FONTOS Megütötték a forintot, egyre közelebb a 400-as euró
 
Előfizetői tartalom

Csőd szélén a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, ez lehet a következő Lehman Brothers?

Portfolio
Kedden jelentette be Kína legnagyobb és a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, az Evergrande, hogy fennáll esetében a csődkockázat veszélye. Már eddig is lehetett sejteni, hogy komoly anyagi gondokkal küszködik a társaság, és az államvezetés tavalyi „három piros vonal” követelménye is rátett még egy lapáttal a problémákra, de ennyire egyértelműen korábban még nem nyilatkozott erről a vállalatóriás. Az elmúlt hónapok fejleményeit, illetve a friss pénzügyi kimutatásokat elnézve pedig valóban úgy tűnik, hogy lángol a ház. Egyáltalán nem egyértelmű azonban, hogy a mostanában keményvonalas kínai állam adott esetben hajlandó lenne-e mentőövet dobni az adósságokban fuldokló ingatlanfejlesztőnek. Részben ennek a veszélyeire is figyelmeztetett Soros György egy friss véleménycikkében, aki név szerint is megemlítette az Evergrande esetét. Több forgatókönyv is elképzelhető még persze, de az is benne van a pakliban, hogy az ingatlanóriás lesz a kínai Lehman Brothers.

Elefánt a porcelánboltban

Az Evergrande valószínűleg nem a legismertebb márkanév Európában, holott nem egy kisvállalatról van szó, hanem a világ egyik legnagyobb cégcsoportjáról, amely Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője árbevétel alapján. Néhány számadat ezzel kapcsolatban:

  • a Fortune Global 500 listáján, amelyen a világ legnagyobb árbevételű társaságai találhatóak, a 122. helyet foglalja el az ingatlancég. Ezzel olyan vállalatokat előz meg, mint a Procter & Gamble, az E.On, a Pepsi vagy éppen a Walt Disney.
  • A társaság árbevétele 2020-ban meghaladta az 500 milliárd jüant, míg a mérlegfőösszeg a 2,3 ezer milliárd jüant. Az már persze más kérdés, hogy ebből 1,9 ezer milliárd jüan kötelezettségként szerepel.
  • 2021. júniusi 30-i adatok szerint a csoport 778 projekten dolgozik 233 kínai városban, és a munkavállalók száma meghaladta a 160 ezer főt.

A társaság azonban a főprofilnak mondható ingatlanfejlesztés mellett más tevékenységekkel is foglalkozik, mint az elektromosautó-gyártás (bár még egyetlen autót sem adtak el), filmgyártás, egészségügyi szolgáltatások, de ásványvíz üzletággal is rendelkeznek, vagyis igazi holdingcégről van szó.

A társaság pedig továbbra is büszkén hirdeti honlapján, hogy 2022-ben a mérlegfőösszeg eléri majd a 3 ezer milliárd jüant, az árbevétel pedig az ezer milliárd jüant, és a világ 100 legnagyobb vállalata közé kerül be. Ez azonban meglehetősen éles kontrasztban áll azzal, hogy a társaság augusztus 31-én közzétett féléves gyorsjelentésében azt írja, hogy

Miről szól még a cikk?

  • A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője
  • Soros György és a három piros vonal
  • Hajszálnyira a csődtől
  • Több forgatókönyv is lehetséges

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés