deutsche telekom
Üzlet

Eladják a Magyar Telekom testvércégét

Portfolio
A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom eladja holland leányvállalatát, írja a Bloomberg. Ez lesz idén az egyik legnagyobb tranzakció az európai távközlésben.

A Deutsche Telekom eladja a holland leányvállalatát a Warburg Pincusnak és az Apax Partnersnek 5,1 milliárd euróért. A vevők a T-Mobile Netherlandset vásárolják meg a jelenlegi tulajdonosoktól, a Deutsche Telekomtól és a Tele2-től, utóbbinak 25 százalékos részesedése van a holland cégben.

A holland vállalatért több cég is versenyben volt, a Bloomberg szerint az Apollo Global Management és a Reliance Industries is szerette volna megszerezni.

A Deutsche Telekom 2000-ben lépett be a holland távközlési piacra, akkor a Belgacom és a Tele Danmark tulajdonrészét szerezte meg, 2003-ban pedig már a fennmaradó részt is, akkor átnevezték a holland vállalatot T-Mobile Netherlandsre. 2015-ben már úgy volt, hogy eladja a holland céget a DT, hogy a forrásból az amerikai vállalatuknál vásároljanak frekvenciákat, de végül eladásra nem került sor, 2019-ben a T-Mobile Netherlands egyesült a Tele2-vel, így az egyik legnagyobb holland távközlési cég jött létre.

A Bloomberg azt írja, hogy a T-Mobile Netherlands eladása az egyik legnagyobb tranzakció idén az európai távközlési szektorban. Magyar vonatkozású távközlési deal is van egyébként idén, ugyanis a 4iG március végén jelentette be, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t, a felvásárlás idén ősszel zárulhat le, az egy akár több mint 100 milliárd forintos, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 290 millió eurós tranzakció lehet.

Az elmúlt években egyébként több alkalommal felmerült, hogy a Deutsche Telekom eladja a magyar leányvállalatát, a logika itt részben az volt, hogy a befolyó forrásokból többek között a rendkívül gyorsan növekedő, és a cégcsoport bevételének illetve profitjának jelentős részét szállító amerikai operációt erősítsék tovább. A Deutsche Telekomnak 59,2 százalékos tulajdonrésze van a Magyar Telekomban.

A Deutsche Telekom árfolyama idén 20 százalékot emelkedett,

a Magyar Telekomé 14 százalékkal került feljebb.

Címlapkép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
katona bence hiventures konferencia