evergrande
Üzlet

Alakul a botrány: a dühös befektetők túszul ejtették a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének egyik vezetőjét

Portfolio
Ahogy az Evergrande összeomlása utórengéseket kelt az egész kínai gazdaságban, a feldühödött kisbefektetők a vállalat központjának megrohamozásától a vezetőség túszul ejtéséig jutottak - írja a Straits Times, a közösségi médiában terjedő bejegyzésekre hivatkozva.

Amit eddig tudunk: több mint 70 000 kisbefektető hatalmas összegeket, egyes esetekben a teljes megtakarításuk fektették be, miután az ország második legnagyobb, "too big, to fail” ingatlanfejlesztője több mint 10 százalékos éves hozam ígéretével csábította őket.

Mintegy 1 970 milliárd jüan (410 milliárd dollár) kötelezettség felhalmozása után a vállalat - amely az ország legnagyobb magas hozamú dollárkötvény-kibocsátója lett (az összes forgalomban lévő kötvény 16 százaléka) - a hét elején országszerte tiltakozásokat váltott ki, miután bejelentette, hogy kénytelen elhalasztani akár 40 milliárd jüan vagyonkezelési termékre szóló összeg kifizetését.

Az Evergrande a feldühödött érdekeltek megnyugtatására azt tervezi, hogy ebben a hónapban a fogyasztók és a munkatársak licitálhatnak kedvezményes lakásokra a késedelmes befektetési termékekért járó kártérítésként, mivel a bajba jutott fejlesztő igyekszik megőrizni a készpénzállományát - állítják az ügyet ismerő személyek.

A Bloomberg szerint a vállalat szeptember 30-ig egy online ingatlanos eseményt szervez azoknak a befektetőknek, akik készpénz helyett ingatlant választanak. A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője a kedvezményes árú ingatlanokat tartja a legjobb opciónak a három kártérítési lehetőség közül a törlesztésre vágyó, feldühödött befektetők számára.

A terv, úgy tűnik, nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezték: válaszul közel 100 befektető megrohamozta az Evergrande központját, hogy visszakövetelje a pénzét.

A Straits Times szerint a vállalat székhelyén tartózkodó feldühödött lakossági befektetők azt állítják, hogy túszul ejtették a vezetőséget az irodájukban.

Nálam van Nanchangban az Evergrande vezető képviselője, akit Csennek hívnak

- írta a WeChat felhasználó Yang Qiwen, a délkelet-kínai Csianghszi tartományban található városra utalva egy posztban, amelyet egy földön fekvő férfi fotója kísért.

Nem tudja elhagyni az irodát. Több mint 300-an vagyunk (befektetők), akik megállítjuk őt

- tette hozzá Yang a vállalat helyzetét megvitató legalább három WeChat-csoport egyikében.

evergrandetúsz
Forrás: WeChat

Az Evergrande 223 városban több mint 700 projektet valósít meg - ezek többsége az ország kevésbé fejlett régióiban található -, és a Times szerint június végéig mintegy 1,4 millió ingatlan befejezését vállalta. A múlt héten több mint 100 ember - aki az Evergrande-nál vásárolt lakást - tiltakozást rendezett Guangzhou-ban, miután a projektek építése megakadt.

Szerdán a Global Times állami médium igyekezett helyreállítani a befektetők bizalmát, a vállalat likviditási problémáit "elszigetelt incidensnek" nevezte, és kitartott amellett, hogy az Evergrande adósságválsága "nem befolyásolja Kína erőfeszítéseit az ingatlanpiac szabályozásának megerősítésére a nagyobb pénzügyi kockázatok megelőzése és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében".

Mint a Times megjegyzi továbbá, Peking még nem tett hivatalos nyilatkozatot arról, hogy milyen lépéseket terveznek.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Wang Gang / Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

bét
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
bét