telenor
Üzlet

Üzentek a csehek, nem tervezik a magyar Telenor eladását

A hét elején egy háttérbeszélgetésen vettünk részt Prágában, ahol a Telenor Magyarország cseh nagytulajdnonosának, a PPF csoportnak a vezetői mondták el, hogyan látják a cégcsoport, és azon belül a távközlési üzletág jövőjét. A beszélgetésen természetesen szóba került a magyarországi távközlési piac átalakulása, a 4iG és a magyar Telenor pozíciója, szerepe, és a két cég közötti lehetséges együttműködés is. Marek Sláčík, a PPF távközlési üzletágának vezetője elmondta, kizárt, hogy eladják a Telenor Magyarországban lévő többségi tulajdonrészüket, ezt a gondolatot erősítette meg PPF vezetője, Ladislav Bartoníček, aki a Forbesnak nyilatkozott a témában.

A hét eleji prágai háttérbeszélgetésen Marek Sláčíkkal sok más téma mellett a Telenor Magyarország csoporton belüli szerepéről, jövőjéről is beszéltünk. A PPF csoport távközlési üzletágának vezetője azt mondta, hogy

a Telenor Magyarország többségi tulajdonrészének eladása kizárt.

A PPF nagyon elégedett a magyar cég teljesítményével, és továbbra is jelen kíván lenni a magyar piacon. Ebben a sakkjátszmában persze lehetnek zavaró lépések, azonban a PPF elkötelezett a magyar operáció iránt.

A PPF-nek meg kell találnia annak a lehetőségét, hogy hogyan tud együttműködni a 4iG-vel, amely az Antenna Hungária megvásárlásával közvetve a Telenor Magyarország 25 százalékos tulajdonosa lesz. Természetesen lesznek olyan piacok, ahol versenyez egymással a két vállalatcsoport, de potenciális partnerként is kell a PPF-nek a 4iG-re tekinteni, tette hozzá Sláčík.  

Arra a kérdésünkre, hogy milyen együttműködés képzelhető el a 4iG és a Telenor Magyarország között, Marek Sláčík azt mondta, hogy ez még felülvizsgálat alatt áll. A 4iG-nek számos olyan ICT-szolgáltatása van, ahol megtalálhaták az együttműködés lehetőségét, a nagykereskedelem is olyan terület, ahol az együttműködést érdemes mérlegelni.

Sláčík szavaira rímel, amit a PPF egyi tulajdonosa és jelenlegi vezetője, Ladislav Bartoníček nyilatkozott a Forbesnak, a cseh milliárdos ugyanis arra a kérdésre, hogy a 4ig, az Antenna Hungaria vagy más, a magyar kormány által támogatott vállalatok képviselői érdeklődést mutattak-e a magyar Telenor többségi részesedésének megvásárlása iránt, azt válaszolta, hogy

Nem tudom, ki mindenki szeretné megvásárolni a magyar Telenort, a PPF azonban biztosan nem tervezi a szolgáltató eladását.

Vagyis rövid időn belül a PPF egy másik vezetője (most a legmagasabb szintről) is megerősítette, hogy elkötelezett a Telenor Magyarország iránt.

A PPF terveiben inkább egy együttműködés körvonalazódik a PPF többségi tulajdonában lévő magyar Telenor és a 4iG között.

Utóbbi körül egy távközlési szuperholding épül, amelyben az elmúlt hónapokban bejelentette akvizíciók lezárultát követően többek között az Antenna Hungária és a DIGI is bekerül. A 4iG az elmúlt hónapokban komoly távközlési portfólió kiépítésébe kezdett,

  • idén februárban a 4iG bejelentette, hogy a vállalat belép a távközlési piacra, az Antenna Hungáriával közösen hazai és régiós terjeszkedés a cél. A 4iG akkor előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és az Alpac Capital kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments-szel, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát. Május közepén aláírták az erről szóló szerződést, Június elejére pedig a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően lezárult az akvizíció.
  • Március végén jelentette be a vállalat, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t, a felvásárlás idén ősszel zárulhat le. A DIGI megvásárlását idén április közepén egy kezdő lépésnek, és nem a folyamat végének nevezte a Portfolio-nak adott interjúban Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, aki akkpr arról beszélt, hogy a 4iG további akvizíciókat hajtana végre, pozícióit nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené.
  • Június közepén érkezett a bejelentés, hogy az űrtávközlésben terjeszkedne a 4iG, a vállalat és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 
  • Júliusban jelentette be a 4iG, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt a montenegrói Telenor Podgorica megvásárlásáról, a vállalat piacvezető a montenegrói mobil szegmensben, 338 ezer előfizetővel és 2020-ban 43 millió eurós árbevétellel.  

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
kifli bevásárlás