GettyImages-1211246429 (10)
Üzlet

Beszélt a Fed elnöke, pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Pozitív hangnemben zárult Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, a kereskedést a tőzsdék is pluszban zárták. Igencsak volatilis volt ma a kriptopiac, a bitcoin 30 ezer alá is benézett, mielőtt visszapattant 32 ezer fölé. Ma közel 10 év után alapkamatot emelt az MNB, amely szinte borítékolható volt az elmúlt hetek kommunikációját követően. A kérdés csak az volt, mennyivel emelkedik a kamatszint. A magyar tőzsdén egyelőre csak mérsékelt elmozdulások láthatóak. Az európai börzéken enyhe emelkedés látható.

Mérsékelt plusz lett a vége

Jerome Powell Fed-elnök optimista hangot ütött meg a kongresszusi meghallgatása során, viszont sok újdonságot nem mondott, így a piacok mindössze mérsékelt pluszban zártak. A Dow Jones 0,2%-ot, az S&P 500 0,51%-ot, a Nasdaq 100 pedig 0,62%-ot emelkedett. A Nasdaq rekordmagasan zárt.

Elpattant a 30 ezres szinttől a bitcoin is: jelenleg 32 540 dollárt ér a "digitális arany."

Beszél a Fed elnöke, veszik a részvényeket

A Fed támogastásáról biztosította az amerikai gazdaságot Jerome Powell, akinek jelenleg folyik még a kongresszusi meghallgastása. Azt mondta a jegybankelnök, hogy még túlságosan korai lenne szigorításról beszélni, illetve azt is mondta, hogy a mostani infláció csak átmeneti, ami pozitívan hatott az amerikai tőzsdékre.

Bő fél órával zárás előtt a Dow Jones 0,45%-os, az S&P 500 0,7%-os, a Nasdaq pedig 0,62%-os pluszban van.

  1.  

Hamarosan megszólal Powell

A tőzsdék óvatos optimizmussal várják Jerome Powell Fed-elnök szavait, a szakember magyar idő szerint 8-kor fog beszélni a politikusok előtt. A Dow Jones jelenleg 0,09%-os, az S&P 500 0,37%-os, a Nasdaq 100 pedig rekordmagasan, 0,6%-os pluszban várja a nyilatkozatot.

Emelkedéssel próbálkozik a Dow

Hamarosan az amerikai Kongresszus előtt beszél majd Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke, a kereskedők inkább pozitív hangulatban várják az eseményt, de túlzás lenne azt mondani, hogy erős az emelkedés dinamikája.

A Dow Jones 0,06%-os, az S&P 500 0,33%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,62%-os pluszban van.

Mínuszban zárt a BUX index

A BUX index végül 0,39 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,12 százalékkal, a Richter pedig 1,14 százalékkal került lejjebb. Ezzel szemben a Mol 1,62 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,12 százalékos pluszban zárt.

Megremegtek a tőzsdék, viszont ezek a befektetések remekül állták a sarat

Hosszú idő után múlt héten először romlott el valamelyest a tőkepiaci hangulat, miután az amerikai jegybank a korábbihoz képest szigorúbb hangnemet ütött meg, magasabb inflációs várakozásokat közölt, és a vártnál egy évvel korábbra prognosztizált kamatemelést. Ezt követően beindult az esés a tőzsdéken, szinte mindent elkezdtek adni a befektetők, de azért természetesen most is voltak olyan, eszközök, amelyek jól állták a sarat, ebben a kedvezőtlenre fordult hangulatban. Megnéztük a fontosabb eszközosztályok teljesítményét a múlt heti kamatdöntéstől a hétvégéig tartó időszakban, így képet kaptunk róla, hogy a jövőben milyen piaci reakcióra lehet számítani, ha a Fed a jövőben hasonló előrejelzésekkel szolgál.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás a tengerentúlon

Felemás teljesítmény látható az amerikai tőzsdéken a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban áll, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került feljebb. Magyar idő szerint este lesz Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ami szintén fontos esemény lehet azt követően, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.

spggg

Meglovagolja a hullámot a GameStop, itt az újabb tőkeemelés

A videojáték-kiskereskedő GameStop ma közölte, hogy legújabb részvénykibocsátása során mintegy 1,13 milliárd dollárnyi tőkét emelt, ismételten kihasználva a hirtelen hatalmasra nőtt kisbefektetői érdeklődést és pénzbeáramlást.

Tovább a cikkhez

Nagyon csúnya, ami a kriptopiacon történik, 5 havi mélypontra ütötték a bitcoint

Folytatódik a kriptovaluták elmúlt időszakban látott mélyrepülése, a bitcoin árfolyama ma 30 000 dollár alá került, ami nem csak lélektanilag, de a technikai szempontból is fontos szint. Az általános kriptopiaci hangulatromlás egyértelműen a kínai szigorításokra vezethető vissza, hiszen a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó tiltások mellett a bányászat betiltását célzó újabb lépéseket tett Peking. Ahogyan azt már megszokhattuk, a bitcoin esése magával rántotta a többi népszerű kriptovalutát is.

Tovább a cikkhez

Alapkamatot emelt a jegybank, mínuszban a BUX index

Közel tíz év után alapkamatot emelt az MNB, az eddigi 0,6 százalékról 0,9 százalékra módosult. A kamatemelés borítékolható volt, hiszen a jegybank vezetői hetek óta ennek ágyaztak meg, több nyilatkozatban is bejelentették már, hogy szigorításon gondolkodnak. A kérdés csak az volt, mennyivel emelkedik a kamatszint.

A magyar tőzsdén egyelőre mérsékelt elmozdulások láthatóak, a BUX index 0,3 százalékos mínuszban áll. A magyar blue chipek közül az OTP 1 százalékos, a Richter 1,1 százalékos, a Magyar Telekom 0,1 százalékos mínuszban áll. A Mol részvényei ezzel szemben 1,6 százalékos pluszban állnak.

Jövő héten ünnepelt volna Elon Musk, de még rengeteg a kérdőjel a Tesla német gyárával kapcsolatban

Július 1. azaz jövő csütörtök ünnepnap lett volna a Tesla számára, hiszen a tervek szerint ekkor lett volna a Berlin melletti Grünheidében épült Gigafactory megnyitója. A heves környezetvédelmi ellenállásnak, a bürokráciának és a tervezési finomhangolásoknak köszönhetően azonban teljesen tisztázatlan, hogy mikor gördülnek le az első járművek az elektromos autógyártó első európai gyárának gyártósoráról.

Tovább a cikkhez

Vizsgálatot indít a Google ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma vizsgálatot indított a Google ellen annak kiderítése céljából, hogy a tech-óriás előnyben részesítette-e saját online hirdetési szolgáltatásait, és ezzel megsértette-e a trösztellenes szabályokat.

Tovább a cikkhez

Felemás teljesítmények a magyar tőzsdén az MNB kamatdöntése előtt

Az MNB kamatdöntése előtt mérsékelt elmozdulások láthatóak a magyar tőzsdén, a BUX index minimális pluszban áll, míg a magyar blue chipek közül a Mol 1,7 százalékkal, a Richter közel 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal, az OTP pedig 0,85 százalékkal került lejjebb.

Csányi Sándor és a bank más vezetői is OTP részvényeket kaptak

Az OTP közleménye szerint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, valamint a bank több vezetője is kapott az OTP részvényeiből javadalmazási csomag részeként. A bank egyik igazgatósági tagja pedig OTP részvényeket értékesített.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat az európai tőzsdéken

Mérsékelt elmozdulások láthatóak az európai börzéken, de láthatóan romlik a hangulat. A DAX 0,3 százalékos, a CAC 0,1 százalékos, míg a FTSE 0,2 százalékos mínuszban áll. A magyar tőzsde azonban jól tartja magát az MNB mai kamatdöntése előtt.

A Concorde szerint túlértékeltek a Wizz Air részvényei, az eladást javasolják

A Concorde továbbra is eladásra ajánlja a Wizz Air részvényeit, de a 12 havi célárat enyhén megemelték 44 fontra a korábbi 43,4 fontról. A leértékelődési potenciál így valamivel több mint 12 százalék.

Tovább a cikkhez

Most indul csak be igazán a kisbefektetői őrület?

Ha a Goldman Sachsnak igaza van, akkor a 2021-es nagy lakossági befektetői részvényvásárlási boom, amely többek között az AMC Entertainment, a GameStop és a Blackberry részvényeinek elképesztő árfolyamemelkedését okozta, még csak most indulhat be igazán.

Tovább a cikkhez

Érik a tőzsdei esés, érdemes szárazon tartani a puskaport?

Annak ellenére, hogy a Dow március eleje óta a legjobb napját produkálta a tegnapi, 1,76 százalékos emelkedésével, Kristina Hooper, az Invesco befektetési cég munkatársa szerint még állhatnak előttünk kifejezetten rossz napok. A CNBC "Trading Nation" című műsorában arra figyelmeztetett Hooper, hogy szerinte a szélesebb piacokon akár 10-15 százalékos korrekció is jöhet - a visszaesés azonban remek vételi pozíciókat jelenthet a szakember szerint.

Tovább a cikkhez

Vegyes teljesítmények az európai tőzsdéken

Felemás kép látható az európai tőzsdéken a mai nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékkal került lejjebb, a CAC stagnál, míg a FTSE 0,2 százalékos pluszban áll. Emellett lejjebb került a spanyol, az olasz és a svájci börze is.

Nagyot bukott a mémralin ez a hedge fund, most bezárja kapuit

Bezárja kapuit egy londoni székhelyű hedge fund, amely a januári első mémrali során a GameStop amerikai kiskereskedelmi vállalat ellen fogadva veszteségeket szenvedett el - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX

A kereskedés megkezdését követően 0,2 százalékkal került feljebb a BUX index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,2 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékkal került feljebb. Ma délután tartja kamatdöntő ülését az MNB, amely a hét legfontosabb eseménye lesz itthon. A szakemberek többsége arra számít előzetesen, hogy 0,9 százalékra emelkedik majd az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti ráta is. 

Szinte az összes bitcoinját eladta a guru, nincs rá szüksége

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője hétfőn azt mondta, hogy a legtöbb bitcoinját eladta, aggodalmát fejezve ki a kínai kormány által a kriptobányászat ellen nemrégiben bevezetett szigorítással és a bitcoin egyes váltságdíj-támadásokban játszott szerepével kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés várható a tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék pluszban kezdték a hetet, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 1,76 százalékkal, az S&P 500 1,4 százalékkal, míg a Nasdaq 0,79 százalékkal került feljebb. Kiválóan teljesítettek az olajvállalatok, ami az olajár további emelkedésének köszönhető. A piacok láthatóan megnyugodtak a múlt heti Fed kamatdöntést követően, ahol a döntéshozók szigorúbb hangnemet ütöttek meg. Érdemes azt is megjegyezni, hogy hétfőn két befolyásos jegybankár is azt mondta, hogy az infláció még 2022-ben is a jegybank 2 százalékos célja fölött maradhat.
  • Az ázsiai piacokon felemás teljesítmények láthatóak. Nagyot ralizik a japán Nikkei, amely 3 százalékos pluszban áll, míg a Kospi 0,7 százalékkal, az ausztrál börze 1,6 százalékkal, a sanghaji pedig 0,6 százalékkal került feljebb. A hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri részvényindex dtagnál.
  • A határidős amerikai tőzsdéken kisebb emelkedés várható, míg a határidős DAX stagnál
  • Magyar szempontból a mai nap lesz a legfontosabb a héten, hiszen az MNB Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. Az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok alapján a kamatemelés biztosra vehető, csak annak mértéke kérdéses. A szakemberek többsége arra számít előzetesen, hogy 0,9 százalékra emelkedik majd az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti ráta is. Emellett megjelennek a jegybank friss GDP- és inflációs előrejelzései, illetve kiemelten fontos lehet a közlemény hangvétele. Szintén kedden magyar idő szerint este lesz Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ami szintén fontos esemény lehet azt követően, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.
  • Az olaj ára 0,2 százalékkal került feljebb, a Brent árfolyama így hordónként 75,1 dollár, míg a WTI típus 73,3 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal került lejjebb 1781 dollárra.
  • A forint árfolyama enyhén gyengül ma, egy euró 353,6 forintba kerül, míg a dollár a 297,2 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

SZG_9411
vodafone budapest logo

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (13)