bét
Üzlet

Tovább terjeszkedik a 4iG, ezzútal a Balkánon

Portfolio
Újabb akvizíciót jelentett be a 4iG, ezúttal a balkáni régió egyik meghatározó informatikai és hálózatfejlesztő vállalatcsoportjában szerezhet többségi tulajdont a társaság. Az akvizíció a TeleGroup átvilágítását, a végleges szerződés megkötését, illetve a szükséges versenyhivatali jóváhagyásokat követően december végéig zárulhat.

Itt az újabb akvizíció

A 4iG előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt alá Milomir Gligorijeviccsel a TeleGroup Limited, valamint TeleGroup Banja Luka 70 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról.

A tervezett tranzakció a céltársaságok és leányvállalatainak átvilágítását, az adásvételi szerződés aláírását és a szükséges versenyhivatali jóváhagyásokat követően 2021. december végéig zárulhat.

A 28 éves szakmai múlttal rendelkező cégcsoport Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban vezető informatikai rendszerintegrátor vállalat, amely leányvállalatain keresztül Európában és a Közel-Keleten is értékesíti szolgáltatásait.

Az akvizíció sikeres zárásával a 4iG a balkáni régió három országban is megjelenne szakmai befektetőként. A TeleGroup Szerbiában (TeleGroup Beograd), Bosznia-Hercegovinában (TeleGroup Banja Luka) és Montenegróban (TeleGroup Podgorica) is a vezető szolgáltatók közé tartozik. Emellett a cégcsoport az Egyesült Királyságban és Németországban, valamit a Közel-Keleten Kuvaitban és Libanonban rendelkezik saját képviselettel. A cégcsoport több, mint 250 munkavállalót foglalkoztat a balkáni térség országaiban,

konszolidált árbevétele 2020-ban 64 millió euró volt, EBITDA-ja elérte az 5,3 millió eurót. A TeleGroup legjelentősebb vállalata a TeleGroup Beograd, ami tavaly 44 millió eurós árbevétel mellett 2,2 millió eurós EBITDA-t ért el.

A TeleGroup az állami és magánszektor nagyvállalatainak nyújt szolgáltatásokat elsősorban az egészségügy, a pénzügy, az energetika, a közlekedés, a kiskereskedelem és oktatás területén. Az akvizíció a TeleGroup átvilágítását, a végleges szerződés megkötését, illetve a szükséges versenyhivatali jóváhagyásokat követően még az idén lezárulhat.

A céltársaságok esetleges megvásárlása összhangban van a 4iG regionális terjeszkedési stratégiájával, amelyet a 4iG az elkövetkező időszakban tovább kíván erősíteni a nyugat-balkáni régióban, áll a 4iG közleményében.

Fontos lépés a Balkánon

„A TeleGroup tulajdonosaival kötött megállapodás fontos lépés nyugat-balkáni növekedési terveinkben. Célunk, hogy a régióban a távközlés, a telekommunikációs infrastruktúra-fejlesztés és az informatika területén is erős szinergiákra épülő érdekeltségekkel rendelkezzünk. A TeleGroup az informatika mellett a hálózattervezésben is kiemelkedő mérnöki tapasztalatokkal rendelkezik, amelynek a mobiltávközlési, vagy az optikai hálózatfejlesztési szegmensben fontos szerepet szánunk a jövőben.”

– mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„A TeleGroup családi vállalkozásból lett a térség egyik vezető szereplője, amely elismerésre méltó teljesítmény. Bízom benne, hogy az akvizíció néhány hónapon belül eredményesen zárul és közösen folytathatjuk tovább a munkát Milomir Gligorijević úrral és családjával.”

– tette hozzá az elnök-vezérigazgató.
Egymást érik a felvásárlások

A 4iG az elmúlt hónapokban számos akvizíciót jelentett be:

  • Március végén jelentette be a vállalat, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t, a felvásárlás idén ősszel zárulhat le. A DIGI megvásárlását idén április közepén egy kezdő lépésnek, és nem a folyamat végének nevezte a Portfolio-nak adott interjúban Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, aki akkpr arról beszélt, hogy a 4iG további akvizíciókat hajtana végre, pozícióit nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené.
  • Június közepén érkezett a bejelentés, hogy az űrtávközlésben terjeszkedne a 4iG, a vállalat és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 
  • Júliusban jelentette be a 4iG, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt a montenegrói Telenor Podgorica megvásárlásáról, a vállalat piacvezető a montenegrói mobil szegmensben, 338 ezer előfizetővel és 2020-ban 43 millió eurós árbevétellel.  
  • Augusztus 25-én jelentették be, hogy távközlési szuperholdingot hoz létre a 4iG és a magyar állam, a tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.
  • Szeptember közepén jelentette be a 4iG, hogy adásvételi szerződést kötött a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limiteddel, az Invitech ICT Services és leányvállalata, az InviTechnokom megvásárlásáról. Az ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerez Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldásszállító vállalatában.

Zuhanás után felpattanás

A 4iG árfolyama ma már 9,4 százalék mínuszban is állt, aminek elsősorban az alaposan elromlott nemzetközi befektetői hangulat miatti profitrealizálás volt, a napi mélyponthoz képest azonban felpattant az árfolyam, és jelenleg már csak 4 százalék mínuszban áll.

Címlapkép: © Szabó Gábor

zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde