bitcoin
Üzlet

A Nemzetközi Fizetések Bankja véleményt mondott a CBDC-kről

Portfolio
A kriptovaluták, mint például a bitcoin, spekulatív eszközök, amelyek kevéssé működnek közhasználatban, de a központi bankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) egy új digitális fizetési rendszer gerincét adhatják - közölte a BIS.

A Nemzetközi Fizetések Bankja teljes mértékben támogatja a központi banki digitális valuták (CBDC-k) fejlesztését, mondván, hogy ezekre szükség van a pénzügyek modernizálásához és annak biztosításához, hogy a "Big Tech" ne vegye át a pénz feletti irányítást.

A BIS, amely a világ központi bankjainak központi bankja, és amely számos, a digitális valutákkal kapcsolatos megbeszélést koordinál, szerdán ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogyan kellene kinéznie egy olyan CBDC-nek, mint a digitális dollár, euró, jen vagy jüan.

Közelgő éves jelentésének részeként legalább 56 központi bank és monetáris hatóság - amelyek a világ lakosságának mintegy ötödét képviselik -, foglalkozik a digitális valutákkal, mivel a kereskedelem egyre nagyobb mértékben az internetre tevődik át.

A vonat elhagyta az állomást

- mondta Benoit Coeure a BIS-től, utalva a központi banki digitális valuták felé való elmozdulásra és annak támogatására.

Hogy perspektívába helyezzük, a CBDC kérdésköre azért egyre inkább forró téma, mert a fizikai készpénz használata világszerte csökken, és a hatóságok igyekeznek elhárítani monetáris politikájuk hatékonyságra veszélyt jelentő olyan megoldásokat, mint a bitcoin és a "Big Tech" projektek, mint például a Facebook által támogatott Diem (korábban Libra).

Coeure figyelmeztetett, hogy a CBDC-k nélkül a digitális pénzeket egyre inkább a nagy technológiai cégek fogják uralni, kihasználva a hatalmas közösségi média felhasználói bázisukat. A szakember kifejtette, hogy ezt azért akarják elkerülni, mert elvesztenék a szuverén pénz feletti ellenőrzést.

Néhány ország egyébként már jócskán előrébb tart a CBDC-k fejlesztésében, illetve használatában, mint mások. A Bahama-szigetek októberben elsőként indítottak el egy általános célú CBDC-t, a Sand Dollart. Kínában több kísérlet is folyamatban van, Svájc és a francia jegybank pedig bejelentette Európa első határokon átnyúló kísérleti projektjét.

Coeure BIS-es kollégája, Hyun Song Shin szerint a hatóságoknak el kell majd dönteniük, hogy a CBDC-k használatához a polgároknak digitális személyazonosítóra lesz-e szükségük, vagy a token-alapú utat választják, amelyet számos kriptovaluta is használ a tranzakciók anonimabbá tételére.

A BIS véleménye szerint az azonosító-alapú rendszer lenne a jobb megoldás - mondta Shin és Coeure. Ennek egyik oka, hogy megakadályozná, hogy az emberek a saját országuktól eltérő országokból származó digitális valutákat használjanak.

A legtöbb szakértő szerint a teljesen működőképes digitális dollár vagy euró még legalább két évnyire van, de a CBDC-k körüli globális szabályok meghatározása erősen politikai kérdés is.

Az új kereskedelmi háborúk technológiai háborúk

- mondta Coeure, hangsúlyozva, hogy a CBDC-k nem lehetnek ennek részei.

Címlapkép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina