telenor
Üzlet

PPF: a Telenor Magyarország többségi tulajdonrészének eladása kizárt

A Telenor Magyarország 2018-ban került egy cseh befektetőcsoport, a PPF tulajdonába, 2019-ben pedig 25 százaléknyi tulajdont szerzett benne a magyar állami Antenna Hungária. Idén augusztusban jött a következő fordulat, a 4iG lehet ugyanis az Antenna Hungária nagytulajdonosa, amivel a 4iG közvetve 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban. De vajon megállnak ott, vagy eladja többségi tulajdonrészét a PPF az állammal távközlési szuperholdingot építő 4iG-nek? Többek között ennek igyekeztünk utána járni a PPF prágai központjában rendezett háttérbeszélgetésen, ahol a sajtóval egyre nyíltabban kommunikáló PPF részéről Marek Sláčíkkal, a PPF csoport távközlési üzletágának vezetőjével beszélgettünk a mobil és vezetékes konvergenciáról, a PPF távközlési terveiről és a szektor jövőjéről.

Három évtizeddel ezelőtti alapítása után a régió egyik legnagyobb pénzügyi befektetője, a PPF már világszerte 94 ezer alkalmazottat foglalkoztat, számtalan szegmensben, amelyek közül a legnagyobb súlya még mindig a pénzügyi szektornak van, az elmúlt évek akvizícióinak, köztük a Telenortól megvett négy régiós operációnak köszönhetően azonban már a távközlési szektor a második legfontosabb a csoporton belül, 23 százalékos súllyal. A PPF távközlési vállalataival jelenleg hat országban van jelen, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szerbiában, Montenegróban és Bulgáriában, ezek közül négyben, Csehországban, Magyarországon, Szerbiában és Bulgáriában a Cetin nevű infrastruktúra szolgáltatóval is. A PPF piaci részesedése ezekben az országokban 26 és 41 százalék között alakul.

cee
Forrás: PPF

A magyarországi Telenor még 2018-ban került a cseh vállalatcsoporthoz, amikor a PPF megvásárolta a norvég távközlési cég magyar, bolgár, szerb és montenegrói operációját.

cee2
Forrás: PPF

A magyar cég, a Telenor Magyarország részesedése közel 30 százalék, amivel szoros versenyben van a cég a Vodafone-nal. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy ahogy azt a prágai sajtótájékoztatón Marek Sláčík elmondta, a PPF csoport számára fontos a forgalmazásban részt vevő SIM kártyák száma is, de elsősorban a profitabilitás számít.

A vállalatcsoport távközlési cégei tavaly összesen 1,4 milliárd euró EBITDA-t termeltek, ehhez Marek Sláčík hozzátette, hogy ez már az egyik vezető osztrák távközlési cég, az A1 eredményéhez mérhető (1,58 milliárd euró), de a cégközponttal kapcsolatos megközelítésük más, mint a versenytársaiké, a PPF-nél a cégközpontban minimális az alkalmazottak száma, hogy a helyi operációkban a lehető legnagyobb legyen.

Tavaly év végén 18,3 millió előfizetéssel rendelkezett a PPF csoport, azóta viszont már elérhetők az idei első féléves számok is, amik alapján a PPF már 18,4 millió ügyfelet szolgál ki, ebben már benne vannak az M2M, vagyis a gépek közötti kommunikációt lehetővé tevő SIM kártyák, amikből a PPF távközlési cégeinél nagyságrendileg 2,5 millió darab van.

Nem csak ez előfizetések száma, hanem a vállalat eredménye is növekedett, az idei első félévben tavalyhoz képest 5 százalékkal 759 millió euróra bővült az EBITDA, az operatív eredmény minden távközlési csoporttagnál nőtt.

A prágai háttérbeszélgetésen természetesen szóba került a 4iG magyarországi terjeszkedése is a távközlési szektorban, a PPF-nél látják azt, hogy a 4iG aktív a szektorban, ezzel kapcsolatban Marek Sláčík megjegyezte, hogy remek dolog az, hogy olyan vállalkozói vannak Magyarországnak, akik éjjel-nappal felvásárlásokon dolgoznak, ráadásul párhuzamosan, hiszen a 4iG a DIGI, az Antenna Hungária vagy az Invitech megvásárlását is bejelentette, és nem kötelező érvényű megállapodást írt alá a montenegrói Telenor Montenegró megvásárlásáról, ez utóbbi cégnek pedig nem más a jelenlegi tulajdonosa, mint a PPF.

Külső szemlélői vagyunk ezeknek a mostani eseményeknek, mondta a 4iG akvizíciói kapcsán,

mondta Sláčík,

persze a montenegrói cég kivételével, ahol a PPF az eladó. A Telenor Montenegrót soha nem tekintette stratégiai eszköznek a bevételek vagy az EBITDA tekintetében a PPF. A PPF a vertikális integrációban hisz, vagyis abban az esetben, ha egy országban többféle üzleti egységgel rendelkeznek, akkor azok között szinergiahatásokat tudnak kiaknázni, és Montenegróban csak távközlési céggel, a Telenor Montenegró rendelkeznek. Az eladás mellett szól még az is, hogy az ottani operáció relatíve kicsi és volatilis, utóbbi az ország nagy turisztikai kitettségének tudható be. A 4iG jelezte azt a szándékát, hogy hosszú távon a piacon marad és fejleszti ezt az operációt. Mindezekért nyitott a PPF a Telenor Montenegró eladására, amennyiben a 4iG megfelelő összeget kínál érte.

A montenegrói távközlési cégen túl a PPF egy másik eszköze is reflektorfénybe került, a PPF ugyanis felülvizsgálta az infrastruktúra szolgáltató cégének, a Cetin Group a jövőjét is. Itt három forgatókönyv képzelhető el, egyrészt megtarthatja a PPF a Cetin Groupban lévő 100 százalékos tulajdonrészét, de akár tőzsdére is viheti a Cetin Groupot a cseh tulajdonos, egy harmadik szcenárió pedig az lehet, hogy a PPF a Cetin Group egy kisebbségi tulajdonrészét pénzügi befektetőnek adja el. Fontos tehát, hogy a PPF megtartaná a többségi, irányító tulajdonrészét a Cetin Groupban, de szívesen értékesítene kisebbségi tulajdoni hányadot befektetőnek vagy befektetőknek, akiknek ez a befektetés stabil, kiszámítható és vonzó hozamot nyújtana.

A távközlésben most már hosszú ideje tartó trend a mobil-vezetékes konvergencia, vagyis hogy sok igazán sikeres cég a szektorban mobil és vezetékes szolgáltatást is nyújt, eközben viszont például a Telenor Magyarország szinte kizárólag mobil szolgáltatásokat nyújt. Arra a kérdésünkre, hogy a PPF hogyan látja a mobile only magyar Telenor piaci pozícióját, Marek Sláčík elmondta, hogy

az az érdekes, hogy mindkét üzleti modellben működő cégeik hasonlóan tudtak növekedni,

vagyis a Telenor Magyarország is sikeres volt, a magyar piacon a mobil szegmensben a leggyorsabb növekedést a PPF magyar cége tudta felmutatni. A PPF elégedett a jelenlegi helyzettel, de vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan tudna továbblépni, és ez nem csak Magyarországra, de más országokra is igaz. Hasonló a helyzet Bulgáriában is, Szerbiában pedig optikai kábel hálózatot építenek ki.

A beszélgetés egyik legérdekesebb része a Telenor Magyarország jövőjéről szólt, az Antenna Hungária megvásárlásával ugyanis közvetve a 4iG megszerzi a Telenor Magyarország (és a Cetin) 25 százalékos tulajdonrészét, és a pletykák szerint a 4iG nem állnak meg a kisebbségi tulajdonnál, hanem többségi tulajdont szerezne a Telenor Magyarországban. Marek Sláčík azonban a háttérbeszélgetésen kijelentette, hogy

a Telenor Magyarország többségi tulajdonrészének eladása kizárt.

A cseh befektető nagyon elégedett a magyar cég teljesítményével, és továbbra is jelen kíván lenni a magyar piacon. Ebben a sakkjátszmában persze lehetnek zavaró lépések, azonban a PPF elkötelezett a magyar operáció iránt.

A PPF-nek meg kell találnia annak a lehetőségét, hogy hogyan tud együttműködni a 4iG-vel. Természetesen lesznek olyan piacok, ahol versenyez egymással a két vállalatcsoport, de potenciális partnerként is kell a PPF-nek a 4iG-re tekinteni, tette hozzá Sláčík.  

Arra a kérdésünkre, hogy milyen együttműködés képzelhető el a 4iG és a Telenor Magyarország között, Marek Sláčík azt mondta, hogy ez még felülvizsgálat alatt áll. A 4iG-nek számos olyan ICT-szolgáltatása van, ahol megtalálhatjuk az együttműködés lehetőségét, a nagykereskedelem is olyan terület, ahol az együttműködést érdemes mérlegelni, mondta a a PPF távközlési üzletágának vezetője.

Címlapkép: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

matraieromu
FrankfurtiTőzsde
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Karikó Katalin
denevér
penz bankjegy puzzle
Christine Lagarde

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
FrankfurtiTőzsde