Előfizetői tartalom

Sokan összeomlásra számítanak, mégsem jön esés a tőzsdéken – Mi folyik itt?

Portfolio
Lassan másfél éve már annak, hogy a tőzsdék érdemi korrekció nélkül, gyakorlatilag folyamatosan emelkednek. Ahogy arról mi is beszámoltunk már egy korábbi cikkünkben, aki év elején nyitott részvény, nyersanyag, vagy kriptovaluta pozíciót, az nagy valószínűséggel szép profitban ül, sőt, igazából olyan tőkepiaci termékeket volt nehezebb találni, amelyeknek csökkent az árfolyama. Persze ahogy a mondás tartja, a fák nem nőnek az égig, és ahogy beköszöntött a szeptemBEAR, egyre inkább felerősödnek az olyan hangok, akik az összeomlást várják, és a befektetők is óvatosabbak lettek. Egy bizarr dolog van csak ebben az egészben: mégis hogyan lehet az, hogy piac kockázatkerülő üzemmódba kapcsolt, mégis sorra dőlnek a csúcsok a tőzsdéken?

Bizarr piac

Egy igazán furcsa dolog történik a tőzsdéken. Egyrészt a vezető részvényindexek történelmi csúcsaik közelében állnak, és gyakorlatilag szinte minden nap emelkednek, és a befektetők látszólag elégedettek azzal, hogy bármilyen megingás esetén egyszerűen ott a Fed és megtámasztja a piacot. Másrészt a hagyományos medvepiaci jelzések, mint például a CNN „Fear and Greed” indexe, mélyen a semleges területen vannak, pedig még egy hónappal ezelőtt is a piac félelmét tükrözték.

Forrás: CNN

Mindeközben a SKEW index - amelyet sokan az összeomlásra való felkészülés indikátorának tekintenek – történelmi csúcsa közelében van, ami miatt már a Goldman Sachs is figyelmeztetett.

skew record_3
Forrás: Goldman Sachs Global Investment Research, Goldman Sachs Group Inc.

A fenti faktorokat vizsgálták meg a SocGen stratégái, Arthur Van Slooten és Alain Bokobza, akik a következő kérdést teszik fel:

Miről szól még a cikk?

  • A SocGen indikátora szerint a piac kockázatkerülő üzemmódban van.
  • Viszont ez tőzsdei eséskor szokott jellemző lenni, de most csúcsokat döntenek a részvények.
  • Hogyan kell ezt értelmezni? Túlzott óvatosság (vétel), vagy intő jel (eladás)?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés