Előfizetői tartalom

Egyre fenyeget az infláció, így érdemes védekezni ellene

Portfolio
Az elmúlt hónapok egyik legforróbb témája az infláció, amely alaposan megosztotta a szakértőket. Egyesek szerint csak átmeneti jelenségről és bázishatásról van szó, míg mások szerint tartósabb és nagyobb lehet az áremelkedés, mint amire a legtöbben számítanak. Az azonban biztosan kijelenthető, hogy egyre szélesebb közönséget mozgat meg a téma, hiszen a magasabb árakat mindenki megérzi a saját pénztárcáján. A SocGen elemzői pedig rámutatnak arra, hogy a jelenlegi piacokon már infláció nélkül is nehéz értelmezhető hozamokat elérni. Emellett előrukkoltak a szakértők egy olyan stratégiával is, ami nyerő lehet egy olyan környezetben, amire az áremelkedés a jellemző. A jövőt természetesen senki sem látja előre, de érdemes felkészülni minden eshetőségre.


Mennyire forró téma az infláció?

A legtöbb inflációval kapcsolatos mutató nem csak emelkedett az elmúlt hónapokban, de már a koronavírus-járvány előtti szinteket is meghaladja. Ez jól látható az alábbi ábrán is, amely azt mutatja, hogy hány százalékkal emelkedett egyes árutőzsdei és pénzügyi termékek ára a hatékony koronavírus-vakcinák tavaly novemberi bejelentése óta (piros oszlopok), illetve hol állnak a 2019 végi, vagyis a pandémia előtti szintekhez képest (kék oszlopok).

Könnyen megállapítható, hogy számos termék esetében nem csak visszapattanásról van szó a tavalyi összeomlást követően, hanem jelentős mértékű a drágulás a járvány előtti árszinthez képest is.

Ezek közé tartoznak a különböző ipari fémek, mint amilyen az alumínium, a réz, a nikkel, az ón, a cink, a platina és a palládium is, de ide sorolható még az ezüst, a kukorica, a szójabab, a faanyag és a pálmaolaj is.

Miről szól még a cikk?

  • Egyre forróbb téma az infláció
  • Nehéz értelmezhető hozamokat elérni
  • Hogyan lehet védekezni az infláció ellen?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái