mark zuckergerbg kongresszus
Üzlet

Öt dolog, ami bizonyítja, hogy a Facebook a világ egyik leggonoszabb cége

Portfolio
A Facebook pontosan, részleteibe menően tudja, hogy a platformjai milyen károkat okoznak – derül ki a The Wall Street Journal oknyomozó riport-sorozatából, amely a cég belső dokumentációira, a dolgozókkal folytatott beszélgetésekre és megszerzett menedzsment-prezentációkra hivatkozik.

A The Wall Street Journal birtokába került dokumentumok alapján a Facebook időről időre vizsgálja a platform negatív hatásait, de a sorozatos kongresszusi meghallgatások és a média nyomása sem volt elegendő ahhoz, hogy ezeken komolyan változtasson a vállalat, még ha ígéretet is tett rá. A dokumentumok az eddigi legtisztább képet adják arról, hogy a Facebook problémái széles körben ismertek a vállalaton belül, egészen a vezérigazgatóig bezárólag – írja a The Wall Street Journal, amely eddig öt kritikus területet tárt fel az olvasóknak.

1. A Facebook azt állítja, hogy a szabályai mindenkire vonatkoznak, pedig nem

A The Wall Street Journal által megszerzett dokumentumok azt bizonyítják, hogy van egy titkos elit, akik felmentést kapnak a szabályok alól. Mark Zuckerberg mindig is azt állította, hogy a felhasználói egyenlő bánásmódban részesülnek, még a politika, a kultúra vagy az újságírás nagy nevei is és hogy az előírásai mindenkire vonatkoznak. Valójában azonban titokban a vállalat felépített egy rendszert, amely egyes felhasználókkal kivételez. Eredetileg a híres felhasználók profijának ellenőrzésére tervezték, ma viszont már több millió VIP-felhasználót kezel, akik felülemelkednek a normál elbíráláson és gyakorlatilag bármit megtehetnek a felületen. Ezzel sokan vissza is élnek és zaklató, vagy erőszakra uszító posztokat tesznek közzé, amelyeknek szankciókat kellene maga után vonnia a Facebooknál – ha hétköznapi felhasználók lennének. A Facebook állítása szerint a programot érintő kritikák helyesek, bár jó célokat akart szolgálni eredetileg és már dolgoznak rajta.

facebook like
Forrás: Getty Images

2. Tud az Instagram toxikus hatásairól

A Facebook alá tartozó képmegosztó alkalmazás, az Instagram éveken át tanulmányozta, hogyan hat a szolgáltatás a fiatal felhasználókra és többször is arra a következtetésre jutott, hogy nagy hányadukra káros, különösen a tinédzser lányokra, és sokkal inkább, mint bármelyik másik közösségi média platform. A nyilvánosság előtt a Facebook konzisztensen bagatellizálta az alkalmazás negatív hatásait, például a kongresszusi meghallgatások alkalmával és soha nem tette közzé az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeit annak ellenére, hogy a törvényhozók és a tudósok többször kérték. Azzal érveltek, hogy a negatív hatások nem érintenek széles kört és hogy egyes aspektusait nehéz megvilágítani.

instagram

3. Egészségesebbé akarta tenni a platformot, de csak dühösebbek lettek az emberek

A Facebook nagy hírverés közepette változtatott az algoritmusán 2018-ban, azzal a céllal, hogy javítson a platformon – és persze reagálva arra, hogy válaszoljon a felhasználói csökkenő érdeklődésére. Mark Zuckerberg hangoztatta, hogy a célja a felhasználók közötti kapcsolat erősítése és hogy a barátok és a családtagok közötti interakciókat javítsa. A cég belső dokumentumaiból azonban kiderül, hogy pont az ellenkező hatást érték el vele, dühösebbé tették a felhasználókat és erre figyelmeztették is a Facebook dolgozói a menedzsmentet. A cégvezeték néhány javítást hajnaldó volt eszközölni, mert attól tartott, hogy kevesebb lesz az interakció a Facebookon. A Facebook válasza az esetre az volt, hogy bármilyen algoritmus tudja kifogásolható és káros tartalommal bombázni a felhasználóit, de a Facebook mindent megtesz annak érdekében, hogy kezelje a problémát.

mark zuckerberg
Forrás: Shutterstock

4. Megtalálják drogkartelleket és az emberkereskedőket, de nem sokat tesznek ellenük

Rengeteg, a The Wall Street Journal kezébe került Facebook-dokumentum bizonyítja, hogy a dolgozók kongatták a vészharangot, amikor arról volt szó, hogy mire használják a platformot egyes, egyre növekvő felhasználói bázisú fejlődő országban. Kiderült például, hogy a Közel-Keleten emberkereskedők a Facebookon édesgettek magukhoz nőket, Etiópiában pedig fegyveres csoportok az etnikai kisebbségek elleni uszításra használták a platformot. De a Facebook-moderátorok küldtek figyelmeztetést a feletteseiknek szervkereskedelemről és pornográfiáról, valamint kormányok antidemokratikus lépéseiről is a jelentések alapján. A dokumentumokból kiderül az is, hogy ezekre a Facebook sokszor nem megfelelő választ adott, vagy egyáltalán nem is foglalkozott vele. A Facebook szóvivője erre válaszul közölte, hogy globális csapatok, helyi erők és külsős ellenőrök is dolgoznak azon, hogy a felhasználók biztonságban legyenek.

fegyveres női katona HK 416-ossal
Forrás: Getty Images

5. Félelmetesen erős eszközt kaptak az oltásellenesek

A Facebook minden eszközét a koronavírus elleni vakcinák promotálásának szolgálatába állította a cég egy belső dokumentuma szerint, ezzel is Mark Zuckerberg szándékát demonstrálva, hogy a platformja egy nagyobb jót szolgál. Végül inkább azt demonstrálta, hogy hatalmas a szakadék az elképzelése és a valóság között, aktivisták ugyanis oltásellenes tartalommal árasztották el a hírfolyamokat. A Facebook saját eszközeit használták arra, hogy kétségeket ébresszenek a járvány súlyosságával és a betegség elleni harc leghatékonyabb eszközével, a vakcinákkal kapcsolatban. A koronavírus rávilágított a Facebook egyik nagy problémájára: még ha a legfelsőbb szinten is van a cél megfogalmazva, kicsúszhat a kezükből az irányítás. A Facebook szóvivője azzal védekezett, hogy tudják kezelni a problémát, a vakcinákkal kapcsolatos hezitálás az amerikai emberek körében 50 százalékkal csökkent január óta.

vakcinák oltóanyag oltás
Forrás: Getty Images

A Facebook a világ legnagyobb közösségi oldala, mára a naponta aktív felhasználók száma meghaladja az 1,9 milliárd főt, és 2,9 milliárd felhasználó van, aki legalább havonta egyszer bejelentkezik.

A platform befolyása és véleményformáló hatása már évek óta téma, különösen a Cambridge Analytica-botrány óta, de a szabályozó hatóságok egyelőre nem tudtak igazán hatékony eszközt bevetni. A vállalat bevétele és profitja közben csúcsokat döntöget és a részvények árfolyama is a történelmi rekord közelében mozog.

Címlapkép: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

shutterstock új lakás
infláció
koppenhága_dánia_shutter

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elon musk getty editorial