Frankfurti tőzsde
Üzlet

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken, napok óta tartó eső széria szakadt meg

Portfolio
Ázsiában vegyes volt a kép a tőzsdéken hétfőn, a hangulatra negatívan hatott, hogy lapértesülések szerint az Alipayt feldarabolhatja a kínai állam, illetve újabb szabályozást jelentettek be a technológiai cégekre vonatkozóan. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt emelkednek a vezető index és jól teljesítenek az olajcégek, a bankok, valamint a közműcégek. A tengerentúlon Európához hasonlóan emelkedéssel indult a hét, ezzel napok óta tartó eső széria szakadt meg.

Vegyes zárás a tengerentúlon

A Dow 0,76 százalékkal erősödött, az S&P 500 0,23 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,07 százalékkal gyengült a zárásban.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet festenek a záráskor, az OTP 0,1 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,1 százalékot esett, a Richter 1,3 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot esett.

Hullámvasúton a kriptopiac - Álhírre tépték meg, majd ütötték vissza a litecoint

Látszólag jó hírt kaptak ma a kriptobefektetők, hiszen a Walmart bejelentette, hogy együttműködik a Litecoin Alapítvánnyal és október 1-től elfogadja a litcoint fizetőeszközként az üzleteiben. A befektetők kedvezően fogadták a hírt, hiszen a litecoin árfolyama gyakorlatilag percek leforgása alatt 37 százalékot emelkedett. Ezek után viszont hamar megfordult a hangulat, a litecoin is visszaadta az emelkedést, és a bitcoin is gyorsan lefordult a rövid felpattanás után, miután kiderült, hogy az egész bejelentés hamisítvány volt.

Tovább a cikkhez

Erős nyitás Amerikában

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,7 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett. Ezzel megtörni látszik a napok óta (a Dow esetében 4, az S&P 500 esetében pedig 5 napos) tartó esés az amerikai tőzsdéken, amelyek hónapok óta a legrosszabb heti teljesítményüket nyújtották múlt héten. Egyedi tészvények tekintetében az Apple 1,5 százalékkal emelkedett, miután az Epic Games cég elleni trösztellenes perében hozott vegyes bírósági ítélet közel 90 milliárd dollárral csökkentette a vállalat piaci értékét múlt pénteken. Az energiaipari részvények jól teljesítenek az erősödő olajárak miatt, míg a Wall Street nagy bankjai az amerikai állampapírhozamok enyhe emelkedését követve erősödnek.

A Párt ökle lesújt - mi lesz most a kínai elektromos autógyártókkal?

Az elektromos autó forradalom egyik kiemelt terepe Kína, ahol rengeteg erre részben vagy egészben specializálódott vállalat küzd egymással a piacért. Bár a piac ezt a harcot lerendezné "házon belül", a kontrollmániás politikai vezetés a szakmai érveket felülírva a ma megjelent miniszteri nyilatkozat alapján igyekszik elé menni ennek a folyamatnak. Emiatt érdemes megnézni, hogy a kínai kormányzat elektromos autógyártókkal kapcsolatos konszolidációs törekvéseire milyen részvénypiaci reakciók érkezhetnek, elsősorban több helyi, a spekulánsok körében népszerű papír esetén. Ehhez a piaci kereslet-kínálatot vizsgáló technikai elemzést használjuk fel.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában, Amerikában is pozitív nyitás jöhet

Emelkednek az európai tőzsdék a hétfő délutáni kereskedésben, BUX azonban továbbra is lemaradó, a hazai részvényindex 0,1 százalékos mínuszban van. Szektorokat tekintve az olaj és gázipari cégek jól tejesítenek, de a ciklikus részvényekről általánosságban elmondható hogy ma jó napjuk van, az építőipari szektor és az alapanyaggyártók papírjai is emelkednek, de a pénzügyi vállalatok részvényei is jól teljesítenek.

Mindeközben közelítünk az amerikai piacnyitás felé, és az előjelek alapján a tengerentúlon is pozitív felütéssel fog indulni a hét, hiszen a határidős indexek kivétel nélkül 0,5-0,6 százalékos pluszban állnak.

A 4iG megvásárolja az Invitechet

A 4iG tulajdonába kerül az Invitech ICT Services, miután a 4iG ma adásvételi szerződést kötött a társaságot tulajdonló Rotamona Limiteddel. Az Invitech a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területén Magyarország egyik vezető társasága. Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulását követően zárulhat majd.

Tovább a cikkhez

Cégfelvásárlás a 4iG-nél

Bár a BUX továbbra is múlt pénteki záróértéke közelében jár, a midcapek szintjén ma is látunk mozgásokat, a Waberer's és a 4iG is jól teljesít a hétfői kereskedésben. Utóbbinál épp a percekben érkezett friss hír, hiszen a 4iG tulajdonába kerül az Invitech ICT Services Kft., miután a tőkepiaci társaság a mai napon adásvételi szerződést kötött a társaságot tulajdonló Rotamona Limited-el. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett akvizíció jelentős lépés a 4iG távközlési piacon indított növekedési stratégiájának megvalósításában: az Invitech a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területén Magyarország egyik vezető társasága. Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárulását követően zárulhat majd.

Zuhan az EasyJet

Ahogy korábban írtunk róla, a Wizz Air felvásárolta volna az EasyJetet, viszont utóbbi elutasította az ajánlatot, miután egyedül folytatná és a részvényesektől vonna be tőkét. Ezt követően a befektetők alaposan megütötték a részvényt, és az esés ma tovább folytatódott, így a szeptember 9-i záráshoz képest már közel 30 százalékot esett az árfolyam, csak ma 13,4 százalékos mínuszban van a papír. Michael O’Leary, a Ryanair vezére is kommentálta az eseményeket, a cégvezér arról beszélt, hogy a Wizz Airnek és az easyJetnek egyesülnie kellene vagy más szolgáltatóknak átvenni őket, mivel a légiközlekedést is utolérte a konszolidációs hullám a pandémiát követően.

Kitart a jó hangulat Európában

A nyitástól távolodva továbbra is jó hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, a BUX azonban a lemaradók között van, elsősorban a hazai blue chipek gyenge teljesítménye miatt, az OTP 0,1 százalékot esett, míg a Mol 0,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékot esett. Egyedül a Richter tartja az emelkedését a nyitás óta, a gyógyszergyártó árfolyama 0,3 százalékos emelkedést mutat.

Rengeteg a jó sztori a magyar tőzsdén, raliznak a kispapírok

Az elmúlt időszakban a reflektorfény a kisebb piaci kapitalizációjú részvényekre irányult a magyar tőzsdén, az olyanok, mint a 4iG, az OXO Technologies, vagy az AutoWallis kifejezetten jól teljesítettek, és vállalati sztorikból sem volt hiány. A rali ma is folytatódik és forgalom tekintetében is az látszik, hogy a kis és közepes kapitalizációjú cégek részvényei kiszorítják a blue chipeket az élbolyból.

Tovább a cikkhez

Nincs vége a technológiai cégek elleni hadjáratnak, esnek az Alibaba részvényei

A kínai szabályozók arra köteleznék az Alibaba alá tartozó Ant Groupot, hogy hitelezési üzletága számára a népszerű Alipay alkalmazástól elkülönített applikációt hozzon létre, és a felhasználói adatokat továbbítsa egy új hitelminősítői vállalkozás részére, amelyben állami vállalatoknak is jelentős részesedése lesz. Ez egy újabb jele annak, hogy a hatóságok egyre keményebben lépnek fel a technológiai és más cégek ellen.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Vegyes képet festenek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,9 százalékot emelkedett. A milánói börze feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. A befektetők a héten az augusztusra vonatkozó amerikai fogyasztói árindexre figyelnek majd, amelyet kedden tesznek közzé; a FactSet által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy a fogyasztói árak éves szinten 5,3 százalékkal emelkedtek augusztusban. A kiskereskedelmi forgalmi adatok szintén a hét folyamán kerülnek nyilvánosságra.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet festenek a nyitáskor, az OTP és a Mol 0,1 százalékot esett, míg a Richter 1,2 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékot gyengült.

Kínai miniszter: Túl sok az elektromosautó-gyártó Kínában, konszolidáció jöhet

Kínában "túl sok" elektromos járműgyártó van, és a kormány ösztönözni fogja a konszolidációt - mondta hétfőn Hsziao Yaqing ipari és információs technológiai miniszter.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hét a tőzsdéken

  • Az Egyesült Államok tőzsdéi gyengén teljesítettek múlt pénteken, mindhárom vezető részvényindex lejjebb került, a Dow Jones és az S&P 500 is 0,8 százalékot gyengült, míg Nasdaq szintén 0,8 százalékot esett. Ezzel az egész hetet tekintve is mínuszban zártak a tőzsdék, miután a hangulatra rányomták a bélyegüket a növekedési kilátásokkal, illetve az inflációval kapcsolatos aggodalmak.
  • Az ázsiai piacok vegyesen teljesítettek hétfőn, a japán Nikkei stagnált, míg a hongkongi tőzsde 2,3 százalékot esett, a sanghaji tőzsde pedig 0,1 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein inkább negatív volt a kereskedés képe, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékot esett, a szingapúri részvényindex 0,9 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek visszapattanást vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,2 százalékos pluszban áll.
  • Hétfőn Magyarországon nem számítunk fontos adatközlésre, és külföldön is egyedül az amerikai költségvetés augusztusi egyenlege érdemel említést: az amerikai államháztartást a koronavírus miatti költekezés jelentősen felborította, így egészen döbbenetes összegű hiányt látunk hónapról-hónapra, a történelmi csúcsok sorra dőltek meg a válság idején az amerikai deficitben. Eközben ismét zajlik az egyeztetés az adósságplafon megemeléséről, amely az elmúlt évtizedben már kétszer is komoly politikai vitába torkollott, és átmeneti leállásokat eredményezett az államapparátus működésében.
  • Az olaj árfolyama 0,9 százalékkal került feljebb, egy hordó Brent ára 74 dollár, míg a WTI típus 70,4 dollárba kerül. Az arany árfolyama 0,2 százalékkal emelkedett unciánként 1791,3 dollárra.
  • A forint ma mérsékelten gyengül a vezető devizákkal szemben, így egy euró 350,4 forint, míg a dollár 297,2 forintba kerül.

Mi történt addig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
gas