evergrande
Üzlet

Van remény, még elkerülhető a világrengető gigacsőd

Portfolio
A China Evergrande Group fő egysége szerdán közölte, hogy szeptember 23-án teljesíti hazai kötvényeinek kamatszelvény-kifizetését, némi enyhülést nyújtva ezzel a nyugtalan piacoknak, amelyek attól tartottak, hogy Kína második számú ingatlanfejlesztőjének nemteljesítése a globális pénzügyi rendszerben is érezteti hatását. A bejelentést követően felpattantak az ingatlanszektor részvényei, azonban összességében még ezek után is negatív hangulat uralkodott a kínai részvénypiacon.

Kamatot fizet az Evergrande

A Hengda Real Estate Group közleményben közölte, hogy a Sencsenben forgalmazott 5,8 százalékos, 2025. szeptemberi lejáratú kötvényének szelvénykamatát időben, szeptember 23-án fizeti ki.

Az Equilor szerint viszont a közleményből kimaradtak olyan részletek, hogy mikor és mekkora kamatot fog fizetni a vállalat. A közlemény elindított egy olyan spekulációt, hogy a vállalatnak ezzel a megállapodással sikerült elhalasztania egy kamatfizetést, anélkül, hogy részleges csődöt jelentett volna. A bajban lévő kínai vállalatok jellemzően az elszámolóházon keresztül fizetik ki a helyi kötvényeik utáni kamatokat. Ez olyankor gyakori, amikor nem tudnak közvetlenül fizetni a kötvényesek felé, mert a cég nem rendelkezik a fizetendő összeg teljes egészével a kamatfizetés idejében. 

A bejelentés akkor érkezett, amikor az Evergrande, az ország egykor legkelendőbb fejlesztője, egyre közelebb kerül a dollárkötvény kamatfizetésének kulcsfontosságú határidejéhez, és a pénzügyi piacok feszültek, még akkor is, ha a befektetők és az elemzők kicsinylik annak veszélyét, hogy a bajok az ország "Lehman-pillanatává" válhatnak. Erről bővebben tegnapi cikkünkben írtunk:

A Hengda Real Estate szelvényfizetése a Refinitiv adatai szerint összesen 232 millió jüan (35,88 millió dollár).

Még próbáljuk megérteni, hogy ez a kifizetés mit jelent a többi kötvényre nézve, de elképzelhetőnek tartom, hogy stabilizálni akarják a piacot, és a szoros ellenőrzésre való tekintettel további kuponfizetéseket akarnak teljesíteni

- mondta egy, a helyzetet ismerő forrás, aki nem kívánta magát megnevezni, mivel nem jogosult a médiának nyilatkozni.

Bár az Evergrande időben teljesíti a belföldi kötvénykifizetését, de a fejlesztő nem jelezte, hogy képes lesz-e kifizetni a 2022. márciusi kötvénye csütörtökön esedékes 83,5 millió dolláros kamatkifizetését. Szeptember 29-én újabb 47,5 millió dollárt kell fizetnie a 2024. márciusi kötvények után.

Az Evergrande belföldi tőzsdén kereskedett kötvényeinek kereskedése szeptember 16-a óta szünetel, amikor a Hengda Real Estate kérte a kereskedés egy napra történő felfüggesztését. Bár a kereskedés technikailag szeptember 17-én újraindult, most már csak tárgyalásos ügyletek keretében zajlik, ami a kereskedők szerint a volatilitás megfékezésére tett kísérlet.

Visszapattantak az ingatlancégek

Míg hétfőn az ingatlanfejlesztő összeomlásának továbbgyűrűzésével kapcsolatos aggodalmak borzolták a piacokat és csúnya esések voltak láthatók, kedden az amerikai részvények stagnáltak, a kínai részvények pedig a kétnapos munkaszüneti napot követően estek a szerdai kereskedésben.

  • A kínai CSI 300 0,9 százalékkal került lejjebb.
  • A kínai ingatlanindex ezzel szemben több mint 3 százalékkal emelkedett, míg a banki részvények 3 százalék körüli mértékben estek.
  • A nem ciklikus fogyasztási javak szektora, és az utazási szektor részvényei 2,5 százalékot estek, bár itt inkább a koronavírus terjedése hatott negatívan.
  • Az energetikai alindex több mint 3 százalékot emelkedett, miután Hszi Csin-ping kínai vezető kedden kijelentette, hogy Kína nem fog új széntüzelésű erőműveket építeni külföldön, eközben az állami tervező közölte, hogy csapatokat küldött ki az energiaellátás biztosítására és az árstabilizációs intézkedések végrehajtására.

Az Evergrande Csoport árfolyama a hongkongi tőzsdén 0,4 százalékot esett a szerdai kereskedésben.

Az Evergrande olyan mélyen összefonódott Kína szélesebb gazdaságával - a lakossági befektetőktől kezdve az infrastruktúrával kapcsolatos cégekig, amelyek a globális nyersanyagkeresletet mérik -, hogy az átgyűrűzéssel kapcsolatos félelmek a pénzügyi piacokat feszült helyzetben hozták.

Meglehetősen nagy az aggodalom az átgyűrűzés lehetőségével kapcsolatban. De eddig ez az aggodalom nem mutatkozik meg a hitelpiacok olyan részein, amelyek a múltban jól szolgáltak a szélesebb körű hitelválságok vörös zászlajaként

 - írták a New York-i székhelyű Bespoke elemzői egy keddi elemzésben.

Az Evergrande elmulasztotta a hétfőn esedékes kamatfizetéseket legalább két nagyobb banki hitelezőjének - jelentette kedden a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. Az elmaradt kifizetések várhatóak voltak, mivel a kínai lakásügyi minisztérium azt mondta, hogy a vállalat nem lesz képes időben fizetni - írta a Bloomberg.

Miközben a befektetők és a politikai döntéshozók világszerte megpróbálták felmérni a lehetséges következményeket, Gary Gensler, az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke szerint az amerikai piac jobb helyzetben van egy nagyvállalat fizetésképtelenségéből eredő esetleges globális sokk elviselésére, mint a 2007-2009-es pénzügyi válság előtt volt.

Kontrollált csőd jöhet

A Morgan Stanley közgazdászai szerint Peking a jövő héten kezdeményezheti a bajba jutott ingatlanfejlesztő irányított adósságátütemezését, majd októberben a gazdaság szélesebb körű átgyűrűzésének megfékezése érdekében a gazdaságpolitikai lazítást.

A szabályozóknak volt egy mechanizmusuk az ingatlanfejlesztők nemteljesítésének kezelésére és a rendszerkockázat csökkentésére

- írták keddi elemzésükben a közgazdászok, köztük Robin Xing. Ha ezek az intézkedések késnek, az egy százalékpontos hatással lehet a kínai bruttó hazai termék növekedésére a negyedik negyedévben, ami nagyobb ösztönzést indokol 2022-ben - tették hozzá.

A Morgan Stanley alap forgatókönyvében arra számít, hogy minimális hatással lesz az Evergrande a kínai GDP kétéves összetett éves növekedési ütemére, amely "gyors beavatkozással és politikai enyhítéssel" a negyedik negyedévben 5 százalék fölé emelkedhet az előző negyedévi 4,7 százalékról.

Más Wall Street-i óriáscégek, köztük a Citigroup arra számít, hogy Peking megfékezi az Evergrande-ból eredő rendszerszintű kockázatot.

A Nordea és a Sociéte Generale vasárnapi, illetve hétfői elemzései alaposabban is szemügyre vették a kínai cég várható csődeseményének (adósságok átütemezése, kötvénybefektetők veszteségre kényszerítése) szűkebb pénzügyi és tágabb gazdasági vonatkozásait, és az a közös üzenet a két anyagban, hogy

  • Ez egyrészt nem Kína Lehman-pillanata, mert az Evergrande csődje várhatóan nem okoz olyan durva pénz- és tőkepiaci hatásokat, mint amit 2008-ban az amerikai befektetési bank állam által megengedett csődje kiváltott.
  • Másrészt a kínai államnak megvannak a képességei és eszközei, hogy nagyban tompítsa az Evergrande (és az ingatlanszektor) gondjait, de nem igazán akarja, mert a stratégiai céljai ezt diktálják.

Mindez tehát azt jelenti, hogy

KÍNA AZ EVERGRANDE CSŐDJÉVEL ÉS ANNAK TOVAGYŰRŰZŐ HATÁSAIVAL INKÁBB BEVÁLLAL RÖVID TÁVON EGY FÁJDALMAS IDŐSZAKOT AZÉRT, HOGY A HOSSZABB TÁVÚ FENNTARTHATÓSÁG FELÉ TERELJE A FOLYAMATOKAT.

Ez a rövid távú fájdalom akár odáig is vezethet, hogy Kína egy gyors gazdasági földet érés (hard landing) pályája felé halad, de ha ennek jelei tényleg megmutatkoznának majd, akkor annak tompítására is lenne eszköze az ázsiai óriásgazdaságnak.

Címlapkép: Katherine Cheng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés
forint200124
digitalizáció építőipar
mnb

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
bitcoin bánya