hiventures vezetői panelbeszélgetés
Üzlet

Dinamikus növekedés előtt a tőkefinanszírozás Magyarországon

Portfolio
A Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021 című konferenciánk kiemelt programpontja volt Sipos Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatójának, valamint Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesének panelbeszélgetése, melynek keretében a tőkefinanszírozás jelentőségéről beszélgettek.

Sipos-Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy dinamikusan növekszik a hazai vállalati szektor. Csak a tavalyi évben a bank 1700 milliárd forintos új termékszerződést kötött, és ha az egész csoportot nézzük, akkor 2300 milliárd forint a növekmény.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a piacon 15%-os hitelbővülés várható idén, a bank terveiben pedig 12-15%-os növekedési ütem szerepel. Azt emelte ki a fejlesztési célú hitelek kapcsán, hogy a beruházások esetén egyre komolyabb probléma a munkaerőhiány. Az agráriumban várható kiemelkedő hiteligényét külön megemlítette, szerinte itt 700 milliárdos hiteligény is megjelenthetne a következő egy évben.

sipos-tompa levente mfb
Vezetői panelbeszélgetés a Portfolio-Hiventures konferenciáján. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Sipos-Tompa Levente a tőkefinanszírozás jelentőségét két számmal érzékeltette: a banknál az 1700 milliárd forintos finanszírozás növekményből 700 milliárd forint volt a tőkefinanszírozás.

Átléptünk egy olyan határt, amikor már nemcsak fejlesztési bankról, hanem befektetési bankról is beszélünk

- vélekedett az MFB vezérigazgatója. A tőkeágon még dinamikusabb növekedés lehet, mint a hitelben, mert önerő finanszírozására tudják használni az érintettek. Saját tevékenységük kapcsán hangsúlyozta, hogy türelmes pénzt adnak, amivel edukálják is a vállalkozásokat. "Olyan pénzcsapot nyitottak meg az állami szereplők, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre" - érzékeltette.

Wolf László azt emelte ki egyik válaszában, hogy egyre nagyobb a verseny a tőkebefektetők között a jó befektetésekért. Számítások szerint 15 milliárd eurónyi forrás áll rendelkezésre tőkefinanszírozási megoldásokra Magyarországon, ami szerinte óriási tétel. "Vitatkoznék azzal az állítással, hogy nehéz ma Magyarországon tőkét kapni. A befektetők versenyeznek, ami csökkenti az elvárt hozamokat is" - mondta. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese azt is hozzátette, hogy az állami alapok jelenléte fontos az elvárt hozamok normalizálása érdekében.

"A tőkebefektetés és a kereskedelmi bankok közötti együttműködés nagyon fontos és mindenkinek megvan ebben a folyamatban a szerepe" - jelezte Wolf László.

Vezetői panelbeszélgetés
Wolf László válaszol. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

A vezetői panelbeszélgetést követően Pető Gábor, a Moore Hungary ügyvezető igazgatója tartott előadást a hazai és nemzetközi vállalati hitel- és kötvénypiac aktualitásairól.

pető gábor moore hungary

A képre kattintva galéria nyílik:

Címlapkép forrása: Mónus Márton/Portfolio

michal ron, a berne union elnöke
jackma
zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
FrankfurtiTőzsde