európai bizottság brüsszel eu európai unió
Üzlet

Fontos könnyítést jelentett be Brüsszel a biztosítóknak

Portfolio
Az Európai Bizottság rövid távon 90 milliárd eurónyi elkölthető összeget szabadít fel a biztosítók számára, amelyről azt remélik, hogy a biztosító társaságok a régió gazdasági fejlődésébe fogják fektetni – számol be a hírről a Financial Times.

A bizottság közlése szerint változtatni készül a Szolvencia II eddigi szabályain, ez lehetőséget adna az EU biztosítóinak a hosszú távú befektetéseik növelésére, mégpedig azzal, hogy átmenetileg csökkentené a biztosítóknak előírt tőkekövetelményi szintet.

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy hasonlóan a bankrendszernél 2015-ben bevezetett intézkedéshez, a biztosítási piacon is bevezetnek egy szanálási tervet azon szolgáltatók számára, amelyeknél működési problémák lépnének fel.  Az intézkedés magába foglalná a részvényesek és hitelezők adósságleírását is, ha a szükség úgy hozná (bail-in).

Az ötéves Szolvencia II rezsim meghatározza a biztosítók működési mechanizmusát, az általuk kötelezően közzétett információk körét és a kötelezően tartandó tőke mennyiségét is. Valdis Dombrovskis egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a rezsim bebizonyította fontosságát a válság alatt és segítette az EU-s biztosítók nehéz időkön való átevezését, de a gazdaság talpraállásának érdekében szükség van annak felülvizsgálatára.

Magyarországon 2016. január 1-gyel vezették be a Szolvencia II irányelvet, amely a működés biztonságának emelése érdekében összességében magasabb tőkekövetelményeket ír elő a társaságok számára, de a biztonság emelése érdekében a belső adminisztrációs szintet is megemeli.

A javasolt változtatások között van a tőkekövetelmény szintjének csökkentése a részvénybefektetésekkel összefüggésben, értve ez alatt az olyan eseteket is, amikor esnek a részvénypiacok. Ugyancsak módosulna az ún. volatilitáshoz való igazodás, így az eszközárak mozgása kisebb hatással bírna a fizetőképességre. A bizottság tájékoztatása szerint a kockázati marzsok kapcsán is tervez változtatást, illetve a kisebb társaságokat kivonná a direktíva hatálya alól. Az új elemek között lenne az is, hogy a biztosítóknak hosszú távra szóló forgatókönyv-elemzést kellene végezniük a klímaváltozás hatásairól. Összességében a felülvizsgálat célja a tőkepufferek romlásának elkerülése.   

A lap összefoglalója szerint bizonyos tőkekövetelmények szigorodnának, de ezeket csak fokozatosan vezetnék be 2032-ig, így rövid távon 90 milliárd eurónyi tőke szabadulna fel a biztosítótársaságoknak, hosszú távon azonban ez 30 milliárdra csökken.

Biztosítási szakértők szerint a részletszabály lesz itt a kulcskérdés, ugyanis a tőkekövetelmény csökkentése teret adhat a társaságoknak ahhoz is, hogy inkább a részvényeseik felé juttassanak több pénzt a kockázatosabb befektetésekbe való beszállás helyett.  Az Insurance Europe szerint kezdeti lépésnek jó a most belengetett engedmény a tőkeszintre, de a tőkekövetelmény jelentősebb és állandó csökkentése tudna érdemben hozzájárulni ahhoz, hogy a biztosítók többet fektessenek a régió gazdaságának helyreállításába. A társaság szerint ennek az az oka, hogy a biztosítóknak hosszú távon kell gondolkodniuk és a befektetéseikhez is ehhez a szemlélethez kell igazítaniuk.

Címlapkép: Getty Images

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
kifli bevásárlás