hacker laptop informtikus illegális
Üzlet

Virágzik az új hackerparadicsom, az alvilág betört a Telegramra

Portfolio
A jelek szerint a Telegram titkosított üzenetküldő platform lett a dark web alternatívája. Egyre több hacker és kiberbűnöző költözik át ugyanis a jobb hozzáférést és könnyebb kezelhetőséget biztosító applikációra. Ráadásul, a dark webbel ellentétben, a Telegram egyelőre még elkerüli a hatóságok figyelmét is.

A 2013-ban indított üzenetküldő alkalmazáson egyre nagyobb mennyiségben cserélnek gazdát lopott adatok és hackelést támogató eszközök. A pofonegyszerű kezelhetőség és a felületes moderálási szabályok miatt pedig egyre szélesebb rétegek férnek hozzá a lopott tartalmakhoz.

A Telegramon fórumszobákhoz hasonló csatornákon lehet megosztani az üzeneteket, és nagyméretű fájlok küldése is lehetséges. Így a csatornák tulajdonképpen egyre jobban hasonlítanak a dark web illegális online piactereihez. Míg azonban az utóbbit csak körülményesen - általában egy anonimizáló szoftveren keresztül - lehet elérni, a Telegram egyszerűen letölthető bármelyik app store-ról.

Egy Combolistnek nevezett, 47 000 feliratkozóval rendelkező csatornán például több százezer aktív felhasználónevet és jelszót értékesítettek. A lopott adatok főleg olyan videójáték platformokhoz tartoztak, mint az Origin és a Uplay, de lehetett ott bankkártya adatokat, vagy Netflix-fiókokat is venni. A kiberbűnözők gyakran osztanak meg továbbá kártékony szoftvereket és hackelési útmutatókat is a platformon.  A Financial Times megkeresése óta a Telegram törölte a csatornát.  

Az üzenetküldő felhasználói bázisa azután nőtt meg igazán, hogy a Facebook egy évvel ezelőtt megváltoztatta a Whatsapp adatvédelmi politikáját. A Telegramot jelenleg 500 millióan használják, de az app augusztusra már elérte az 1 milliárd letöltést. Az applikáció azért is kedvező terep a hackerek számára, mert a Whatsappal ellentétben nem jeleníti meg a telefonszámot és fórumszerű beszélgetést tesz lehetővé.

Az alvilág fokozott megjelenése a platformon arra ösztönözheti a dubai céget - amely jelenleg a tőzsdére lépést fontolgatja - hogy szigorítson a moderálási szabályain. A Telegram úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is léteznek irányelvei a személyes adatok védelmére. Ennek megfelelően, folyamatosan növekvő moderátorcsapata naponta 10 000 nyilvános csoportot távolít el.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde