bull
Üzlet

Megbotlottak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Tegnap komoly lefordulás volt a kriptovaluták piacán, a bitcoin jegyzése 30 000 dollár alá is benézett, ma azonban egyelőre kisebb visszapattanást láthatunk. Ma a kedvező nyitás után leginkább rossz teljesítményt láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar börze azonban az OTP-vel az élen kifejezetten jól teljesít, a befektetők vélhetően ma is "emészthetik" a tegnapi eseményeket, közel 10 év után ugyanis alapkamatot emelt az MNB. Remek hangulatú piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, a tech-túlsúlyon Nasdaq új történelmi csúcson kezdte a kereskedési napot. Tegnap este volt Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ahol is Powell inflációval kapcsolatos megnyugtató hangvételét jól fogadták a befektetők azután, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.

Vegyes zárás a tengerentúlon

A vezető amerikai részvényindexek közül csak a Nasdaqnak sikerült pluszban zárni, 0,13%-kal került feljebb. Eközben viszont a Dow 0,2%-ot, az S&P 500 0,11%-ot veszített értékéből.

A Nasdaq ennek köszönhetően újabb rekordon tudott zárni.

Remek zárás a magyar tőzsdén

A viszonylag borongós nemzetközi tőkepiaci hangulat közepette remekül teljesített a BUX index, végül 0,9 százalékos pluszban fejezte be a napot a börze. A magyar blue chipek közül az OTP 1,6 százalékkal, a Mol pedig 1,1 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a Magyar Telekom és a Richter is 0,2 százalékos mínuszban zárt.

Warren Buffett kilép Bill Gates alapítványának vezetőségéből

Warren Buffett ma elérte annak a korábban tett ígéretének a felét, miszerint minden Berkshire Hathaway részvényét, azaz nettó vagyonának több mint 99 százalékát jótékony célokra tervezi eladományozni, és egyben le is mondott a Bill & Melinda Gates Alapítvány igazgatótanácsából. Buffett igazgatótanácsi pozíciója nagy PR-értékű körülmény volt az alapítvány számára, amely a világ egyik legnagyobb jótékonysági vállalkozása.

Tovább a cikkhez

Hatalmas összeomlásra figyelmeztetett a 2008-as pénzügyi válságot megjósoló befektető, majd törölte magát Twitterről

A 2008-as pénzügyi válságot megjósoló sztárbefektető, Michael Burry alig egy hete tért vissza a Twitter felületére, de nem maradt sokáig, ugyanis hétfőn újra törölte magát az oldalról. Több üzenetet is posztolt azonban ezalatt a néhány nap alatt, amelyekben többek között egy újabb hatalmas pénzügyi összeomlásra is figyelmeztette a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Többnyire jó teljesítmény látható az amerikai tőzsdéken a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 is 0,1 százalékos pluszban áll, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal került feljebb, ezzel új történelmi csúcsra jutott a tech-túlsúlyos index.

Tegnap este volt Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása, ahol is Powell inflációval kapcsolatos megnyugtató hangvételét jól fogadták a befektetők azután, hogy az amerikai jegybank a múlt héten elmozdult a szigorúbb monetáris politika felé.

Kilőtt a hazai áramfogyasztás a rekkenő hőségben, egekben az árak

A hőségben alaposan felpörgött és rekord szintre nőtt a hazai áramfogyasztás, a következő napokban – akár már szerdán - pedig ismét megdőlhet a magyar villamosenergia-rendszer nyári rendszerterhelési csúcsa. Közben az áramtőzsdei árak is rendkívüli magasságokba emelkedtek.

Tovább a cikkhez

A "minek ment oda" új szintre lépett - nem engednék haza az űrből Jeff Bezost

Több, mint 70 000 ember írta alá azokat a petíciókat, melyekben azt követelik, hogy Jeff Bezos ne térjen vissza a Földre, miután a jövő hónapban felszáll az űrbe. Bezos, a Blue Origin űrkutatási cég alapítója a hónap elején közölte, hogy ő és testvére, Mark Bezos július 20-án a cég New Shepard nevű rakétájával repülnek az űrbe, annak első, embereket szállító küldetésén.

Tovább a cikkhez

A Nemzetközi Fizetések Bankja véleményt mondott a CBDC-kről

A kriptovaluták, mint például a bitcoin, spekulatív eszközök, amelyek kevéssé működnek közhasználatban, de a központi bankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) egy új digitális fizetési rendszer gerincét adhatják - közölte a BIS.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, remekel az OTP

A délutáni órákban a viszonylag borongós nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére kimondottan jól teljesít a magyar BUX index, az emelkedést a blue chipek közül az OTP vezeti, jelenleg 1,3 százalékos a plusz a nagybank papírjánál.

A bankszektor, és főként az OTP szempontjából a tegnapi kamatemelés pozitív tényező lehet, mert a legnagyobb hazai bank számára a kamatszint változása hat a legpozitívabban a profitra, tekintve hogy a betéti kamatok jellemzően lassabban árazódnak át, mint a hitelkamatok, ez pedig a kamatmarzs tágulását okozza. 

Kamatot emelt az MNB - Mire lehet számítani a magyar tőzsdén?

10 év után először emelt kamatot tegnap a magyar jegybank, amely a hazai részvénypiac szempontjából is kiemelt fontossággal bír. Az általános gyakorlat, hogy a jegybanki kamatemelés első körben negatívan hat a részvénypiac vonzerejére, majd az infláció tényleg emelkedésével a befektetők visszatérnek a részvényekhez. Egyedi részvények szintjén a hazai blue chipek közül a kamatemelés az OTP számára lehet a leginkább kedvező, hiszen a kamatmarzs kitágul, viszont a Richter és a Magyar Telekom szempontjából kedvezőtlen lehet a monetáris szigorítás, a Molra pedig csak mérsékelt lehet a gyakorolt hatás.

Tovább a cikkhez

Brutális rali, ezzel egy nap alatt megduplázhattad a pénzedet!

Az Alfi szoftvercég részvényei több, mint 100 százalékos emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedési napot, a kevesebb mint száz főt foglalkoztató vállalat a kisbefektetők generálta mémrészvény-őrület legújabb kiszemeltje lett.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

A reggeli jó kezdést követően lefordulást láthatunk a vezető európai részvényindexeknél, a brit tőzsde minimális mínuszban van, a német DAX 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC fél százalékos mínuszban van - úgy néz ki, hogy az inflációs aggodalmak beárnyékolják a júniusi üzleti aktivitás növekedését mutató adatokat. A magyar BUX index azonban remekel, 0,6 százalékos pluszával az élmezőnyben helyezkedik el a börze.

A Tesla megnyitotta az első töltőállomását Kínában

A Tesla szerdán közölte, hogy megnyitotta első töltőállomását Kínában, saját napelemes és energiatároló létesítményekkel.

Tovább a cikkhez

Egészen tegnapig dollármilliomos volt a befektető, aki dogecoinon kereste rommá magát

Glauber Contessoto február 5-én több mint 250 000 dollárt fektetett be a dogecoinba abban a hitben, hogy milliomos lesz - majd április 15-én ez meg is történt. Hétfőn azonban a piaci érték szerint vezető kriptovaluták - köztük a bitcoin, az ethereum és a dogecoin - zuhanásba kezdtek a kínai szigorításokról szóló híreket követően.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az olaj, jól teljesítenek az olajcégek

Komoly emelkedésben van ma délelőtt az olaj ára, a Brent típusé közel 0,7 százalékkal került eddig feljebb, jelenleg egy hordó ára 75,5 dollár - a maival együtt idén már közel 46 százalékot ralizott a nyersanyag.

AZ olajár emelkedésének köszönhetően szektorszinten kimondottan jól teljesítenek az olajtársaságok, bár a Mol a maga 0,17 százalékos mínuszával lemaradónak számít a mezőnyben.

Mérföldkő a Microsoftnál, a legelitebb klubhoz csatlakozik a tech-óriás

A Microsoft hivatalosan is belépett a legelitebb klubba, azaz a 2 ezer milliárd dollárt meghaladó piaci értékkel rendelkező nagyvállalatok közé - a robbanásszerű emelkedéshez persze a globális pandémia is jócskán hozzájárult.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európa piacain

Enyhe emelkedés látható az európai tőzsdéken a mai nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, a CAC stagnál, míg a FTSE ugyancsak 0,1 százalékos pluszban áll. Emellett minimálisan feljebb került a spanyol, az olasz és a svájci börze is. Rövidesen megjelennek az előzetes beszerzési menedzserindexek Európában, ezek kiemelten fontos indikátorai a világgazdasági fellendülésnek.

Remek nyitás a magyar tőzsdén

A kereskedés megkezdését követően 0,55 százalékkal került feljebb a BUX index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom jegyzése 0,1 százalékos mínuszban áll jelenleg.

Tegnap tartotta kamatdöntő ülését az MNB, amely a hét legfontosabb eseménye volt itthon. A szakemberek többsége arra számít előzetesen, hogy 0,9 százalékra emelkedik majd az alapkamat, ez így is lett, a hírre komolyabb reakció nem érkezett egyelőre a hazai blue chipek felől, bár az OTP-nél a kamatmarzsok alakulása, a Richternél a nagy arányú export-tevékenység miatt a forint árfolyamának alakulása, a Magyar Telekomnál pedig az osztalékhozamon keresztül lehet érdekes a legújabb fejlemény.

Tegnap egyébként igen izgalmasan alakult a forint árfolyama, a kamatdöntés bejelentését követően gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz, majd a közleményben és a sajtótájékoztatón megjelenő erős üzeneteknek köszönhetően komoly erősödésbe kapcsolt.

Másfél milliárdos közbeszerzést nyert el a 4iG

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság a nagy összegű szerződés megkötését.

Tovább a cikkhez

Korrigálnak a kriptovaluták a tegnapi esés után

Újabb erőre kapott tegnap a kriptovaluták elmúlt időszakban látott mélyrepülése, a bitcoin árfolyama 30 000 dollár alá is került egy rövid ideig, ami nem csak lélektanilag, de technikai szempontból is fontos szint. Ma azonban úgy néz ki, hogy javítani tudnak a kriptovaluták, a bitcoin jegyzése például 4,8 százalékos pluszban van,

de 7,4 százalékkal feljebb került az ethereum is,

a legnagyobb mértékben az XRP árfolyama 19,7 százalékkal emelkedett, utoljára ennél nagyobb emelkedésre több mint 1 hónapja nem volt példa,

míg a tegnap talán legjobban megütött kriptopénz, a dogecoin jegyzése 14,4 százalékos pluszban áll.

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Az amerikai tőzsdék jól teljesítettek tegnap, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb. A piacok láthatóan megnyugodtak a múlt heti Fed kamatdöntést követően, ahol a döntéshozók szigorúbb hangnemet ütöttek meg. Alapvetően jó tehát eddig a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, tegnap az amerikai Kongresszus előtt beszélt Jerome Powell, azt mondta a jegybankelnök, hogy még túlságosan korai lenne szigorításról beszélni, illetve azt is mondta, hogy a mostani infláció csak átmeneti, ami pozitívan hatott az amerikai tőzsdékre.
  • A remek amerikai teljesítményt követően ugyancsak jó teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék, első sorban Jerome Powell megnyugtató hangvételű szavainak köszönhetően: a japán Nikkei 0,1 százalékkal feljebb került, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,3 százalékot ralizott, a shanghaji börze pedig 0,4 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze azonban lejjebb került, 0,3 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • A Pénzügyminisztérium madélelőtt teszi közzé az államháztartás májusi részletes beszámolóját, emellett a befektetők még várhatóan az MNB tegnapi üzeneteit is „emésztik majd”. Közben délelőtt Európában, a nap második felében pedig a tengerentúlon is megjelennek az előzetes beszerzési menedzserindexek, ezek kiemelten fontos indikátorai a világgazdasági fellendülésnek.
  • Az olaj ára 0,5 százalékkal emelkedett, így a Brent ára hordónként 75,4 dolláron áll, míg a WTI típus 73,5 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb unciánként 1781,5 dollárra.
  • A forint a tegnapi kamatdöntés után gyengült a vezető devizákkal szemben, azóta viszont valamelyest korrigálni tudott, most 350 forint 40 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 293 forint 70 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vakcina koronavírus oltás