j&j
Üzlet

Amerikai gyógyszeripari cégek 26 milliárd dolláros egyezséget kötöttek az opiátválsággal kapcsolatos perek rendezésére

MTI
Négy nagy amerikai gyógyszeripari cég egyezséget kötött az opiátválsággal kapcsolatos perek és eljárások ezreinek rendezésére - áll több amerikai tagállam főügyészének szerdán közzétett közleményében.

A McKesson, az AmerisourceBergen, a Cardinal Health, illetve a Johnson & Johnson vállalatok előreláthatóan 26 milliárd dollárt (8 ezer milliárd forint) fognak fizetni részben segélyprogramok számára egy 18 éves időtartamban. Hírügynökségek megjegyzik, hogy egyelőre mindössze egy tervezetről van szó, mivel több amerikai tagállamnak, városnak, illetve kerületnek még jóvá kell hagynia a megállapodásban foglaltakat, amely az elképzelések szerint rendezne majdnem négyezer bírósági ügyet és különböző eljárást, amely az opiátszármazékok okozta közegészségügyi válsággal összefüggésben indult. A négy cég az egyezség jóváhagyásával mentesülne a további büntetőeljárások alól is.

A McKessont, az AmerisourceBergent, a Cardinal Health-t, illetve a Johnson & Johnsont azzal vádolták, hogy az általuk gyártott fájdalomcsillapítókkal hozzájárultak az Egyesült Államokban az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztásához, illetve a gyógyszer- és kábítószerfüggőségek kialakulásához. Az amerikai tagállamok és az alsóbb szintű hatóságok már évek óta követelik a gyógyszeripartól, hogy térítse meg azt a több milliárd dolláros kiadást, amely az opiátfüggőségek és a túladagolások elleni harcban keletkezett.

Korábban több hasonló egyezség született. Ugyanakkor tavaly több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat az opiátválságban játszott szerepéért. A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú erős fájdalomcsillapítót, amely kábítószer-függőséget okozhat. A gyártó eltitkolta a szer kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták e gyógyszert. A vállalattal szemben időközben csődeljárás indult.

Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása, vagy túladagolása miatt hozzávetőleg félmillió amerikai halt meg.

Címlapkép: Cristina Arias/Cover/Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
pepsi kóla cola getty stock