masterplastgyar
Üzlet

Több mint 5 milliárd forintos beruházást jelentett be a Masterplast

Portfolio
Az egyik leggyorsabban bővülő szigetelőanyag típus gyártásával fejleszti hőszigetelőanyag ellátási láncát a Masterplast. Az XPS polisztirol hőszigetelő anyagok felhasználása a modern építészet igényei és a szigorodó energetikai követelmények miatt egyre gyorsuló ütemben növekszik, miközben a gyártókapacitások jelenleg külföldi kézben összpontosulnak. A fejlesztéssel egy újabb stratégiai fontosságú termék gyártása valósul meg, amellyel a cég csökkenti kitettségét és saját forrásból biztosíthatja a termékellátását. A szabadkai gyártóbázison 5,05 milliárd forintból létesülő üzem 2023 elején kezdheti meg a működést, mintegy 200 ezer köbméteres éves termelési kapacitás mellett. A beruházás finanszírozásához a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújt 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő állami támogatást.

Az XPS extrudált polisztirol nagy terhelhetőségű, alacsony vízfelvételű, táblás hőszigetelő anyag felhasználása a modern építési kultúrában rohamosan bővül, és egyre nagyobb teret nyer. Kedvező fizikai tulajdonságai révén kiválóan alkalmas nedvességgel érintkező felületek vagy nagyobb terhelésnek kitett beépítési környezetben, így lábazati és mélyépítési hőszigetelésként, terhelt aljzatok és lapostetők hőszigeteléseként, valamint zöldtetők esetében is ideális szigetelőanyag. Az XPS polisztirol fontos eleme a hőszigetelő rendszereknek, és a szigorodó épületenergetikai követelmények révén gyorsan bővül a piaca és nincs kiváltó termékalternatívája.

A termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó Masterplast számára ezért stratégiai jelentőségű, hogy az ellátási láncot saját kézbe vonva biztosítsa a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges termékalapot és csökkentse kitettségét a kizárólag külföldi tulajdonú gyártói környezetben. Az újabb gyártási beruházással a Szabadkán működő gyártói komplexumát bővíti tovább a társaság. Az új 3600 négyzetméteres üzemcsarnokban az elérhető legmodernebb technológiával működő gépsor biztosítja majd az évenkénti 200 ezer köbméteres gyártási kapacitást.

A cég szerint a környezeti szempontok figyelembevételével tervezett gyárban a modern technológia és zárt újrahasznosító rendszer együtt biztosítja majd a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést.

Az üzemhez kapcsolódóan a teljes kibocsátás elérése és a vevői igények biztosítása miatt fontos a megfelelő méretű raktározási képesség kialakítása. Ennek érdekében egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok, és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódik a projekthez, míg a dolgozók és minőségellenőrző labor számára pedig egy 400 négyzetméteres irodaépület épül.

A fejlesztést követően a hőszigetelő rendszerének két fontos szigetelőanyag típusát, a Hungarocellt és XPS-t is egy gyártóbázison állíthatja elő a Masterplast, amivel a szolgáltatását is erősíti.

A kifektetési beruházás értéke 5,05 milliárd forint, amely finanszírozását a társaság saját forrásból és a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, vissza nem térítendő állami támogatásból valósítja meg.

A Masterplast árfolyama ma 1,4 százalékkal került feljebb, míg idén 84,3 százalékot ralizott.

Címlapkép: Masterplast

fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
pepsi kóla cola getty stock