frankfurt
Üzlet

Meglepetés a munkaerőpiacon, szerény erősödés az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Csütörtökön az ázsiai tőzsdéken kifejezetten jó hangulat uralkodott és az európai tőzsdéken is folytatódik az emelkedés, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre és az EKB kamatdöntő ülésére figyelnek, az eurózóna jegybankja nem változtatott az irányadó kamaton és továbbra fenntartja a laza monetáris politikát. A tengerentúli tőzsdéket szerény erősödés jellemezte annak ellenére, hogy a hangulatot némileg rontotta, hogy a munkaerőpiacról a vártnál gyengébb adatok érkeztek.

Pluszban zárt Amerika

Csütörtökön mindhárom meghatározó amerikai részvényindex erősödött: a Dow Jones közel 0,1 százalékot, az S&P 500 értéke 0,2 százalékot, míg a Nasdaq értéke közel 0,4 százalékot emelkedett az előző napi záróértékéhez képest.

dow0722
sp500 0722
nasdaq 0722

Halovány plusszok Amerikában

A vezető tengerentúli részvényindexek szerény mértékben ugyan, de erősödnek a csütörtöki kereskedés második szakaszában: a Dow Jones és az S&P 500 értéke közel 0,1 százalékot, míg a Nasdaq értéke közel 0,3 százalékot emelkedett a szerdai záráshoz képest.

A vevőket az sem bizonytalanította el, hogy az első ízben munkanélküliségi segélyt kérők száma váratlanul emelkedett múlt héten, amiből az látszik, hogy továbbra is egyenetlen az amerikai munkaerőpiac helyreállása.

dow
spuuu

Az MNB 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Molra

Az MNB 500 ezer forintos felügyeleti bírságot szabott ki a MOL-ra – írta a társaság rendkívüli tájékoztatásában a Budapesti Értéktőzsde zárását követően.

Tovább a cikkhez

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX index a kedvezőbb nemzetközi hangulat ellenére is mérsékelt 0,26 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Richter 1,69 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,36 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,23 százalékkal került feljebb.

buxindex

Felemás nyitás Amerikában

Vegyes mozgásokat látunk az európai tőzsdéken, a Dow stagnál, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett. A határidős piachoz képest valamelyest elromlott a hangulat, miután az első ízben munkanélküliségi segélyt kérők száma váratlanul emelkedett múlt héten, amiből az látszik, hogy továbbra is egyenetlen az amerikai munkaerőpiac helyreállása.

dow

Minden esést megvesznek: tovább emelkedik a tengerentúli részvénypiac

Sokan, sokszor megénekelték már az első koronavírus zuhanás utáni emelkedő trend végét az elmúlt hónapokban. Erre számos okuk lehet, kezdve az árazástól, a szezonális jellegen keresztül a piaci szélesség beszűkülésén át, amelyek mind a trend gyengülésének az irányában hatnak. Az emelkedés azonban a mai napig nem állt le, és ha mégis megtörténik egy pár napos korrekció azt szinte azonnal megveszik az intézményi szereplők - legalábbis a nagy kapitalizációjú részvényekben. Egyelőre tehát bevált az a vélekedés, hogy nem szabad a jegybankok pénznyomdáival szembemenni. Vajon a következő hetekben és hónapokban is fennmaradhat ez a helyzet? Technikai elemzésünkben erre keressük a választ.

Tovább a cikkhez

Alig ment tőzsdére a kínai Uber, máris kivezethetik onnan

A kínai ride-hailing óriáscég, a Didi csütörtökön ismét nyomás alá került, miután egy beszámoló szerint Peking a múlt havi tőzsdei bevezetés után kemény büntetéseket fontolgat a hatalmas bírságtól kezdve akár a tőzsdéről való kényszerű kivezetésig.

Tovább a cikkhez

Nem okozott meglepetést az EKB

Közzétette a kamatdöntő ülése utáni közleményét az Európai Központi Bank. A közleményből kiderül, hogy a jegybank nem módosított az irányadó kamatlábon. Az EKB emellett érintetlenül hagyja az eszközvásárlási programot is. 14:30-kor Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az EKB közleményének hangvétele továbbra is rendkívül laza monetáris politikát vetít előre. A kamatdöntés után néhány perccel továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a BUX azonban lefordult.

Emelkednek a ciklikus papírok

Továbbra is kitart a jó hangulat a tőzsdéken, elsősorban a gazdaság talpra állásából leginkább profitáló vállalatok részvényei teljesítenek jól, mint a légitársaságok, az utazási cégek, vagy az autógyártók.

Iránykeresés a magyar tőzsdén

Bár az európai tőzsdéken kedvező hangulat uralkodik, a magyar piac továbbra sem találja az irány, a BUX szerdai záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek közül a Mol kifejezetten jól teljesít, így a hét eleji esést szinte teljesen le tudta már dolgozni. Mindeközben az olajár is visszapattant, jelenleg 1 százalékos pluszban jár a Brent árfolyama.

Most megmentették, de még mindig benne van a pakliban a zuhanás a bitcoin piacán

Bár tegnap történt visszapattanás a kriptoeszközök piacán, a technikai kép összességében tovább romlott az utóbbi hetek során. Továbbra is a bitcoin-ban lévő befektetők, vagy még inkább spekulánsok irányítják nemcsak a zászlóshajó, de szinte az összes altcoin árfolyamát. A relatív erő és az egyedi kockázatok miatt ugyan van értelme külön-külön vizsgálni ezeket, de a főbb középtávú folyamatok miatt a bitcoin első és nagyon jelentőségteljes támasza kulcsfontosságú szint lehet, amit minden kriptoeszközben érdekelt piaci szereplőnek érdemes figyelnie.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is felfelé kapaszkodik. Szektorokat tekintve az utazási és szabadidős részvények teljesítenek kifejezetten jól, míg a nem-ciklikus fogyasztási javak szektor alulteljesítő.

Musk már megint felbeszélte a bitcoint

Az elmúlt hetekben-hónapokban alaposan megütötték a befektetők a legjelentősebb kriptovalutát, a bitcoint. A jegyzés nemrég a lélektani határt jelentő és technikai szempontból is fontos 30 ezer dolláros szint alá esett, ezek tükrében mondhatni úgy kellett már egy pozitív hír vagy felszólalás a kriptovalutának, mint egy falat kenyér. Ez meg is érkezett kedden, miután Elon Musk megfogalmazása szerint a Tesla "nagy valószínűséggel" újra el fogja fogadni a bitcoint fizetőeszközként - vélhetően ennek is köszönhetően a kripto jegyzése elrugaszkodott a 30 000 dollár alatti szintről.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,7 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot emelkedett. A befektetők ma a vállalati gyorsjelentések mellett az EKB kamatdöntésére figyelnek, ahol izgalmak is jöhetnek, hiszen a központi bank nemrégiben megváltoztatta inflációs célját, és az lesz érdekes, hogy ez megváltoztatja-e a monetáris politika irányát, különösen miután Lagarde a hét elején azt mondta, hogy az ülésen "néhány érdekes variáció és változás" várható.

dax

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX szerdai záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

bux

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés

  • Az amerikai tőzsdék a hét eleji visszahúzás után tovább emelkedtek szerdán is, a Dow Jones és az S&P 500 0,8 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb. A jó teljesítmény mögött nem húzódott meg egyértelmű katalizátor, bár szerdán az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájáról is kiderült, hogy hatékony a koronavírus delta variánsával szemben.
  • Az ázsiai piacokon jó teljesítmények látszottak, miután a gazdaság helyreállásval kapcsolatos optimizmus dominált az emelkedő koronavírusos esetszámok miatti aggodalmakkal szemben. A sanghaji részvényindex 0,3 százalékkal került feljebb, míg a hongkongi tzőzsde 1,8 százalékot ralizott. Ázsia más részein is kedvező hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 1 százalékkal került feljebb, míg a szingapúri részvényindex 1,4 százalékot emelkedett. A japán tőzsde szünnap miatt zárva tartott csütörtökön.
  • A határidős amerikai részvényindexek mérsékelt emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,2 százalékos pluszban áll.
  • Gazdasági adatokat tekintve ma az EKB csütörtökikamatdöntő ülésére kiemelten figyelnek a befektetők, az MNB és a Fed jövő heti ülései előtt az eurózóna jegybankja kezdi a sorozatot. Ráadásul izgalmak is jöhetnek, hiszen az EKB néhány hete jelentette be stratégiájának felülvizsgálatát, ami azt jelenti, hogy a jövőben az eddiginél rugalmasabban kezelhetik az inflációt. Christine Lagarde már nyilatkozott arról, hogy ez az előretekintő iránymutatás változását hozhatja, így a legfontosabb a közlemény hangvétele lesz, majd utána a sajtótájékoztatón beszélhet az elnök a részletekről.
  • Az olaj árfolyama 0,1 százalékkal került lejjebb, a Brent ára így hordónként 72,3 dollár, míg a WTI típus 70,7 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került lejjebb 1798,5 dollárra.
  • A forint árfolyama mérsékelten erősödik, egy euró 359,5 forint, míg a dollár a 304,8 forintos szinten áll jelenleg.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Unilever, a Roche és az Intel.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Emelkedéssel indulhat a nap a tőzsdéken

GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246431 (5)