Előfizetői tartalom

Elképesztő dízelundor uralkodik Európában - Az elektromos autók viszont megállíthatatlanok

Viharos gyorsasággal változik az Európai Unió autópiaca, az újonnan forgalomba helyezett személygépjárművek egyre nagyobb hányadát adják az alternatív meghajtású autók, míg a belsőégésű motorral szerelt járművek eladásai egyre kisebb részarányt képviselnek a teljes értékesítésen belül. A trend kristálytiszta, a részben és teljesen elektromos meghajtású autók előretörése megállíthatatlan, miközben a dízel autók piaca drámaian zsugorodik.

Közzétette legfrissebb statisztikáit az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), így kiderült, hogy 2021 második negyedévében ugyan nőtt a belsőégésű motorral szerelt járművek értékesítése 2020 azonos időszakához képest, ennek mértéke azonban messze elmaradt az alternatív meghajtású járművekétől.

Ez egyben azt is eredményezte, hogy mind az új benzines, mind az új dízel autók piaci részaránya látványosan csökkent egy év leforgása alatt.

A benzines autók piacai részesedése 51,9 százalékról 41,8 százalékra, míg a dízel autóké 29,4 százalékról egészen 20,4 százalékra zsugorodott. A hibrid személyautók piaci részaránya viszont 9,6 százalékról 19,3 százalékra nőtt 2021 második negyedévének végére. Szintén nagyon látványos bővülés volt tapasztalható a plug-in hibridek és a tisztán elektromos meghajtású autók esetében is, előbbiek 8,4 százalékot, míg utóbbiak 7,5 százalékot hasítottak már ki a teljes piacból, míg egy évvel korábban a teljes piacnak csupán 3,7, illetve 3,4 százalékát adták.

Miről szól majd a cikk?

  • A trend kristálytiszta, visszaszorulnak a belsőégésű motorral szerelt autók
  • Egyre látványosabb a dízelundor Európában
  • Látványosan törnek előre az elektromos autók a legnagyobb autópiacokon
  • Magyarországon is népszerűek az elektromos autók

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés