evergrande
Üzlet

Itt a végjáték? Fizetésképtelenségre figyelmeztet a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője

Portfolio
A pénzszűkében lévő China Evergrande Group ingatlancsoport kedden közölte, hogy tanácsadókat bízott meg a pénzügyi lehetőségeinek vizsgálatával, és figyelmeztetett a fizetésképtelenség kockázatára az ingatlaneladások visszaesése közepette, aminek következtében részvényeinek és kötvényeinek árfolyama is meredeken csökkent - írja a Reuters.

Az ingatlanipari óriáscég a hitelezők és beszállítók kifizetéséhez szükséges források előteremtésén fáradozik, miközben a szabályozó hatóságok és a pénzügyi piacok attól tartanak, hogy egy esetleges válság végigsöpörhet a kínai bankrendszeren, és szélesebb körű társadalmi zavargásokat válthat ki.

A legutóbbi fejleményben az Evergrande közölte, hogy két leányvállalata nem teljesítette a harmadik felek által kibocsátott 934 millió jüan (145 millió dollár) értékű vagyonkezelési termékekkel kapcsolatos garanciakötelezettségeit.

A hazai ingatlanpiac legfontosabb történései és jövője! Legyen ott ön is!

Ez "keresztcsődhöz vezethet", ami "jelentős negatív hatással lenne a csoport üzletmenetére, kilátásaira, pénzügyi helyzetére és működési eredményére" - áll a hongkongi tőzsdének küldött közleményben, anélkül, hogy további részleteket közöltek volna a termékekről.

A vállalat részvényei kedden hatéves mélypontra zuhantak Hongkongban, a sanghaji tőzsde pedig az árfolyam vad ingadozásai közepette leállította a cég tőzsdén jegyzett kötvényeinek kereskedését.

Az Evergrande közölte, hogy a Houlihan Lokey-t és az Admiralty Harbour Capitalt nevezte ki közös pénzügyi tanácsadónak, ami elemzők szerint az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy a vállalat átstrukturálási lehetőségeket vizsgál.

A két cég felméri a csoport tőkeszerkezetét, értékeli likviditását, megvizsgálja a jelenlegi likviditási stressz enyhítését célzó megoldásokat, és a lehető leghamarabb optimális megoldást talál valamennyi érdekelt fél számára.

Az Evergrande bejelentése az átszervezés első lépését jelzi, amely általában a kamatfizetés elhalasztásával, a kamatfizetés elmaradásával vagy a haircutokkal együtt történő elhalasztással jár

- mondta James Shi, a Reorg hitelelemző szolgáltató problémás adósságokkal foglalkozó elemzője. Hozzátette, hogy a felszámolásra csak akkor kerülne sor, ha a szerkezetátalakítás kudarcot vallana.

Az Evergrande hétfőn egyébként arról számolt be, hogy a csőddel és szerkezetátalakítással kapcsolatos internetes spekulációk "teljesen valótlanok". Ez annak ellenére történt, hogy a piac egyre inkább arra számít, hogy az Evergrande-nak szerkezetátalakításra lehet szüksége, miután Kína augusztusban úgy döntött, hogy a fejlesztő ellen indított különböző pereket központilag kezelik Guangzhou-ban.

Az Evergrande közölte, hogy tárgyal potenciális befektetőkkel egyes eszközeinek eladásáról, de eddig nem történt "érdemi előrelépés". A szóban forgó eszközök közé tartoznak a hongkongi tőzsdén jegyzett Evergrande New Energy Vehicle és Evergrande Property Services egységek.

Az Evergrande-ra - amelynek 1 970 ezer milliárd jüan (305 milliárd dollár) kötelezettséggel rendelkezik - nehezedő nyomás az elmúlt hetekben fokozódott, mivel a befektetőknek való visszafizetési képességével kapcsolatos félelmek olyan tiltakozásokat váltottak ki, amelyek már a Pekinget is zavarják. A vállalat a "folyamatos negatív médiavisszhangot" okolta a befektetői bizalom csökkenéséért, ami szeptemberben az eladások további visszaesését eredményezte.

A vállalat részvényei kedd reggel több mint 10 százalékot estek, több mint 6 éves mélypontra. A cég szintén tőzsdén jegyzett EV-gyártó ága több mint 23 százalékot zuhant, az ingatlankezelési egység részvényei pedig 8 százalékot estek.

Az kötvénypiacon az Evergrande 2025 júniusi dollárkötvényei kedden késő délelőtt közel 6 centtel 27 centre estek, 58,45 százalékos hozammal a Duration Finance pénzügyi adatszolgáltató szerint. A vállalat rendkívül illikvid kínai kötvényeinek mozgása kiszámíthatatlanabb volt, az egyik sanghaji tőzsdei kötvény közel 23 százalékkal emelkedett, és a kereskedés leállítását váltotta ki, míg egy másik sencseni kötvény közel 12 százalékkal zuhant.

Bár az Evergrande fizetésképtelensége esetén újabb kötvényeladásra kerülhet sor, a piacra való átterjedés korlátozott lehet, mivel a kockázatokat már nagyrészt beárazták - mondta James Shi, a Reorg elemzője.

A nagyobb kockázatok valószínűleg szociális jellegűek lesznek

- tette hozzá.

Hétfőn dühös befektetők gyűltek össze az Evergrande központja közelében a dél-kínai Sencsenben, hogy követeljék a cégtől a hitelek és pénzügyi termékek visszafizetését. Az alapkezelők és elemzők szerint az, hogy a fejlesztő igyekszik gyorsan eladni eszközeit és elkerülni hatalmas kötelezettségeinek nem teljesítését, növeli az átterjedés kockázatát más magántulajdonban lévő fejlesztőkre nézve.

Hétfői közleményében a vállalat azt írta, hogy "példátlan nehézségekkel" néz szembe, de mindent megtesz a munka folytatásáért és ügyfelei jogainak és érdekeinek védelméért.

Címlapkép: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
gas