bét
Üzlet

Nagyot nőtt a Gloster, jelentősen emelkedett a bevétel és a profit

Portfolio
Jelentősen növekedő bevételről és profitról számolt be idei első féléves gyorsjelentésében a Gloster. A növekedés részben az organikus növekedésnek, részben akvizícióknak tudható be. A vállalat menedzsmentje a globális chiphiány miatti bizonytalan helyzetre hivatkozva az idén április elején közzétett eredményvárakozásait változatlanul hagyta.

A Gloster 2020. óta féléves jelentéstételi ciklusban teszi közzé a Budapesti Értéktőzsde által előírt Xtend üzletszabálynak megfelelően a féléves jelentését, a mostani beszámoló a 2021. január 1. és 2021. június 30. közötti időszakról szól.

A Gloster Csoport nettó árbevétele az idei első félévben az egy évvel korábbi 1,094 milliárd forintról 61 százalékkal 1,758 milliárd forintra emelkedett. Az értékesítés továbbra is belföldre koncentrálódik, az export értékesítés részaránya minimális. A bevételeken belül nominálisan és arányaiban is növekedett a szolgáltatásokból származó árbevétel.

Az elmúlt időszakban végrehajtott akvizíciók is jelentősen hozzájárultak a vállalat árbevételében a szolgáltatások fokozatos növekedéséhez, mivel a Gloster Telekom és a KingSol árbevételének jelentős része a szolgáltatásokból teljesül. Az áruértékesítés és egyszeri licenszek aránya az idei első félév bevételén belül 36 százalékot tett ki, a megújuló árbevétel pedig 64 százalékot.

Az anyag jellegű ráfordítások az árbevétellel arányosan növekedtek, de a személyi jellegű ráfordításokban magasabb növekedés látható. Ennek fő oka, hogy tovább folytatódott a 2019-es év második felében elindult szervezetfejlesztési és bővítési folyamat, melynek fő célja a tőzsdei működésre való felkészülés, valamint megfelelés a tervezett akvizíciók miatt fellépő új menedzsment és back-office igények támasztotta követelményeknek, ezen túlmenően az újabb akvizícióval tovább bővült a vállalat létszáma is.

Az EBITDA a tavalyi 60,9 millió forintról 154 százalékkal 154,4 millió forintra emelkedett. A korrigált adózott eredmény (a külső tulajdonosokra jutó eredmény levonásával) egy éve még 27,7 millió forint mínuszt mutatott, idén azonban már pozitív volt az eredmény, 28,5 millió forint.

Jelentősen nőtt a nyitott szerződésállomány is tavalyhoz képest, az állomány a tavalyi első féléves 120 millió forintról 495 százalékkal 594 millió forintra nőtt.

2021 első félévében tovább javult a cégcsoport tőkeellátottsága. Júniusban, zárt körben 256 millió forint tőke bevonását kezdte meg a társaság magánbefektetőktől, a 6 százalékos túljegyzéssel, 3 100 forintos árfolyamon kibocsátott papírok a társaság részvényeinek közkézhányadát 51 százalékkal növelik. A tranzakció 2021. júliusában zárult, a részvények ekkor kerültek bevezetésre a BÉT Xtend szabályozott piacára.

A menedzsment ugyan határozottan pozitív az év második felét illetően, de tekintettel a globális chiphiány miatti bizonytalan helyzetre,

a 2021. április 7-én közzétett eredményvárakozásait változatlanul hagyja.

Akkor a következőket fogalmazta meg a menedzsment:

2022 végére 3,5–5,5 milliárd forint között alakulhat majd az árbevétel, ez a 2020-as év végéhez képest legalább 51 százalékos felértékelődést jelentene, míg adózott eredmény soron a tervek szerint 500–650 millió forintról tudnak majd beszámolni a vállalatnál, a tavaly decemberi 360,2 millióval szemben.

A növekedést a következők mentén látják megvalósíthatónak a társaságnál:

  • Networking üzletág: 13 százalékos piacbővülés 2023-ig, a növekedés motorja többek között az 5G terjedése és az IoT rendszerek hálózati igényének növekedése lehet.
  • IT szolgáltatások üzletág: 16 százalékos piacbővülés 2023-ig, ami többek között a networking és az IT security üzletágak növekedésének lesz köszönhető.
  • Kibervédelmi üzletág: 25 százalékos piacbővülés 2023-ig, a kibervédelmi megoldások iránti igény növekedése az egyre gyakoribb kibertámadásoknak köszönhető.
  • Intelligens épületek üzletág: 25 milliárd új építőipari megrendelés 2023ig – ez részben köszönhető a networking üzletág felfutásának, illetve az építőipari kibocsátás növekedésének.

A Gloster részvényárfolyama idén 56 százalékot, az elmúlt egy évben 82 százalékot emelkedett.

Címlapkép: Szabó Gábor

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
budapest repülőtér ferihegy