masterplastgyaravato
Üzlet

Kedvező minősítést kapott a Masterplast, jöhet a kötvénykibocsátás

Portfolio
Kedvező minősítést kapott a Masterplast a Scope Ratingstől az újabb tervezett kötvénykibocsátáshoz kapcsolódóan, a friss minősítés BB-, stabil kilátásokkal. Ez egy szinttel van az MNB által elvárt felett a Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez és felminősítésnek számít az előző két kötvénykibocsátás alkalmával adott minősítéshez képest.

A Masterplast július közepén közölte, hogy újabb kötvényeket bocsáthat ki az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül, legfeljebb 9 milliárd forint értékben. Ez a harmadik kötvénykibocsátás lehet a vállalat részéről, a legutóbbira 2020 novemberében került sor, akkor 6 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt.

A kötvénykibocsátáshoz kapcsolódóan a Scope Ratings friss minősítést adott ma ki:

A Masterplastra BB- minősítést fogalmazott meg a Scope Ratings, stabil kilátásokkal, a kötvény minősítése szintén BB-.

Ez egy szinttel van az MNB által elvárt felett és kedvezőbb, mint az előző két kötvénykibocsátás esetén, amikor is a minimumszintet (B+) teljesítette a Masterplast. Ehhez képest felminősítette a vállalatot a Scope Ratings.

scope2

A pozitív minősítést azzal indokolta a Scope Ratings, hogy az elmúlt 18 hónapban erősen teljesített a vállalat, ami részben a szigetelőanyagok piacán tapasztalható kedvező környezetnek köszönhető, részben pedig annak, hogy diverzifikálta az üzletét a cég az egészségügyi termékekkel. A Scope Ratings becslései szerint 2023-ra az egészségügyi üzletág hozzájárulása az EBITDA-hoz elérheti a 40 százalékot.

Jelentős beruházásokba kezdett a vállalat a termelési kapacitások bővítése érdekében, de miután ehhez jelentős állami támogatást kaptak (a beruházási költségek 40-80 százalékát), így a hitelmutatók nem romlottak – áll a Scope Ratings elemzésében.  

Az elemzés hozzáteszi, hogy az egészségügyi iparág, valamint a felújítási piac kevésbé ciklikus, mint az építőipari anyagok piaca általánosságban, így stabilabb cash flow-kat és kevésbé volatilis marzsokat biztosít. További pozitívum, hogy a profitabilitás javult a Masterplastnál az egészségügyi terjeszkedésnek köszönhetően.

A bevételnövekedés erőteljes a vállalatnál, 24 százalékos év/év alapon, a minősítés szempontjából ugyanakkor negatívum a vállalat kisebb mérete, amivel a méretgazdaságossági előnyöket kevésbé tudja kihasználni és a gazdasági ciklusoknak is kevésbé ellenálló – olvasható a Scope Ratings elemzésében. További kockázat, hogy a Masterplast bevételeinek nagy része egyetlen régióból, Európából származik. A felminősítést limitálja az is, hogy a cég folyamatosan külső finanszírozást igényel  amiatt, hogy a beruházási programok miatt negatív a szabad cash flow – derül ki az elemzésből.

A Masterplastnál a Scope által számított módosított EBITDA/kamatfizetési mutató kedvező, 10-szeres feletti volt az elmúlt néhány évben és a 2021. márciussal végződő 12 hónapban pedig elérte a 23-szoros szintet. A cégnek kedvezett az alacsony kamatokkal jellemzett környezet, a 2015. év végi 3,6 százalékról 1,9 százalékra csökkent helyett a hitelek súlyozott átlagos költsége 2021. június végén.  A harmadik, 9 milliárd forintos kötvénykibocsátás tovább javítja a likviditást a cégnél – olvasható a Scope elemzésében.

Forrás: Masterplast, Scope

Az elemzés szerint a Masterplast a harmadik negyedévre tervezi a kötvénykibocsátást, a befolyó összeget további tőkeberuházásokra, akvizíciókra és a rövid lejáratú hitelek refinanszírozására fordíthatja.

A Masterplast árfolyama 1,5 százalékos pluszban áll a ma reggeli kereskedésben, idén már 140 százalékot emelkedett az árfolyam. A vállalat szerdán, augusztus 18-án teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését.

Kereskedés Masterplast-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

A címlapkép forrása: Masterplast

ingatlanpiac
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Budapest Borfesztivál
katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
katona bence hiventures konferencia