kai-fu lee
Üzlet

A Google China korábbi igazgatója szerint nem szabad túlértékelni a technológiai szektor új szabályozását Kínába

Portfolio
A Google China korábbi elnöke arra figyelmeztetett, hogy a Nyugatnak óvatosnak kell lennie, nehogy túlértékelje vagy félreértelmezze a Peking által nemrégiben bevezetett szabályozásokat, amelyek az Alibaba, a Tencent és a Didi cégeket sújtják.

Kai-Fu Lee, aki most kínai startupokba fektet be Sinovation Ventures nevű kockázati tőkecégén keresztül, a CNBC-nek elmondta, hogy Kína csupán egy maroknyi nagy internetes vállalatot szabályoz, hogy biztosítsa, hogy jelentős piaci pozíciójuk ne okozzon kárt a fogyasztóknak.

Ez nem sokban különbözik attól, amit az Egyesült Államok és az EU tett

- mondta Lee, aki jelenleg Pekingben él.

Nem szabad túlértelmezni a nagy internetes cégek mozgásterének korlátozására irányuló szándékot a technológiai gazdaság túlzó lassításává. Ez téves értelmezés lenne

- tette hozzá Lee.

Lee szerint a kínai kormány "nagyon nagyra" tartja a technológiát, és rámutatott, hogy olyan területeket támogat, mint a mesterséges intelligencia, a félvezetők és a felhőalapú számítástechnika. A tajvani születésű amerikai informatikus elmondta, hogy várakozásai szerint 10-15 kínai mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat fog tőzsdére menni a következő egy évben, és azzal érvelt, hogy a befektetőknek érdemes kitettséget szerezniük a kínai kormány által támogatott iparágakban működő vállalatokban.

Az Alibaba, a Tencent és a Didi részvényeinek árfolyama esett az elmúlt hetekben, miután Kína új szabályozást vezetett be az adatmegosztásra vonatkozóan. Lee szerint a technológiai vállalatok szabályozását illetően Kína sokkal "cselekvésorientáltabb", mint az Egyesült Államok.

A hét elején Martin Sorrell reklámguru arra figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak nem bölcs dolog teljesen figyelmen kívül hagyni Kínát az országban fennálló kihívások ellenére.

Ez a világ második legnagyobb gazdasága. Néhány éven belül a világ legnagyobb gazdasága lesz, nem egy főre vetítve, hanem abszolút alapon, és ha valaki figyelmen kívül hagyja, az csakis a saját felelősségére teheti

- mondta Sorrell a CNBC "Squawk Box Europe" című műsorában.

A múlt héten Soros György milliárdos bírálta a Blackrockot, a világ legnagyobb vagyonkezelőjét a Kínába történő befektetései miatt. A The Wall Street Journal című lapban Soros "tragikus hibának" nevezte a BlackRock kínai kezdeményezését, amely "kárt okozna az Egyesült Államok és más demokráciák nemzetbiztonsági érdekeiben".

Válaszul a BlackRock szóvivője azt mondta: "Az Egyesült Államok és Kína között nagy és összetett gazdasági kapcsolat van".

Hozzátették: "A két ország közötti teljes áru- és szolgáltatáskereskedelem 2020-ban meghaladta a 600 milliárd dollárt. Befektetési tevékenységünkkel az amerikai székhelyű vagyonkezelők és más pénzintézetek hozzájárulnak a világ két legnagyobb gazdaságának gazdasági összefonódásához."

Címlapkép: Zhang Xinglong/China News Service via Getty Images

berlin nemetorszag
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged
kreml oroszország moszkva
egészségügy műtét kórház orvos
szeptember fa út ősz

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
evergrandecsoportszekhaz