikai lakosok adatainak védelme érdekében, ha szeretnének a jövőben is az amerikai piacon tevékenykedni – írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A cél, hogy olyan országok, mint Kína vagy Oroszország, ne férhessenek hozzá személyes és üzleti adatokhoz nagy mennyiségben. Többek között amiatt aggódik az USA, hogy amerikai állami alkalmazottak mozgását tudják követni, és személyes információkból álló dossziékat állíthatnak össze, amelyeket zsarolásra vagy kémkedésre használhatnak.

Az új elnöki rendelet értelmében ennek megakadályozása érdekében az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma információkat kérhet be bírósági úton az okostelefonos, táblagépes, vagy akár asztali számítógépes applikációkról és ezek fényében akár újratárgyalhatják az alkalmazások amerikai használatának feltételeit is.

Donald Trump 2020-ban olyan népszerű kínai alkalmazásokat tiltott be az Egyesült Államokban, mint a WeChat, vagy a TikTok, de ennek helyébe múlt héten Joe Biden új elnöki rendelete lépett, amely feloldotta ezt a tilalmat. Egyelőre legalábbis. Az új rendelet nem nevez meg konkrét vállalatokat, de végül akár több alkalmazást is érinthet, mint Trump tilalma.

A Reuters forrásai szerint az Egyesült Államok tárgyal szövetségeseivel, hogy hasonló lépéseket alkalmazzanak, abban a reményben, hogy ha lesz olyan alkalmazás, amit be kell tiltani, akkor azt közös erővel teszik majd. Az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo dönthet majd arról, hogy mely alkalmazásokat célozzák meg. Azok kerülhetnek a körbe, amelyek tulajdonosai vagy vezetői az orosz vagy a kínai katonai hírszerzést támogatják.

Amennyiben egy alkalmazást kockázatosnak minősítenek, a működtető vállalat 30 napot kap arra, hogy az adatbiztonságot javító lépéseket tegyen. Biden csapatához közel álló források szerint a WeChat, a TikTok és 8 további alkalmazást vizsgálhatnak felül, amelyeket annak idején Donald Trump célkeresztbe vett. Üzleti és felhasználói alkalmazások is vannak közöttük, például banki és távközlési appokat. Annak idején Trump az Alipayt, a WeChat Payt, a Tencent által működtetett QQ Walletet, a Tencet QQ-t, a Camscannert, a SHAREit-t, valamint az Alibaba VMate-jét és a Beijing Kingsoft Office Software WPS Office-át szemelte ki.

(Reuters)

Címlapkép: Shutterstock

USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246431 (5)