Előfizetői tartalom

A vártnál nagyobbat ugrott az európai infláció

Portfolio
A júniusi 1,9% után júliusban 2,2%-os volt az infláció az eurózónában - jelentette az Eurostat. A szakértők ennél kisebb emelkedést, csupán 2%-os árindexet vártak. Ezzel az infláció túllépte az Európai Központi Bank 2%-os célját, de Frankfurtban azt gondolják, hogy a megugrás ideiglenes lesz, ezért nem szükséges rá különösebben reagálni.

A képen javít az is, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek és energiaárak nélkül számolt infláció 0,9%-os maradt, vagyis a nyersanyagok dinamikus áremelkedése más területeken egyelőre visszafogottan jelentkezik a fogyasztói árakban. Ha viszont még szűkebb maginflációt számolunk (kivéve a kosárból az adóváltozásokra érzékeny alkohol- és dohánytermékeket), akkor alacsony...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés