bitcoin
Üzlet

Beszakadt a kriptopiac, Kína ismét tüzet nyitott

Portfolio
Beszakadt pénteken a kriptovaluták piaca, miután Kína ismét fokozta a kriptopénz-kereskedelem elleni fellépést, és ígérete tett rá, hogy felszámolja az "illegális" tevékenységet, valamint országszerte betiltja a kriptobányászatot. A mostani lépés a kereskedelmet is teljesen betiltja, tehát a kínai befektetők még a külföldi tőzsdéken sem fognak tudni tradelni. A központi bank illegálisnak nyilvánított minden virtuális valutával kapcsolatos tevékenységet.

Újabb lépés

Tíz kínai kormányzati ügynökség, köztük a központi bank (PBOC), valamint a banki, értékpapír- és devizaszabályozók közös nyilatkozatban közölték, hogy szorosan együttműködnek a kriptovalutákkal való kereskedés elleni fellépés fenntartása érdekében.

A Kínai Népbank szerint a kriptovaluták nem foroghatnak hagyományos valutaként a piacokon, és a tengerentúli tőzsdéknek tilos az interneten keresztül szolgáltatásokat nyújtaniuk a kínai belföldi befektetőknek.

A PBOC továbbá megtiltotta a pénzintézeteknek, a fizetési vállalatoknak és az internetes cégeknek, hogy megkönnyítsék a kriptopénzekkel való kereskedést, és közölte, hogy minden digitális pénzekkel kapcsolatos tevékenység illegális.

Ez a mostani gyakorlatilag már egy évek óta tartó procedúra sokadik lépése arra vonatkozóan, hogy teljesen betiltsák a kriptovalutákat Kínában. Idén májusban a kínai államtanács, vagyis a kabinet a pénzügyi kockázatok elhárítására tett erőfeszítések részeként a bitcoin-bányászat és -kereskedelem elleni kemény fellépésre esküdött fel, amelynek hatására beszakadt a piac, amelyet aztán hónapokig tartó oldalazás és végül egy pozitív irányú kitörés követett.

btc

A kínai kormány határozottan vissza fogja szorítani a virtuális valutákkal való spekulációt, valamint a kapcsolódó pénzügyi tevékenységeket és a helytelen magatartást az emberek tulajdonának védelme, valamint a gazdasági, pénzügyi és társadalmi rend fenntartása érdekében

- áll a PBOC honlapján közzétett nyilatkozatban.

Beszakadt a piac

A mostani lépésre válaszul a bitcoin , a világ legnagyobb kriptopénze több mint 9 százalékos mínuszban is járt ma, megközelítve ezzel a 40 000 dolláros szintet, ami a következő megállót jelentheti.

btc2

A kisebb kapitalizációjú kriptovaluták, amelyek jellemzően a bitcoinnal együtt emelkednek és esnek, szintén zuhanni kezdtek.

Az ethereum árfolyama 12 százalékot esett.

eth

A Cardano árfolyama 8 százalékot gyengült.

ada

A lépés a kriptopénzekkel és blokkláncokkal kapcsolatos részvényeket is sújtották. Az amerikai tőzsdén jegyzett bányászok, a Riot Blockchain, a Marathon Digital és a Bit Digital árfolyama is 6 százaléknál nagyobb esést mutat a piacnyitás előtti kereskedésben. A San Francisco-i kriptotőzsde, a Coinbase Global 3,4 százalékos mínuszban várja a nyitást.

coinbase

Tűzzel-vassal

A Reuters szerint a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) közölte, hogy alapos, országos tisztogatást indít a kriptopénz bányászat terén. Az ilyen tevékenységek kevéssé járulnak hozzá Kína gazdasági növekedéséhez, kockázatokat szülnek, hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak és akadályozzák a szén-dioxid-semlegességi célok elérését - közölte a testület.

A kriptopénz-bányászat felszámolása "elengedhetetlen" feladat, amely kulcsfontosságú a kínai gazdaság minőségi növekedésének előmozdítása szempontjából - írta az NDRC a helyi önkormányzatoknak címzett közleményében.

Az NDRC közölte, hogy szorosan együttműködik más kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a pénzügyi támogatást és az áramellátást megszüntessék a bányászathoz. Az országos tervezési szerv arra is felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy álljanak elő konkrét menetrenddel és tervvel az ilyen tevékenységek felszámolására.

A korábbi, helyi önkormányzatok által kiadott korlátozások megbénították az iparágat, mivel a bányászok kétségbeesésükben kidobták a gépeket, vagy olyan helyeken kerestek menedéket, mint Texas vagy Kazahsztán.

A végső csapás?

Májusban masszív eladási hullám söpört végig a kriptovaluták piacán, a vezető kriptoeszközök árfolyama néhány óra leforgása alatt 10-40 százalékot esett, több százmilliárd dollárral csökkent a kriptopiac összesített piaci értéke.

A heves esés egyik legfontosabb kiváltó oka az volt, hogy három kínai pénzügyi szabályozó hatóság újra figyelmeztette az ellenőrzése alá tartozó pénzügyi szolgáltatókat, hogy ne nyújtsanak kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat.

A világsajtóban akkor többféle értelmezés is megjelent az akkori tiltásokkal kapcsolatban, de végül is arról volt szó, hogy tovább konkretizálták azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amelyek tiltás alá tartoznak.

A verdikt tehát akkor az volt, hogy a világ egyik legnagyobb nemzetgazdaságában, a globális kriptobányászat és a lakossági kriptobefektetések szempontjából is korábban meghatározó Kínában nem a legalizálás, hanem a további szigorítás, tiltás irányába mutatnak a jelek.

A 2021-es szigorítást egyébként egy 2013-as és egy 2017-es lépés is megelőzte. Előbbi arra irányult, hogy a kínai központi bank megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy bitcoin-tranzakciókat bonyolítsanak le. A 2017-es szabályozás szerint Kína nem ismeri el a kriptovalutákat törvényes fizetőeszközként, és a bankrendszer nem fogadja el a kriptovalutákat, illetve nem nyújt megfelelő szolgáltatásokat - itt a fókusz az ICO-k (tokenkibocsátás) és a helyi kriptotőzsdék betiltásán volt.

Mindezt figyelembe véve tehát egyáltalán nem újdonság, hogy Kína ezzel a mostani lépéssel is arra törekszik, hogy teljes mértékben ellehetetlenítse a kriptovalutákat. Lassan már csak a birtoklásuk nem lesz betiltva.

Miért volt erre szükség?

Nem egyértelmű, hogy pontosan mi állt az újabb lépés mögött. Az egyik elmélet szerint ez egy szélesebb körű rendfenntartó akció része, amely a Kínai Kommunista Párt idei 100. évfordulója előtt zajlik. Egy másik, valószínűbb elmélet szerint Kína agresszívan tisztítja az utat saját digitális jüanja, a 2014 óta fejlesztés alatt álló központi banki digitális valuta (CBDC) számára, amelynek piaci fogadtatása eddig katasztrofális volt.

A legvalószínűbb ok a szigorítás mögött az, hogy Peking egyszerűen a stabilcoinokon és kriptovalutákon keresztül történő tőkekiáramlást akarja megfékezni. Az Evergrande fizetésképtelensége és az ingatlanszektor kockázatai miatt kialakuló zavarok miatt pedig arról lehet szó, hogy Peking attól tart, hogy a külföldre irányuló tőkekivitel felerősödik, ezért megelőző lépéseket tesz.

Aztán vannak olyanok, akik szerint a bitcoin betiltására irányuló ilyen kísérletek csak tovább erősítik azt, ami megmutatja, hogy a bitcoin mennyire ellenálló és képes ellenállni a szuverén nyomásnak. Júliusban, egy újabb hasonló kínai fellépés után Alyse Killeen, a Stillmark nevű, bitcoinra összpontosító kockázati cég alapítója és ügyvezető partnere a CNBC-nek azt mondta, hogy ez az egész beszélgetés lehet, hogy felesleges, mivel egy kormányzatnak a bitcoin betiltására vonatkozó képessége idővel csak tovább fog csökkenni.

Címlapkép: Chesnot/Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
FrankfurtiTőzsde