bét
Üzlet

A 4iG megvásárolja az Invitechet

Rohamléptekkel halad a 4iG afelé, hogy a kitűzött céloknak megfelelően az informatika mellett a távközlési iparág egyik meghatározó szereplőjévé váljon, akár nem csak Magyarországon, hanem a régióban is. A vállalat most bejelentette, hogy tulajdonába kerül az Invitech, miután a 4iG ma adásvételi szerződést kötött a társaság tulajdonosával. Az Invitech a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területén Magyarország egyik vezető társasága, a vállalat az akvizíció után a 4iG és a magyar állam együttműködésével létrejövő távközlési szuperholding része lesz.

Meghatározó ICT-vállalatot vesz a 4iG

A 4iG adásvételi szerződést kötött a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limiteddel, az Invitech ICT Services és leányvállalata, az InviTechnokom megvásárlásáról. Az ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerez Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldásszállító vállalatában.

A két évtizedes múltra visszatekintő több, mint 600 munkavállalóval rendelkező Invitech a nagy átviteli kapacitású optikai gerinchálózatok, valamint a piaci szereplők részére biztosított nagykereskedelmi szolgáltatások terén az egyik vezető nagyvállalat Magyarországon. A társaság komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint 5 000 vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti, IT-biztonsági és felhő megoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak. Az Invitech 11 határátlépő ponttal rendelkező, összesen 11 000 km országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb hazánkban. A társaság 23 000 végfelhasználó IT-eszközeit üzemelteti, öt saját adatközponttal rendelkezik, infrastruktúra szolgáltatásait pedig az összes hazai mobilszolgáltató igénybe veszi.

Az Invitech tavalyi évi konszolidált árbevétele 24,8 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig 9 milliárd forint.

A távközlési szuperholding része lesz az Invitech

„Az Invitech a hazai infokommunikációs szolgáltatók között az egyik meghatározó piaci szereplő, a társaság a 4iG távközlési portfóliójában, a tervek szerint a nemzeti távközlési holdingvállalat részeként működhet majd a jövőben.” - mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

„Az Invitech stratégiai jelentőségű eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén. Komplex szolgáltatásainak és infrastruktúrájának köszönhetően a vállalat jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a hazai telekommunikációs piacon.” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az akvizíció fontos lépés az end to end szolgáltatások kiépítésében a 4iG Nyrt. számára, amellyel a telekommunikáció mellett, az informatikához köthető területeken is (pl. felhő, adatközpont, IoT) bővíteni tudja majd szolgáltatásait a cégcsoport. A tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának építésében pedig az Invitech optikai gerinchálózata és egyéb adatátvitel megoldásai, valamint az üzleti kommunikációs szolgáltatások biztosítanak majd kiemelkedő szinergiát és növekedési lehetőséget, áll a 4iG közleményében.

Miből lesz rá pénz?

A 4iG 2021. szeptember 30-án rendkívüli közgyűlést tart, a vállalat a múlt héten jelentette be, hogy a közgyűlési napirendet új napirendi ponttal egészítik ki.

A közgyűlés 2 fontos kérdésben dönt majd:

  • 2 éves időtartamra szóló felhatalmazás a 4iG alaptőkéjének legfeljebb 7 milliárd forintra történő felemelésére,
  • 2 éves időtartamra szóló felhatalmazásáról vállalati kötvény kibocsátására összesen 400 milliárd forintig.

A lényeg: a folyamatban lévő akvizíciókat a vállalat részben nagy volumenű részvény- illetve kötvénykibocsátásból származó forrásokkal finanszírozhatja.

Vagyis azon túl, hogy nyilvánvalóan bankhitelt is felvehet a 4iG, kötvény- és részvénykibocsátás is jelenthet forrást akár az Invitech felvásárlására is.

Mennyibe kerülhet az Invitech?

A vételárat a 4iG nem hozta nyilvánosságra, és a pontos összeget vélhetően később sem fogjuk megismerni, ezért igyekszünk a tőzsdei árazások alapján megbecsülni a tranzakció nagyságrendjét. A tőzsdén jegyzett európai távközlési vállalatok jellemzően 4-8 közötti EV/EBITDA szorzón forognak, az infrastruktúraszolgáltatók, mint amilyen az Invitech is, jellemzően az árazási sáv tetején helyezkednek el. Az Invitech tavalyi, 9 milliárd forintos EBITDA-jával számolva

36-72 milliárd forint vállalatérték adódik,

véleményünk szerint ennek a sávnak a felső széléhez lehet közelebb a vételár.

Futószalagon jönnek az akvizíciók

A 4iG az elmúlt hónapokban számos akvizíciót jelentett be:

  • Március végén jelentette be a vállalat, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t, a felvásárlás idén ősszel zárulhat le. A DIGI megvásárlását idén április közepén egy kezdő lépésnek, és nem a folyamat végének nevezte a Portfolio-nak adott interjúban Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, aki akkpr arról beszélt, hogy a 4iG további akvizíciókat hajtana végre, pozícióit nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené.
  • Június közepén érkezett a bejelentés, hogy az űrtávközlésben terjeszkedne a 4iG, a vállalat és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 
  • Júliusban jelentette be a 4iG, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt a montenegrói Telenor Podgorica megvásárlásáról, a vállalat piacvezető a montenegrói mobil szegmensben, 338 ezer előfizetővel és 2020-ban 43 millió eurós árbevétellel.  
  • Augusztus 25-én jelentették be, hogy távközlési szuperholdingot hoz létre a 4iG és a magyar állam, a tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

Jön a szuperholding

Augusztus végén jelentette be a 4iG, hogy együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG, a megállapodás célja, hogy az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül. A 4iG előzetes megállapodást írt alá az Antenna Hungária tulajdonrészének megszerzéséért, a tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan, az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az Antenna Hungária átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak.

Ugrik az árfolyam

A 4iG árfolyama a bejelentést követően közel 5 százalék pluszba emelkedett, idén már 66 százalékkal került feljebb.

A 4iG hazai konkurense, a szintén tőzsdén jegyzett Magyar Telekom árfolyama ma 0,3 százalékot esett, idén 14 százalékkal került feljebb.

berlin nemetorszag
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged
kreml oroszország moszkva
egészségügy műtét kórház orvos
szeptember fa út ősz

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
evergrandecsoportszekhaz