bull
Üzlet

Megbotlottak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Tegnap komoly lefordulás volt a kriptovaluták piacán, a bitcoin jegyzése 30 000 dollár alá is benézett, ma azonban egyelőre kisebb visszapattanást láthatunk. Ma a kedvező nyitás után leginkább rossz teljesítményt láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar börze azonban az OTP-vel az élen kifejezetten jól teljesít, a befektetők vélhetően ma is "emészthetik" a tegnapi eseményeket, közel 10 év után ugyanis alapkamatot emelt az MNB. Remek hangulatú piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, a tech-túlsúlyon Nasdaq új történelmi csúcson kezdte a kereskedési napot. Tegnap este volt Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ahol is Powell inflációval kapcsolatos megnyugtató hangvételét jól fogadták a befektetők azután, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.

Vegyes zárás a tengerentúlon

A vezető amerikai részvényindexek közül csak a Nasdaqnak sikerült pluszban zárni, 0,13%-kal került feljebb. Eközben viszont a Dow 0,2%-ot, az S&P 500 0,11%-ot veszített értékéből.

A Nasdaq ennek köszönhetően újabb rekordon tudott zárni.

Remek zárás a magyar tőzsdén

A viszonylag borongós nemzetközi tőkepiaci hangulat közepette remekül teljesített a BUX index, végül 0,9 százalékos pluszban fejezte be a napot a börze. A magyar blue chipek közül az OTP 1,6 százalékkal, a Mol pedig 1,1 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a Magyar Telekom és a Richter is 0,2 százalékos mínuszban zárt.

Warren Buffett kilép Bill Gates alapítványának vezetőségéből

Warren Buffett ma elérte annak a korábban tett ígéretének a felét, miszerint minden Berkshire Hathaway részvényét, azaz nettó vagyonának több mint 99 százalékát jótékony célokra tervezi eladományozni, és egyben le is mondott a Bill & Melinda Gates Alapítvány igazgatótanácsából. Buffett igazgatótanácsi pozíciója nagy PR-értékű körülmény volt az alapítvány számára, amely a világ egyik legnagyobb jótékonysági vállalkozása.

Tovább a cikkhez

Hatalmas összeomlásra figyelmeztetett a 2008-as pénzügyi válságot megjósoló befektető, majd törölte magát Twitterről

A 2008-as pénzügyi válságot megjósoló sztárbefektető, Michael Burry alig egy hete tért vissza a Twitter felületére, de nem maradt sokáig, ugyanis hétfőn újra törölte magát az oldalról. Több üzenetet is posztolt azonban ezalatt a néhány nap alatt, amelyekben többek között egy újabb hatalmas pénzügyi összeomlásra is figyelmeztette a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Többnyire jó teljesítmény látható az amerikai tőzsdéken a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 is 0,1 százalékos pluszban áll, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal került feljebb, ezzel új történelmi csúcsra jutott a tech-túlsúlyos index.

Tegnap este volt Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ahol is Powell inflációval kapcsolatos megnyugtató hangvételét jól fogadták a befektetők azután, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.

Kilőtt a hazai áramfogyasztás a rekkenő hőségben, egekben az árak

A hőségben alaposan felpörgött és rekord szintre nőtt a hazai áramfogyasztás, a következő napokban – akár már szerdán - pedig ismét megdőlhet a magyar villamosenergia-rendszer nyári rendszerterhelési csúcsa. Közben az áramtőzsdei árak is rendkívüli magasságokba emelkedtek.

Tovább a cikkhez

A "minek ment oda" új szintre lépett - nem engednék haza az űrből Jeff Bezost

Több, mint 70 000 ember írta alá azokat a petíciókat, melyekben azt követelik, hogy Jeff Bezos ne térjen vissza a Földre, miután a jövő hónapban felszáll az űrbe. Bezos, a Blue Origin űrkutatási cég alapítója a hónap elején közölte, hogy ő és testvére, Mark Bezos július 20-án a cég New Shepard nevű rakétájával repülnek az űrbe, annak első, embereket szállító küldetésén.

Tovább a cikkhez

A Nemzetközi Fizetések Bankja véleményt mondott a CBDC-kről

A kriptovaluták, mint például a bitcoin, spekulatív eszközök, amelyek kevéssé működnek közhasználatban, de a központi bankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) egy új digitális fizetési rendszer gerincét adhatják - közölte a BIS.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, remekel az OTP

A délutáni órákban a viszonylag borongós nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére kimondottan jól teljesít a magyar BUX index, az emelkedést a blue chipek közül az OTP vezeti, jelenleg 1,3 százalékos a plusz a nagybank papírjánál.

A bankszektor, és főként az OTP szempontjából a tegnapi kamatemelés pozitív tényező lehet, mert a legnagyobb hazai bank számára a kamatszint változása hat a legpozitívabban a profitra, tekintve hogy a betéti kamatok jellemzően lassabban árazódnak át, mint a hitelkamatok, ez pedig a kamatmarzs tágulását okozza. 

Kamatot emelt az MNB - Mire lehet számítani a magyar tőzsdén?

10 év után először emelt kamatot tegnap a magyar jegybank, amely a hazai részvénypiac szempontjából is kiemelt fontossággal bír. Az általános gyakorlat, hogy a jegybanki kamatemelés első körben negatívan hat a részvénypiac vonzerejére, majd az infláció tényleg emelkedésével a befektetők visszatérnek a részvényekhez. Egyedi részvények szintjén a hazai blue chipek közül a kamatemelés az OTP számára lehet a leginkább kedvező, hiszen a kamatmarzs kitágul, viszont a Richter és a Magyar Telekom szempontjából kedvezőtlen lehet a monetáris szigorítás, a Molra pedig csak mérsékelt lehet a gyakorolt hatás.

Tovább a cikkhez

Brutális rali, ezzel egy nap alatt megduplázhattad a pénzedet!

Az Alfi szoftvercég részvényei több, mint 100 százalékos emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedési napot, a kevesebb mint száz főt foglalkoztató vállalat a kisbefektetők generálta mémrészvény-őrület legújabb kiszemeltje lett.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

A reggeli jó kezdést követően lefordulást láthatunk a vezető európai részvényindexeknél, a brit tőzsde minimális mínuszban van, a német DAX 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC fél százalékos mínuszban van - úgy néz ki, hogy az inflációs aggodalmak beárnyékolják a júniusi üzleti aktivitás növekedését mutató adatokat. A magyar BUX index azonban remekel, 0,6 százalékos pluszával az élmezőnyben helyezkedik el a börze.

A Tesla megnyitotta az első töltőállomását Kínában

A Tesla szerdán közölte, hogy megnyitotta első töltőállomását Kínában, saját napelemes és energiatároló létesítményekkel.

Tovább a cikkhez

Egészen tegnapig dollármilliomos volt a befektető, aki dogecoinon kereste rommá magát

Glauber Contessoto február 5-én több mint 250 000 dollárt fektetett be a dogecoinba abban a hitben, hogy milliomos lesz - majd április 15-én ez meg is történt. Hétfőn azonban a piaci érték szerint vezető kriptovaluták - köztük a bitcoin, az ethereum és a dogecoin - zuhanásba kezdtek a kínai szigorításokról szóló híreket követően.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az olaj, jól teljesítenek az olajcégek

Komoly emelkedésben van ma délelőtt az olaj ára, a Brent típusé közel 0,7 százalékkal került eddig feljebb, jelenleg egy hordó ára 75,5 dollár - a maival együtt idén már közel 46 százalékot ralizott a nyersanyag.

AZ olajár emelkedésének köszönhetően szektorszinten kimondottan jól teljesítenek az olajtársaságok, bár a Mol a maga 0,17 százalékos mínuszával lemaradónak számít a mezőnyben.

Mérföldkő a Microsoftnál, a legelitebb klubhoz csatlakozik a tech-óriás

A Microsoft hivatalosan is belépett a legelitebb klubba, azaz a 2 ezer milliárd dollárt meghaladó piaci értékkel rendelkező nagyvállalatok közé - a robbanásszerű emelkedéshez persze a globális pandémia is jócskán hozzájárult.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európa piacain

Enyhe emelkedés látható az európai tőzsdéken a mai nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, a CAC stagnál, míg a FTSE ugyancsak 0,1 százalékos pluszban áll. Emellett minimálisan feljebb került a spanyol, az olasz és a svájci börze is. Rövidesen megjelennek az előzetes beszerzési menedzserindexek Európában, ezek kiemelten fontos indikátorai a világgazdasági fellendülésnek.

Remek nyitás a magyar tőzsdén

A kereskedés megkezdését követően 0,55 százalékkal került feljebb a BUX index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom jegyzése 0,1 százalékos mínuszban áll jelenleg.

Tegnap tartotta kamatdöntő ülését az MNB, amely a hét legfontosabb eseménye volt itthon. A szakemberek többsége arra számít előzetesen, hogy 0,9 százalékra emelkedik majd az alapkamat, ez így is lett, a hírre komolyabb reakció nem érkezett egyelőre a hazai blue chipek felől, bár az OTP-nél a kamatmarzsok alakulása, a Richternél a nagy arányú export-tevékenység miatt a forint árfolyamának alakulása, a Magyar Telekomnál pedig az osztalékhozamon keresztül lehet érdekes a legújabb fejlemény.

Tegnap egyébként igen izgalmasan alakult a forint árfolyama, a kamatdöntés bejelentését követően gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz, majd a közleményben és a sajtótájékoztatón megjelenő erős üzeneteknek köszönhetően komoly erősödésbe kapcsolt.

Másfél milliárdos közbeszerzést nyert el a 4iG

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság a nagy összegű szerződés megkötését.

Tovább a cikkhez

Korrigálnak a kriptovaluták a tegnapi esés után

Újabb erőre kapott tegnap a kriptovaluták elmúlt időszakban látott mélyrepülése, a bitcoin árfolyama 30 000 dollár alá is került egy rövid ideig, ami nem csak lélektanilag, de technikai szempontból is fontos szint. Ma azonban úgy néz ki, hogy javítani tudnak a kriptovaluták, a bitcoin jegyzése például 4,8 százalékos pluszban van,

de 7,4 százalékkal feljebb került az ethereum is,

a legnagyobb mértékben az XRP árfolyama 19,7 százalékkal emelkedett, utoljára ennél nagyobb emelkedésre több mint 1 hónapja nem volt példa,

míg a tegnap talán legjobban megütött kriptopénz, a dogecoin jegyzése 14,4 százalékos pluszban áll.

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Az amerikai tőzsdék jól teljesítettek tegnap, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb. A piacok láthatóan megnyugodtak a múlt heti Fed kamatdöntést követően, ahol a döntéshozók szigorúbb hangnemet ütöttek meg. Alapvetően jó tehát eddig a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, tegnap az amerikai Kongresszus előtt beszélt Jerome Powell, azt mondta a jegybankelnök, hogy még túlságosan korai lenne szigorításról beszélni, illetve azt is mondta, hogy a mostani infláció csak átmeneti, ami pozitívan hatott az amerikai tőzsdékre.
  • A remek amerikai teljesítményt követően ugyancsak jó teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék, első sorban Jerome Powell megnyugtató hangvételű szavainak köszönhetően: a japán Nikkei 0,1 százalékkal feljebb került, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,3 százalékot ralizott, a shanghaji börze pedig 0,4 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze azonban lejjebb került, 0,3 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • A Pénzügyminisztérium madélelőtt teszi közzé az államháztartás májusi részletes beszámolóját, emellett a befektetők még várhatóan az MNB tegnapi üzeneteit is „emésztik majd”. Közben délelőtt Európában, a nap második felében pedig a tengerentúlon is megjelennek az előzetes beszerzési menedzserindexek, ezek kiemelten fontos indikátorai a világgazdasági fellendülésnek.
  • Az olaj ára 0,5 százalékkal emelkedett, így a Brent ára hordónként 75,4 dolláron áll, míg a WTI típus 73,5 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb unciánként 1781,5 dollárra.
  • A forint a tegnapi kamatdöntés után gyengült a vezető devizákkal szemben, azóta viszont valamelyest korrigálni tudott, most 350 forint 40 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 293 forint 70 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina