Előfizetői tartalom

Ezek azok a befektetések, amelyekkel a legtöbb pénzt kereshetted idén a tőzsdén

Portfolio
A tavalyihoz képest mintha egy varázsütésre lett volna vége az idei nyárnak és kérdés nélkül köszöntött be az esős, szeles szeptember. A világ tőkepiacain viszont az időjárás változásával ellentétben továbbra is kitart a globális rali és a jellemzően uborkaszezonnak számító nyári időszakban is csak tovább emelkedett a fontosabb eszközök árfolyama. Általánosságban elmondható, hogy aki az év elején nyitott részvény, nyersanyag, vagy esetleg kriptovaluta pozíciót, az nagy valószínűséggel szép hozamot ért el a befektetésén. Ezzel szemben kevés olyan fontosabb tőzsdei instrumentum van, amelynek esett volna idén az árfolyama, közéjük tartozik az arany, és a hosszú amerikai állampapírok.

Ha röviden össze kellene foglalni, hogy miről szólt a 2021-es év a pénzpiacokon, akkor a legemlékezetesebb események között tudjuk felsorolni az úgynevezett mémrészvények kialakulását; a nyersanyagralit; az újranyitásból profitáló részvények felé történő rotációt, majd az újbóli visszatérést a technológiai részvények felé; valamint a kriptopiac felrobbanását, összeomlását, és feltámadását.

Hogy mi a közös pont a fent felsorolt események között? Az, hogy valamilyen módon mindegyik a globális likviditásbőség hozadéka, hiszen a jegybankok és a kormányok által eszközölt válságkezelő intézkedések hatására a pénz megtalálta az útját a tőzsdék felé, és rekord magas eszközárakat eredményezett sok tőkepiaci termék esetében.

Ahogy például egyre több helyen újraindult a gazdaság, teljesen elszállt a nyersanyagok ára, és gyakorlatilag a legjobban teljesítő fontosabb eszközök között szinte kizárólag nyersanyagpiaci termékeket találunk. Az etanol, a földgáz, vagy a repce ára is két számjegyű mértékben emelkedett idén, de az olaj is jelentős mértékben drágult, amely itthon például rekord magas üzemanyagárakhoz vezetett.

Miről szól még a cikk?

  • A nyersanyagpiac az idei év egyértelmű sztárja, itt vannak a legjobban teljesítő termékek.
  • Volt egy árupiaci lufi idén, ami csúnyán kidurrant.
  • Jó éve van a részvényeknek is, augusztusra élbolyba került a magyar tőzsde.
  • Ezek a részvények húzták idén a magyar tőzsdét.
  • Hullámvasúton a kriptovaluták.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés