FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Egyhavi mélypontra ütötték zárásra a legfontosabb amerikai részvényindexet

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma felemás hangulat uralkodott, miután a befektetők aggasztja a gazdaság lassulása, illetve a kínai szabályozással, és az Evergrande ingatlanfejlesztő esetleges csődjével kapcsolatos aggodalmak is rányomták a bélyegüket a hangulatra. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális képpel ellentétben kifejezetten jó hangulatban indult a kereskedés a kontinens börzéin, viszont délutánra alábbhagyott a lendület, és elkezdtek lefordulni a vezető indexek, a magyar tőzsdén csak mérsékelt elmozdulásokat láttunk pénteken. Az amerikai tőzsdék ma lejjebb kerültek és a volatilitás megnőhet, hiszen ma van az úgynevezett "quadruple witching", amikor is az index- és részvényopciók, valamint határidős ügyletek egyszerre járnak le.

Egyhavi mélypontra ütötték zárásra a legfontosabb amerikai részvényindexet

A koronavírus-járvány erősségével és naponta látható fontos gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt 0,9%-os eséssel heti mélyponton és egyúttal egyhavi mélyponton, továbbá a fontos 50 napos mozgóátlag alatt is zárt az S&P500 amerikai részvényindex. A befektetők nyugtalanul fogadták a Michigan egyetem fogyasztói hangulat indexének felmérését, amely bár emelkedett a múlt hónapban mért tízéves mélypontról, de elmaradt az emelkedés a várttól és több komponens esetében sok évtizede nem látott gyenge fogyasztói hajlandóság mutatkozik. Ez pedig a gazdasági kilábalást visszafoghatja.

Az S&P500 mellett a technológia-túlsúlyos Nasdaq is 0,9%-os eséssel zárt, míg a Dow Jones megúszta fél százalékos eséssel. A WTI olajfajta hordójának ára szintén 0,9%-kal esett pénteken 72 dollárra, az arany pedig 0,3%-kal 1751 dollárra.

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül eséssel zártak, az OTP 1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,1 százalékot gyengült, a Richter viszont 3 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékos mínuszban zárt.

Likviditást pumpált a pénzpiacra a kínai központi bank az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására

Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

Tovább a cikkhez

Gyenge kezdés Amerikában

Esnek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow Jones 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,2 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot esett. A kedvezőtlen hangulatot részben magyarázza, hogy a tegnap érkezett kiskereskedelmi adat után emelkedtek a kötvényhozamok, amely ma is folytatódik, ez pedig negatívan hat a legnagyobb technológiai részvényekre, amelyek gyenge teljesítménye nagy indexsúlyuk miatt meglátszik a vezető benchmarkokon. A pénteki kereskedési nap egyébként egybeesik a Wall Street negyedéves "quadruple witching" eseményével is, amikor az egyéni részvényopciók és határidős ügyletek, valamint az indexopciók és határidős ügyletek mind ugyanazon a napon járnak le. Ez az alkalom általában többletforgalmat - és gyakran némi volatilitást - hoz, különösen az azt megelőző napokban és a piaczárás előtti időszakban.

Megnyitotta legújabb chipgyártó üzemét az Infineon

Üzembe helyezte pénteken az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült teljesítményelektronikai chipgyártó üzemét a német Infineon Technologies félvezető technológiai konszern.

Tovább a cikkhez

Mi ez az őrület Japánban, kitarthat a 30 éves tőzsdei csúcs a szigetországban?

Bár a legtöbb új generációkba tartozó befektető már megszokta, hogy a fák az égig nőnek, és az árfolyamok hosszú távon töretlenül emelkednek, a valóságban egy sor olyan részvény és piac van, ahol akár évtizedekig nem történik nagy ütemű emelkedés, és a mindenkori vagy több évtizedes csúcsok lassan feledésbe merülnek. Ide tartozik Japán, amely a második világháború szörnyű emberi következményekkel járó veresége után a kilencvenes évekig a világgazdaság legnagyobb sikertörténetét produkálta. Emögött pedig egy hatalmas eszközárbuborék alakult ki mind az ingatlanpiacon, mind a tőzsdéken. Ennek kipukkanása a reálgazdaságban kialakult strukturális problémákkal és reménytelen adóssághalommal 1990 után évtizedekre kicsinálta a szigetország értékpapírpiacát. Az utóbb évek, és különösen az utóbbi hetek azonban fontos változásokat okoztak, hiszen a zászlóshajónak számító Nikkei index szeptemberben átlépett egy olyan szintet, amelyet utoljára 1991-ben láthattunk. Érdemes megnézni, hogy mi a mögöttes sztori, és azt is, hogy a technikai elemzés alapján meddig tarthat ki a lendület Japánban.

Tovább a cikkhez

Jelentősen drágult a földgáz Európában

Jelentősen drágult és ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben pénteken.

Tovább a cikkhez

Ezt kapjuk, ha keresztezzük a Teslát és a Ferrarit?

Magas forgalom mellett ralizott a Lucid Group részvénye a csütörtöki kereskedésben, miután egy kifejezetten bizakodó elemzést közölt az elektromosautó-gyártóról a Bank of America, illetve az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA megerősítette, hogy az EV gyártó prémium autójának nagyobb a hatótávolsága, mint a Tesla S modelljének.

Tovább a cikkhez

Hasít az új iPhone Kínában

Az Apple mindössze két napja mutatta be az iPhone 13-at, de máris nagyon komoly érdeklődés övezi az új mobilt Kínában, a vállalat egyik legnagyobb piacán.

Tovább a cikkhez

Olvadnak a kezdeti pluszok

A délután első felére valamelyes elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX pedig tegnapi záróértéke közelében jár. Szektorokat tekintve gyengén teljesítenek az autógyártók, illetve az európai bankrészvények, viszont az utazási szektor papírjai továbbra is emelkednek.

Mindeközben közeledünk az amerikai piacnyitáshoz is, az előjelek alapján mínuszban indíthatják a hét utolsó kereskedési napját a vezető indexek, a határidős Dow és a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban van, míg a határidős S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb.

Emelkednek a légitársaságok

Emelkednek az európai légitársaságok a szerdai kereskedésben, miután a brit döntéshozók fontolgatják a nemzetközi utazásokra vonatkozó Covid-19 szabályok enyhítését, nagyobb szabadságot biztosítva a teljes körűen beoltottaknak. A világjárvány által súlyosan sújtott utazási ágazat már jó ideje követeli ezt a lépést, és a légitársaságok részvényei pozitívan reagáltak a hírre.

Jó a hangulat Európában

A nyitástól távolodva továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a BUX lemaradó a pénteki kereskedésben. Az európai részvények ezzel emelkedéssel zárhatják a hetet, és a hangulatot ma az is támogatja, hogy Nagy-Britannia az utazási korlátozások enyhítését fontolgatja, amely lendületet adott a légitársaságoknak és a szállodaipari részvényeknek, míg a luxusipari papírok felpattanása szintén támogatja a főbb indexeket.

Alakul a botrány: a dühös befektetők túszul ejtették a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének egyik vezetőjét

Ahogy az Evergrande összeomlása utórengéseket kelt az egész kínai gazdaságban, a feldühödött kisbefektetők a vállalat központjának megrohamozásától a vezetőség túszul ejtéséig jutottak - írja a Straits Times, a közösségi médiában terjedő bejegyzésekre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

2000 álláshelyet épít le a Renault

A francia Renault autógyártó közölte, hogy akár 2000 mérnöki és support álláshelyet is leépít Franciaországban, mivel átáll az elektromos autók gyártására és különböző pozíciókban vesz fel új munkatársakat.

Tovább a cikkhez

Szelíd motorosok - Lendületben az AutoWallis

Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb sztorija volt az AutoWallis a magyar tőzsdén. A társaság a járványhelyzet ideje alatt számos akvizíciót jelentett be, és az organikus növekedés mellett ezek hatására folyamatosan javult a társaság eredménytermelő képessége és a jövedelmezősége. Ami viszont érdekesség, hogy a részvényárfolyam - némiképp érthetetlen módon - nagyon sokáig nem követte le ezeket a folyamatokat. Az viszont mostanra egyértelműen látszik, hogy amint a vezetőség tervei szerint alakulnak a főbb bevételi és eredményszámok, ahogy javul a transzparencia, és egyre hihetőbbé válnak a társaság középtávú ambiciózus célkitűzései, a tőkepiac valamennyi résztvevőjének érdeklődése fokozódik a társaság kötvényei és részvényei iránt egyaránt.

Tovább a cikkhez

Erősen indul a nap Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,9 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,8 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,8 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot emelkedett. A francia autóipari óriás, a Renault pénteken a fókuszban lesz, miután csütörtökön késő este bejelentette, hogy akár 2000 mérnöki és support munkahelyet is leépít Franciaországban, miközben átáll az elektromos autókra és különböző pozíciókban új munkaerőt vesz fel.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak a nyitáskor, az OTP 0,3 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,9 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom pedig stagnál.

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Az amerikai tőzsdék többnyire mínuszban fejezték be a napot, a Dow Jones 0,2 százalékkal, az S&P 500 pedig szintén 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. Valamelyest sikerült ledolgozniuk az amerikai indexeknek a nap eleji mínuszokat, hiszen a kiskereskedelmi értékesítések augusztusban a vártnál ugyan jobban alakultak, de a heti új segélykérelmek száma magasabb volt az előzetesen várthoz képest.
  • Az ázsiai piacokon vegyes volt a hangulat pénteken, a Nikkei 0,6 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,4 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is felemás hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot emelkedett, míg a szingapúri tőzsde 0,1 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos pluszban áll.
  • Gazdasági eseményeket tekintve a mai napra is jut közlés: az MNB a nemzetközi tartalékokat mutatja be, külföldön pedig a brit kiskereskedelmi adatok mellett az egyik legfontosabb amerikai fogyasztói hangulatindex szeptemberi alakulását közlik.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként 75,8 dollár, míg a WTI típus 72,4 dolláron áll. Az arany ára unciánként 0,6 százalékkal került feljebb 1763,1 dollárra.
  • A forint ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, így 351 forintot kell fizetni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 298 forintos szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

FrankfurtiTőzsde
nap
jair bolsonaro
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde