Előfizetői tartalom

Távozik Angela Merkel, új világ jön Németországban – Mibe érdemes most fektetni?

Az elmúlt hónapokban alaposan átalakult a német pártok népszerűségi sorrendje, miközben májusban még úgy tűnt, hogy a Zöldek lehetnek egy következő kormánykoalícióban a vezető kormányzó erő, mostanra lecsúsztak a harmadik helyre a szociáldemokrata SPD és a jobbközép CDU/CSU mögött. A most vasárnapi választáson kialakuló végső sorrendet szinte lehetetlen megjósolni, mivel a választók nagy része bizonytalan, de az már látszik, hogy mindenképpen koalíciós, és nagy valószínűséggel három pártból álló szövetség vezetheti majd a következő években Németországot. Hogy mit jelentene egy akár hónapokig elhúzódó koalíciós tárgyalás a pártok között, mik lehetnek azok a területek, ahová a következő német kormány több forrást allokál, és ebből mely vállalatok részvényein keresztül profitálhatnak a befektetők, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Egy biztos: a bizonytalanság

Az elmúlt hónapokban Németországban szokatlanul heves mozgások következtek be az egyes pártok támogatottságában, ráadásul a választók nagy része még mindig bizonytalan, ezért a legutolsó felmérések eredményétől jelentősen eltérő végeredményt is hozhat a vasárnapi német választás.

Gyakorlatilag biztos, hogy a következő kormány koalíció lesz, akárcsak a jelenlegi, de az már kevésbé biztos, hogy mely pártok fogják létrehozni a kormányzó szövetséget.

A legfrissebb felmérések eredménye alapján kevesen gondolnák, de májusban még a Zöldek voltak a legnépszerűbbek a CDU előtt, és az SPD messze lemaradni látszott, ez a kép mostanra alaposan megváltozott. Jelenleg az SPD megelőzi a CDU/CSU-t, a Zöldek pedig alaposan lemaradtak. Reális potenciális koalíciós partnerként a Baloldal és az FDP is bejuthat a Bundestagba, utóbbi jelenleg a közvélemény-kutatások szerint az AfD-vel közel egy szinten áll, és a koalíciós tárgyalásokon akár a mérleg nyelve is lehet.

Miről szól még a cikk?

  • Sok a bizonytalan szavazó, nehéz megjósolni a választások kimenetelét.
  • A német gazdaság szempontjából nem mindegy, milyen koalíció áll össze.
  • Több, fontos témában széleskörű a konszenzus a pártok között.
  • Melyik részvényekre érdemes figyelni a választások után?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés