GettyImages-1206139057 (2)
Üzlet

A Fed kissé megfogta Amerikát, de így is szép kerek pluszokban zártak az indexek

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken kedvezően alakul egyelőre a hangulat, mindhárom vezető részvényindex emelkedett nap közben. Az indexek a Fed közleményének hatására rákapcsoltak, majd Powell szigorú hangeme után a kamatdöntés előtti szintre süllyedtek vissza, de ezzel együtt is szép kerek pluszban zárták a napot. A befektetők átmenetileg megnyugodtak a kínai ingatlanpiaci eseményekkel kapcsolatban, és elsősorban az amerikai jegybank ma esti kamatdöntő ülésére figyeltek. Az ázsiai piacokon felemás kép volt látható, míg Európában szintén emelkedtek nap közben a börzék, az összes nagy index pluszban fejezte be a napot. Elsősorban a ciklikus részvények teljesítenek jól, mint például az autógyártók, a bankok és az olajtársaságok. A magyar tőzsde közel 1 százalékos pluszban fejezte be a napot.

1%

Ennyit emelkedett mindhárom fontos amerikai tőzsdeindex. A Fed közleménye után úgy nézett ki, hogy további lendületet vehetnek a piacok, amelyek a kamatdöntés ismertetése előtt kevéssel 1% felett álltak, a vártnál kevésbé szigorú közlemény hatására viszont 1,4% környékére emlkedtek. Jerome Powell viszont ahelyett, hogy felolvasta volna a közleményt, érdemi információkkal egészítette ki azt, és az üzenete összességében szigorúbbra sikerült, mint a közlemény. Ennek hatására az indexek veszítettek a lendületükből, és kereken 1%-os pluszban zártak.

 • A Dow Jones ezzel 34 258 ponton,
 • Az S&P 500 index 4 395 ponton,
 • A Nasdaq 14 895 ponton zárt.

A dollár jelentősen emelkedett Powell üzenetének hatására. A kriptovaluták továbbra is szép plusztban vannak, a bitcoin 6% felett, az ether 9,3%-on állt az amerikai piac zárásakor.

Powell héjára váltott, elveszett a lendület a piacon

Meglepő módon a közleményhez képest Powell üzenete szigorú hangnemet hordozott, ennek hatására pedig a kamatdöntés előtti szintre csökkentek vissza az indexek, bár még így is jelentős emelkedéseket látunk napon belül.

Megérkezett a Fed döntése

A Fed döntése - amelyben a hírfolyamba ágyazva olvasható - összességében azt sugallja, hogy az eszközvásárlási program kivezetése a magas inflációs környezet ellenére további feltételekhez kötött, és még van idő a tapering megkezdéséig, ennek pedig látszólag örülnek a befektetők. A Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is mérsékelten elmozdult felfelé a döntés előtti szinttől:

 • a Dow jelenleg 1,4%-os emelkedésben van,
 • a Nasdaq 1,3%-ot ment ma,
 • az S&P 500 pedig 1,3%-ot emelkedett.

Azonnal kezdődik Jerome Powell sajtótájékoztatója.

Itt a Fed várva várt döntése: megkaptuk az első komoly jelet a fordulatról!

Közzétette az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésének közleményét, amelyben a Fed határozottan utalt arra, hogy amennyiben a kilábalás az eddig pályán halad, hamarosan sor kerülhet az eszközvásárlási program kivezetésének beütemezésére. Ez ugyan az első határozott utalás a taperre, mégis azt vetíti előre, hogy a mennyiségi lazítás kivezetéséig még van idő, ráadásul feltételhez kötött, miközben a gazdasági kilábalást sok bizonytalanság övezi. Az összességében nem túl szigorúnak tekinthető hangnem látszólag megnyugtatta a befektetőket, a piacok emelkednek a hír hallatára. A közlemény után Jerome Powell elnök tart sajtótájékoztatót, amit élőben közvetítünk.

Tovább a cikkhez

Kitartanak a pluszok

A jegybank kamatdöntése felé közeledve kis mértékben olvadtak a pluszok, de így is erős emelkedést látunk a vezető amerikai indexeknél. A Dow Jones 1,2%-ot emelkedett ma eddig, az S&P 500 jelenleg 1%-os pluszban van. A Nasdaq 0,9%-ot emelkedett.

A techcégek jól teljesítenek, az energiavállalatok közül viszont több is megszenvedi a szerdai kereskedési napot. A fontos részvények közül a Tesla 1,3%-os pluszban van, akárcsak az Apple. Az Alphabet 0,7%-ot tudott emelkedni, a Facebook viszont 4%-os mínuszban van. Nagyot ralizik a Netflix, amely 3,5%-ot emelkedett eddig. A kriptopiacon is masszív emelkedést látunk szerdán, a bitcoin 6, az ether 9,5%-os pluszban van.

Kevesebb mint egy óra múlva megismerjük a Fed szeptemberi kamatdöntését.

Erős pluszok a tengerentúlon

A befektetők egyelőre nem aggódnak a Fed ma esti kamatdöntése előtt, holott a jegybank akár erős üzenetet is küldhet az eszközvásárlási program kivezetéséről. A Dow 1,3%-ot emelkedett ma eddig, 34 358 ponton áll az index. Az S&P 500 is emelkedett, 4405 ponton áll, ez 1,2%-os emelkedést jelent. A Nasdaq 1%-ot ment ma. Az olaj ára stagnál, az arany 2%-ot emelkedett.

Pluszban zártak az európai indexek

A legfontosabb európai tőzsdeindexek pluszban zárták a mai napot, az FTSE 100 majdnem másfél százalékot emelkedett, 7 083 ponton zárt. A vezető német tőzsdeindex, a DAX 1%-os emelkedéssel 15 506 ponton zárt, a francia CAC 40 pedig 1,3%-ot tudott emelkedni, 6 637 ponton fejezte be a kereskedést. A milánói index 1,4%-ot, a vezető spanyol index 0,6%-ot emelkedett ma.

Pluszban zárt a BUX

A BUX index kedvező nemzetközi hangulat mellett 0,95 százalékos pluszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,5 százalékkal, míg a Mol 1,95 százalékkal került feljebb. A Richter papírjai ellenben 0,58 százalékos, a Magyar Telekom részvényei pedig 0,12 százalékos mínuszban zártak.

Az amerikai tőzsdéken is kedvező a hangulat, jön a kamatdöntés

A kereskedés megkezdése után az amerikai tőzsdéken is emelkedés látható, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,6 százalékkal, az S&P 500 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb. Az olajár emelkedése mellett ma is jól teljesítenek az olajtársaságok, mint amilyen az Occidental Petroleum vagy a Marathon Oil.

A tőzsdei hangulatot jelentősen befolyásolhatja még az amerikai jegybank ma esti kamatdöntése, amelyet a szokásosnál is nagyobb várakozás övez, és akár már ma is bejelenthetik az eszközvásárlási program kivezetésének (tapering) ütemezését, persze több forgatókönyv is elképzelhető.

Jól teljesít a magyar tőzsde

A magyar tőzsde jól teljesít a kedvező nemzetközi környezet mellett, a magyar blue chipek közül az OTP 1,47 százalékkal, míg a Mol 1,86 százalékkal került feljebb, de jól teljesít a Waberer's, a Masterplast és az AutoWallis is.

Egy ágyban az ellenséggel - amikor a részvényesek az alapítók csapdájába esnek

Gyakran hallott tévhit, hogy a részvények befektetői és az adott cég alapítói, vezetői között olyan szimbiózis van, amelyben az érdekellentét nagyon ritka, és mindannyian ugyanazt a célt hajszolják. Egyre gyakrabban figyelhető meg azonban, hogy az utóbbiak olyan részvénystruktúrát és jogi oldalról körülbástyázott rendszert építenek ki, amelyben akár teljesen kívül hagyhatják az előbbiek véleményét és érdekeit is. A befektetők akár egy olyan csapdába is beleeshetnek, mintha egy ágyba bújtak volna az ellenségükkel, és vagy csak komoly veszteségek révén tudnak elmenekülni a mérgező kapcsolatból, vagy még a kiutat sem látják. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az egyre inkább elterjedt ESG alapú elvárások miatt számos intézményi befektető aktív résztvevőként szeretne változtatni egy-egy társaság gyakorlatán, de erre a magas összesített részesedés ellenére sincs lehetősége. A gazdasági hatalom efféle koncentrációjának pedig számos buktatója van.

Tovább a cikkhez

Gloster: akkor is nyomjuk a gázt, amikor a többiek fékeznek

A boksz egy olyan sport, ahol a győztest is nagyon megverik, az üzleti élet is ilyen, mondta a Gloster alapító tulajdonosa és elnöke, Szekeres Viktor arról, amikor a Scope Ratingstől csak B minősítést kapott a vállalat, és emiatt nem tudott részt venni a Növekedési Kötvényprogramban. Az a pofon viszont utólag visszanézve hasznos volt, Szekeres is elismeri, hogy a hitelminősítőnek sok mindenben igaza volt, részben annak hatására rövid idő alatt állami értékesítő, projektalapú cégből egy szolgáltatásalapú céggé alakították a Glostert, aminek a legfrissebb, tegnap közzétett gyorsjelentéséből kiderült, hogy a bevételek dinamikusan nőnek, de a vállalat profitabilitása is javul, eközben egyre diverzifikáltabb cég jön létre, amelynél a megújuló bevételek aránya folyamatosan nő. Szekeres Viktorral a gyorsjelentés kapcsán akvizíciós és tőkepiaci tervekről, a hazai IT-piac átalakulásáról, munkaerőpiaci trendekről is beszéltünk.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken napközben is kitart a jó hangulat, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,6 százalékkal, a CAC 0,9 százalékkal, míg a FTSE 1,5 százalékkal került feljebb. Egyelőre úgy tűnik, hogy a befektetők átmenetileg megnyugodtak a csőd szélén álló ingatlanfejlesztő, az Evergrande körül kialakult helyzettel kapcsolatban.

Ray Dalio: Az Evergrande adósságválsága teljességgel kezelhető

A China Evergrande Group adósságválsága "teljességgel kezelhető", még akkor is, ha a hitelezőknek fáj az ingatlanfejlesztő helyzete, fogalmazott Ray Dalio.

Tovább a cikkhez

Remek gyorsjelentés, részvényfeldarabolás, száguld a Gloster

Nagyot ugrott ma a Gloster árfolyama, a vállalat jelentős növekedésről szóló gyorsjelentést tett közzé, de az is pozitívan hatott, hogy részvényfelaprózást hajtottak végre, ma először lehet kereskedni a letizedelt névértékű papírokkal.

Tovább a cikkhez

Jim Cramer szerint ezt a három részvényt érdemes venni

Jim Cramer, a CNBC megmondóembere kedden úgy fogalmazott, hogy a befektetőknek az Airbnb-t, az Ubert és a DoorDash-t érdemes felvenniük a "bevásárlólistájukra", még annak ellenére is, hogy a szélesebb piacokon vélhetően további visszaesésre lehet számítani.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a nap az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken már tegnap is emelkedés volt látható a hétfői esések után és ez a tendencia folytatódik ma is. A vezető részvényindexek közül a DAX 0,7 százalékkal, a CAC 1,1 százalékkal, míg a FTSE szintén 1,1 százalékkal került feljebb. Emellett jól teljesít a spanyol, az olasz, a svájci és a belga tőzsde is.

Pluszban nyitott a BUX

A kereskedés megkezdését követően már 0,8 százalékos pluszban áll a BUX index, a magyar blue chipek közül az OTP 0,9 százalékkal, a Mol 1 százalékkal, míg a Richter 0,6 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom ellenben 0,9 százalékos mínuszban áll.

Visszapattantak a kriptovaluták

A hét elejei markáns eséseket követően egy mérsékelt visszapattanás látható a kriptovaluták piacán, a bitcoin közel 4 százalékos pluszban áll, év eleje óta több mint 45 százalékot emelkedett.

Az ethereum hasonlóan jól teljesít ma, több mint 5 százalékkal került feljebb, idén közel 300 százalékot ralizott az elmúlt napok gyengébb teljesítménye ellenére is.

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

 • Az amerikai tőzsdéken felemás napot zártak tegnap, a Dow Jones 0,15 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,08 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,22 százalékos pluszban fejezte be a napot. A befektetők tehát egyelőre átmenetileg megnyugodtak a kínai ingatlanpiaci eseményeket követően és elsősorban az amerikai jegybank ma esti kamatdöntésére figyelnek.
 • Az ázsiai piacokon vegyes teljesítmények láthatóak, a Nikkei 0,5 százalékkal, a szingapúri tőzsde pedig szintén 0,5 százalékkal került lejjebb. Ezzel szemben a sanghaji részvényindex 0,3 százalékkal, az ausztrál börze 0,4 százalékkal került feljebb.
 • A határidős amerikai tőzsdék emelkedést vetítenek előre, mg a határidős DAX 0,8 százalékos pluszban áll.
 • Ma itthon nem lesz fontos adatközlés és esemény, külföldön viszont annál inkább. Este tartja viszont kamatdöntő ülését az amerikai jegybank, utána pedig Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatót tart.
 • Az olaj árfolyama ma 1 százalékkal került feljebb, egy hordó Brent 75,6 dollár, míg a WTI típus 71,8 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1779 dollárra.
 • A forint gyakorlatilag stagnál ma, egy euró ára 352,6 forint, míg a dollár a 300,7 forintos szinten áll.

Címlapkép: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Nagyot nőtt a Gloster, jelentősen emelkedett a bevétel és a profit

Jelentősen növekedő bevételről és profitról számolt be idei első féléves gyorsjelentésében a Gloster. A növekedés részben az organikus növekedésnek, részben akvizícióknak tudható be. A vállalat menedzsmentje a globális chiphiány miatti bizonytalan helyzetre hivatkozva az idén április elején közzétett eredményvárakozásait változatlanul hagyta.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet a tőzsdéken, tovább erősödik az olaj

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
elon musk getty editorial