evergrande
Üzlet

Elmulasztotta a kamatfizetést az Evergrande, aggódnak a befektetők

Portfolio
Az Evergrande pénteken közelebb került a potenciális csődhöz, mivel elmulasztotta a csütörtöki fizetési határidőt, ami az egyik legvilágosabb jele annak, hogy az ingatlanfejlesztő, akinek adósságküzdelmei megrengették a piacokat, súlyos bajban van.

A vállalatnak 305 milliárd dolláros tartozása van, készpénzhiányban szenved, és a befektetők attól tartanak, hogy az összeomlás rendszerszintű kockázatot jelenthet a kínai pénzügyi rendszerre nézve, és világszerte éreztetheti a hatását.

A 83,5 millió dollárnyi kötvénykamat kifizetésének határideje az Evergrande részéről bármiféle hozzáfűzött kommentár nélkül telt el, és a kötvénytulajdonosok nem kaptak kifizetést, és nem is hallottak a vállalat felől - mondta a Reutersnek két, a helyzetet ismerő személy.

Ezzel most érvénybe lépett a 30 napos türelmi idő, és ha ez a határidő is kifizetés nélkül telik el, akkor a cég csődöt jelent.

Fontos megjegyezni, hogy tegnap a kínai pénzügyi felügyelet részletes iránymutatást adott a cégnek, hogy hogyan járjon el a nehéz helyzetében és ezek egyike az volt, hogy a tegnap esedékes kamatfizetést a dollárkötvényre fizesse ki. Így tehát ha ezt fogja követni a cég, akkor a következő 30 napban még mindig megtörténhet a türelmi idő alatt a kifizetés és így a csőd még nem következik be. Jövő héten egy másik dollárkötvénynél is esedékes lesz a kamatfizetés, nagy kérdés, hogy azt is csak a 30 napos türelmi időn belül valamikor fizeti ki a cég, vagy semikor. Utóbbi azért lehetséges, mert közben a kínai központi vezetés elkezdte felkészíteni a helyhatóságokat az Evergrande bedőlésére.

A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankrendszerbe, ami a piacok támogatásának jeleként értékelhető. A hatóságok azonban nem nyilatkoztak az Evergrande nehéz helyzetéről, és a kínai állami média sem adott támpontokat a mentőcsomagról.

Az Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat nevezett ki és fizetésképtelenségre figyelmeztetett, a világpiacok pedig hétfőn nagyot estek az átgyűrűző hatástól való félelem miatt, bár azóta stabilizálódtak.

A jelenlegi piaci árazás szerint az Evergrande dollárkötvényeibe befektetők valószínűleg nagyon keveset fognak visszakapni. A legvalószínűbb eredmény az, hogy a vállalat a hitelezőkkel együttműködve szerkezetátalakítási megállapodást köt. Ha egy ilyen megállapodás rosszul alakul, a bizalomvesztésnek átgyűrűző hatásai lehetnek

- mondta Jennifer James, a Janus Henderson Investors portfóliómenedzsere és vezető feltörekvő piaci elemzője.

Annak ellenére, hogy az Evergrande árfolyama tegnap jelentősen visszapattant, a csütörtöki kamatfizetés elmulasztása után ismét az eladók vették át a gyeplőt, és az árfolyam 13 százalékot esett.

Címlapkép: Long Wei / Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
bitcoin bánya